Οράματα και συνθήματα για το κυπριακό σχολείο του μέλλοντος. Του Στέλιου Στυλιανού

 


“Τα σχολεία μας συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από το πολιτικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο ως διαμορφωτές απόψεων και πεποιθήσεων, αφήνοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και των νέων ανθρώπων”

 

Γράφει: Στέλιος Στυλιανού

Ο νέος Υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, έκανε λόγο στην πρόσφατη εκδήλωση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων, για ένα σχολείο που θα λειτουργεί ως «κοινότητα μάθησης» και που θα βιώνεται ως ένα «δεύτερο σπίτι» από τα παιδιά μας.

Δυστυχώς, τα συνθήματα και οι ωραίες περιγραφές, όσο εύηχα κι αν ακούγονται και απ’ όπου κι αν προέρχονται, δεν δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Η δημόσια παιδεία έχει καθηλωθεί στο χτες, παραπαίει, αποτυγχάνει και οδηγείται σε ανυποληψία. Τα σχολεία μας έχουν ανάγκη από περισσότερο προσωπικό, επιμόρφωση και εξειδίκευση, πολύπλευρη και διεπιστημονική υποστήριξη, εργαστηριοποίηση των πλείστων μαθημάτων και μείωση των μαθητών ανά τμήμα.

Οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά και οι γονείς, επιζητούν τα τεχνολογικά μέσα, τις σύγχρονες μεθόδους και τα αναλυτικά προγράμματα που ενδιαφέρουν τη νέα γενιά και ακολουθούν διεθνή πρότυπα.

Χρειάζονται γενναίες υλικοτεχνικές επενδύσεις και προγραμματικές μεταρρυθμίσεις για να ακολουθήσουμε τους καλύτερους στην Ευρώπη και τον κόσμο. Κυρίως όμως χρειάζεται όραμα και ηγεσία, ένα σχέδιο εκκοσμίκευσης και εκσυγχρονισμού που θα απελευθερώσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και θα το καταστήσει επίκαιρο και αποτελεσματικό.

Σχολική πραγματικότητα και πολιτικές ευθύνες

Η ευθύνη για την αποτυχία της ελληνοκυπριακής εκπαίδευσης, για την αδυναμία της να συμβαδίσει με τις παγκόσμιες εξελίξεις και να ικανοποιήσει τις πολύπλευρες απαιτήσεις του σήμερα, θα πρέπει να αναζητηθεί πρώτιστα μέσα στο ίδιο το πολιτικό σύστημα και τις προτεραιότητες που θέτει διαχρονικά. 

Τα σχολεία μας συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από το πολιτικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο ως διαμορφωτές απόψεων και πεποιθήσεων, αφήνοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και των νέων ανθρώπων.

Παράγουμε δογματικούς πολίτες χωρίς κριτική σκέψη, επιστημονικότητα και οικουμενική οπτική. Έχουμε μια παιδεία των αφηγημάτων και της μισαλλοδοξίας, του λειτουργικού αναλφαβητισμού και της σχολικής αποτυχίας, της βαθμοθηρίας, της «παπαγαλίας» και της καταφυγής στη φροντιστηριακή υποστήριξη. 

Κάθε επένδυση και μεταρρύθμιση θα αποδεικνύεται ελλιπής και περιστασιακή, για όσο διατηρούνται οι νοοτροπίες που αντιλαμβάνονται τη δημόσια εκπαίδευση ως χώρο εξάσκησης ιδεολογικής, θρησκευτικής και φυλετικής ηγεμονίας.

Ο νέος Υπουργός Παιδείας, όπως ο προκάτοχός του αλλά και μια μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών και της ηγεσίας τους, διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Επιμένουν πως μπορούν να τετραγωνίζουν τον κύκλο, συνδυάζοντας τις επικρατούσες ιδεοληψίες και πρακτικές με το Διαφωτισμό, τις πανανθρώπινες αξίες και τις απαιτήσεις της εποχής.

Η εμπειρία, τα αποτελέσματα και οι αξιολογήσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τους διαψεύδουν. Το κυπριακό σχολείο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και διακυβέρνησης, το σχολείο της ανεξάρτητης, ενωμένης και ευρωπαϊκής Κύπρου, δεν μπορεί να οικοδομηθεί με τα υλικά του περασμένου αιώνα και τον αναχρονισμό του «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών».

Οι καιροί ζητούν μεγάλες αλλαγές και τους πρωτοπόρους που θα τις επιδιώξουν και θα τις υποστηρίξουν. Το μέλλον δεν περιμένει κανένα και τίποτα, απλά προσπερνά και καταδικάζει.



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ο νικητής στην κατηγορία Φωτοειδησεογραφία: Πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα επιχειρεί να σώσει τον βόρειο λευκό ρινόκερο από την εξαφάνιση μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), στο Ol Pejeta στο Nanyuki της Κένυας. Αυτό το έμβρυο νότιου λευκού ρινόκερου, το οποίο δυστυχώς δεν επέζησε λόγω μόλυνσης, ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης επιτυχούς μεταφοράς εμβρύου ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα μέσω εξωσωματικής. Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση του σπάνιου βόρειου λευκού ρινόκερου από την εξαφάνιση, καθώς οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προχωρήσουν στο επόμενο κρίσιμο βήμα: τη μεταφορά του πρώτου εμβρύου βόρειου λευκού ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα νότιου λευκού ρινόκερου. Jon A Juarez/Wildlife Photographer of the Year/PA

Ήξερες ότι...

Το σάντουιτς δεν ήταν εφεύρεση του λόρδου Σάντουιτς. Επινοήθηκε, όμως, για χάρη του, για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά και για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιγνίδι.

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
14
Νοεμβρίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Γιορτάζουν : Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Φίλιππος, Φιλιππία, Φίλιππας, Φιλιώ, Φιλίππα

1908
Παρουσιάζεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν η κβαντική θεωρία του φωτός.
1918
Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται δημοκρατία.
1926
Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).
1935
Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους απο τις ΗΠΑ. Πρώτος πρόεδρος στη χώρα ορκίζεται ο Μανουέλ Λουίς Κεζόν.
1989
Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την "Ορχήστρα των Χρωμάτων".
1991
Ύστερα από 13 χρόνια στην εξορία, επιστρέφει στην Καμπότζη ο Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχανούκ.
1993
Δημοψήφισμα στο Πουέρτο Ρίκο αποβαίνει αρνητικό για την ένταξή του στις ΗΠΑ, ως 51η πολιτεία.
2000
Το Βατικανό αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
2006
To Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποιεί του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.