«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε διαρκή κίνηση προς τα εμπρός». Του Γιάννου Αφροδίση


αννιτα_3.jpg

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει η κατ’ εξοχήν πολιτική δύναμη που μπορεί να παράγει πραγματικές και δημιουργικές εξελίξεις σε κάθε τομέα της κρατικής λειτουργίας, της οικονομίας και της κοινωνίας.


 
Η πρωτοβουλία της Αννίτας Δημητρίου για τη σύσταση Συμβουλίου Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου στον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι μια σημαντική πολιτική εξέλιξη. Το «σκιώδες υπουργικό» όπως το χαρακτήρισε ο Τύπος, υπήρξε ένας από τους άξονες ανασυγκρότησης και διαμόρφωσης μιας ανανεωτικής πορείας του Δημοκρατικού Συναγερμού που αναφέρθηκαν από την Πρόεδρο του κόμματος κατά την προηγούμενη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου.

Η μετουσίωση εκείνης της εξαγγελίας σε συγκεκριμένη και συγκροτημένη πράξη, κινείται στο γνωστό πλαίσιο της απόφασης του Συνεδρίου του κόμματος, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, για τον ρόλο του ΔΗΣΥ στο πολιτικό σκηνικό και τη γενική στάση έναντι της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση της Αννίτας Δημητρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «η αποστολή του Συμβουλίου είναι η στενή παρακολούθηση και ο έλεγχος του κυβερνητικού έργου, ο εντοπισμός λαθών και παραλείψεων με απώτερο στόχο την παραγωγή πολιτικών, εισηγήσεων και προτάσεων προς όφελος των πολιτών και του τόπου».

Το σημαντικότερο συμπέρασμα αυτής της εξέλιξης είναι ότι η κεντροδεξιά παράταξη διαθέτει αξιόλογο κόσμο, σε μεγάλους αριθμούς. Ανθρώπους με προσωπική και επαγγελματική κατάρτιση και ποιότητα από τους τομείς της Αγοράς, της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης, ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, των πανεπιστημίων και της ενεργούς κοινωνίας. Ανθρώπους που κατέχουν την απαραίτητη τεχνοκρατική και ακαδημαϊκή γνώση, τις παραστάσεις και τις εμπειρίες στα μεγάλα θέματα που αφορούν στην πατρίδα μας. Ανθρώπους με στιβαρή αντίληψη των σύγχρονων προκλήσεων και με διάθεση να προσφέρουν στον τόπο με ανιδιοτέλεια, χωρίς ατομικές αντιπαροχές και προσωπικά ανταλλάγματα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαχρονικά είχε αυτό το πλεονέκτημα, των πολλών αξιόλογων ανθρώπων, με βαθύ υπόβαθρο γνώσης και ευρεία αντίληψη, καθώς και αποδεδειγμένη αναλυτική και διοικητική ικανότητα. Το κύριο είναι πως τώρα η ηγεσία δημιουργεί δομές, πλαίσια διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μαζί τους, τους θεωρεί ως συνεργάτες, υπολογίζει και βασίζεται στις δυνατότητες τους και δίνει χώρο για τη δημιουργική τους ανάμειξη στην προσπάθεια για να γίνει η Κύπρος καλύτερη.

Σύμφωνα με τις συνοπτικές βιογραφικές αναφορές που δημοσίευσε ο ΔΗΣΥ, στο Συμβούλιο συμμετέχουν έξι ακαδημαϊκοί από τα κυπριακά πανεπιστήμια, πολλοί και πολλές διακεκριμένες και διακεκριμένοι επαγγελματίες στους κλάδους της Νομικής, της Τεχνολογίας, της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Επενδύσεων. Αρκετοί αναπτύσσουν ευρύτερη δραστηριότητα ως μέλη συμβουλίων αντιπροσώπευσης παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων και άλλων οργανισμών (ΟΕΒ, CIFA, ΠΔΣ, CIPA, ΟΣΑΚ κλπ), ενώ ορισμένες παρουσίες σε δημόσιες θέσεις ευθύνης μεγάλων οργανισμών (CYTA, ΑΗΚ, Υφ. Ναυτιλίας κλπ) κρίθηκαν ως πολύ επιτυχής τόσο από τους εργαζόμενους και όσους δραστηριοποιούνται σε ειδικούς κλάδους, όσο και από την ευρύτερη κοινωνία. Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή εννέα γυναικών, γεγονός που πιστοποιεί πως στην Κύπρο αξιοποιείται πλέον συστηματικά το σύνολο του ενεργού και αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού. Η συμπερίληψη και επιστημόνων εκτός των στενών κομματικών δομών προσθέτει στην εξωστρεφή λογική της ηγεσίας, μια πρακτική που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της Ομάδας Κυπριακού που συστάθηκε προ μερικών εβδομάδων.

Η παρουσίαση δυο «οριζόντιων χαρτοφυλακίων», που δεν αφορούν στο πεδίο ευθύνης ενός και μόνο υπουργείου, είναι μια καινοτομία για την κυπριακή πολιτική πρακτική. Αποτυπώνει την ανανεωτική οπτική που χρειάζεται η κυπριακή δημόσια ζωή, όχι μόνο στα πρόσωπα αλλά και στη μεθοδολογία εργασίας και προσεγγίσεων. Σημειώνεται με θετικό πρόσημο η αναγνώριση της σημασίας που αποδίδεται τόσο στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, όσο και στη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς. Πρόκειται για ζητήματα που επηρεάζουν το συνολικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο της ζωής σε κάθε κράτος και είναι καθολικώς αποδεκτό ότι στην Κύπρο απαιτούνται αλλαγές, με κίνηση προς το εμπρός.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει η κατ’ εξοχήν πολιτική δύναμη που μπορεί να παράγει πραγματικές και δημιουργικές εξελίξεις σε κάθε τομέα της κρατικής λειτουργίας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Διαθέτει τους ανθρώπους, τη βούληση και την αποφασιστικότητα για να οδηγεί διαρκώς την Κύπρο σε μια μεταρρυθμιστική και ωφέλιμη πορεία και προς τούτο η παρουσία της σημερινής δυναμικής και εξωστρεφούς ηγεσίας της παράταξης είναι καίριας σημασίας.

*Ο Γιάννος Αφροδίσης είναι Διευθυντής Γραφείου Προέδρου της Βουλής, Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΣΥ

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γκραν Κανάρια, Ισπανία: Η πριγκίπισσα Λεονόρ της Μπορμπόν (στο κέντρο) φτάνει στο λιμάνι πάνω στο εκπαιδευτικό πλοίο Juan Sebastián Elcano. GJN/GTRES/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι πεταλούδες έχουν την αίσθηση της γεύσης στα πόδια τους.

Σήμερα


Τετάρτη
22
Ιανουαρίου
2025

Γιορτάζουν : Αναστάσιος, Αναστασία, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης, Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Τιμοθέα, Τιμοθέη, Τίμα, Τίμη, Θέος, Θέα, Θέη

1771
Η Ισπανία παραχωρεί τις Νήσους Φώκλαντ στην Μεγάλη Βρετανία.
1830
Με τη Σύμβαση του Λονδίνου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ανεξάρτητο κράτος.
1840
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι εγκαθίστανται στη Νέα Ζηλανδία.
1879
Οι Ζουλού αιφνιδιάζουν και συντρίβουν τις βρετανικές δυνάμεις στη Μάχη της Ισαντλουάνα.
1972
Εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, και η Δανία.
1980
Οι Σοβιετικές Αρχές συλλαμβάνουν τον φυσικό και πολιτικό αγωνιστή Αντρέι Ζαχάρωφ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy