10 + 2 σκέψεις για τους «Ημικρατικούς». Του Βασίλη Πρωτοπαπά

xristodouliii.jpg

1. Είναι λάθος να τσουβαλιάζουμε όλους τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου (βλ. Ημικρατικούς). Δεν είναι συγκρίσιμη η ΑΤΗΚ και η ΑΗΚ με ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο ή το ΡΙΚ με τον ΚΟΑΓ.

2. Υπάρχουν Οργανισμοί που οι αρμοδιότητες τους συνδέονται άμεσα με κυβερνητικές πολιτικές, όπως ο Αγροτικών Πληρωμών, ο Ανάπτυξης Γης και ο Χρηματοδότησης Στέγης. Κι υπάρχουν Οργανισμοί όπως τα Δημόσια Πανεπιστήμια που είναι ακαδημαϊκά αυτόνομα, με εντελώς διαφορετική αποστολή και λειτουργία.

3. Υπάρχουν Οργανισμοί με τεράστιο προϋπολογισμό και οικονομική δραστηριότητα και υπάρχουν άλλοι με πολύ μικρό προϋπολογισμό. Η ισχύς, η επιρροή, η εξουσία, είναι ανάλογη του μεγέθους της οικονομικής δραστηριότητας.

4. Σε όλους σχεδόν τους Οργανισμούς, λιγότερο ή περισσότερο, τα Συμβούλια εμπλέκονται σε θέματα οικονομικού προγραμματισμού, προσλήψεων και προαγωγών προσωπικού.

5. Είναι αναγκαίο η στελέχωση των Συμβουλίων όλων των Οργανισμών να βασίζεται σε προκαθορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας και καταλληλόλητας.

6. Είναι καλή πρακτική η ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους πολίτες. Και ένα πολιτικά και κομματικά ανεξάρτητο Γνωμοδοτικό Σώμα να αξιολογεί, να φιλτράρει και να εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε «για σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Επιλογής κατά τα πρότυπα του άρθρου 255 της συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ, που θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο στη διαδικασία διορισμών σε δημόσια αξιώματα (Ανεξάρτητοι θεσμοί, Πρόεδροι και Μέλη Ημικρατικών Οργανισμών, Επίτροποι κ.ά.), μέσω της υποβολής στον ΠτΔ κατάλογου με ονόματα, τα οποία θα έχουν ελεγχθεί αξιοκρατικά ως προς την καταλληλότητα, ανεξαρτησία κλπ».

7. Στα Συμβούλια των Οργανισμών, όπως και στις θέσεις ανεξάρτητων αξιωματούχων (βλ. Γενικός Εισαγγελέας, Ελεγκτής, κλπ), δεν πρέπει να επιλέγονται μέλη ανώτατου πολιτικού σώματος κομμάτων. Κι αυτό στο πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Γιατί; Διότι ένα ανώτατο κομματικό στέλεχος, όσο ικανό κι αν είναι, δεν έχει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας όταν θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να διορίζει ή να προάγει στον Οργανισμό που τοποθετείται. Η επεξήγηση δική μου.

8. Η θεσμοθέτηση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, είναι μια καλή πρακτική. Η επιλογή στη θέση προέδρου του κατά τα άλλα έντιμου και σεβαστού κυρίου Αρέστη, από τη στιγμή που στήριξε δημόσια και επίσημη την υποψηφιότητα Χριστουδουλίδη, υπήρξε άστοχη. Όπως και ο διορισμός εκπροσώπων θεσμών, όπως η Σύνοδος των Πρυτάνεων, χωρίς να ερωτηθούν τα όργανα των θεσμών.

9. Θα υπηρετούνταν η διαφάνεια και η λογοδοσία αν το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο έδινε στη δημοσιότητα είτε το σύνολο των αιτήσεων είτε το σύνολο των εισηγήσεων του προς το Υπουργικό.

10. Κακώς υπέβαλαν ενδιαφέρον και ακόμη χειρότερα που διορίστηκαν πρόσωπα που είναι μέλη ανώτατου πολιτικού σώματος κομμάτων. Από μέλη κεντρικών επιτροπών μέχρι αντιπρόεδροι.

11. Λανθασμένα ο πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι επιλογές του θα είναι αμιγώς τεχνοκρατικές, χωρίς πολιτικό χρωματισμό. Ο πρόεδρος πληρώνει και σε αυτό το ζήτημα την ακατανόητη τάση του να δεσμεύεται για πράγματα που είτε δεν μπορεί να τηρήσει είτε δεν μπορεί να αξιολογήσει τις συνέπειες.

12. Με όλο το σεβασμό, θεωρώ λανθασμένη την άποψη ότι στο Συμβούλιο κάθε Οργανισμού πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο, με κομματική ιδιότητα ή σύνδεση, για σκοπούς check and balance. Με τη λογική αυτή θα πρέπει να υπάρχει κι ένα άτομο στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας: Ένας Παλαιστίνιος άνδρας κοιτά τα ερείπια κτιρίων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης. Hatem Khaled/Reuters

Ήξερες ότι...

Ο πρώτος Άγγλος που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ήταν ο Τσαρλς Ρολς της γνωστής Rolls Royce.

Σήμερα


Πέμπτη
6
Φεβρουαρίου
2025

Γιορτάζουν : Φώτιος, Φωτεινή, Φανή, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη

1778
Υπογραφή της Συνθήκης του Παρισίου με την οποία η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τις ΗΠΑ.
1840
Υπογραφή της Συνθήκης του Γουαϊτάνγκι με την οποία η σημερινή Νέα Ζηλανδία γίνεται βρετανική αποικία.
1882
Καταργούνται οι ποδιές για τις μαθήτριες σε ελληνικά σχολεία
1989
Σημειώνεται το τελευταίο θανάσιμο συμβάν στο Τείχος του Βερολίνου, κατά το οποίο πεθαίνει από αιμορραγία ο Κρις Γκέφροϋ.
2006
Ο Στήβεν Χάρπερ αναλαμβάνει Πρωθυπουργός του Καναδά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy