Ας κρατήσουμε την ελπίδα! Του Γιάννου Αφροδίση

 


afrodisis.jpg

Τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου της Γενεύης (17-18/3) όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres αποτελούν μια θετική εξέλιξη. Συμφωνήθηκαν μια σειρά από καινούργιες δράσεις για την υλοποίηση των οποίων είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων, τόσο σε επίπεδο ηγεσιών όσο και σε επίπεδο πολιτών. Κάθε νέο μέτρο που διευκολύνει την επαφή και την επικοινωνία των ανθρώπων της Κύπρου είναι καλοδεχούμενο και κάθε δημιουργική κοινή πρωτοβουλία πρέπει να αντικρίζεται με θετικό φακό, ειδικά από τους ανθρώπους που συμμερίζονται το όραμα για μια ενωμένη κοινή πατρίδα.

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε φίλους μας που εδώ και δεκαετίες στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος να προβληματίζονται για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν. Αρκετοί διερωτώνται εάν αυτά θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούλιο που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος. Άλλοι θεωρούν ότι θα έπρεπε η σύνοδος να καταλήξει σε ακόμα πιο ισχυρά αποτελέσματα σε σχέση με την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Ήταν όμως αυτό εφικτό στην συγκεκριμένη περίοδο;

Η επιθυμία μας για λύση είναι ισχυρή, όμως χρειάζεται σε κάθε φάση αυτής της υπόθεσης του Κυπριακού να είμαστε ρεαλιστές, να έχουμε επίγνωση των πραγματικών πολιτικών συνθηκών και να βάζουμε στόχους που μπορούμε να τους πετύχουμε. Για να οδηγηθούμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, όπου θα συζητηθούν οι ουσιαστικές πτυχές, πρέπει πρώτα να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων των δυο κοινοτήτων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ασφαλώς αυτά τα μέτρα, όπως και προηγούμενα που εφαρμόστηκαν, δεν υποκαθιστούν τη λύση ούτε τα θεωρούμε ως εργαλείο συνέχισης της παρούσας κατάστασης. Αποτελούν όμως, σε συνδυασμό με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ και την πρόθεση για μια νέα σύνοδο τον Ιούλιο μια καλή αρχή που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. Η Γενεύη άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελπίδας και μια προοπτική για μια νέα διαδικασία συνομιλιών, ίσως υπό καλύτερες συνθήκες. 

Γιάννος Αφροδίσης
Διευθυντής Γραφείου της Προέδρου της Βουλής


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σεβίλλη, Ισπανία: Ακτιβιστές της Greenpeace κρέμονται από το κτήριο Las Setas διαμαρτυρόμενοι για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης. Marcelo del Pozo/Reuters

Ήξερες ότι...

Κάθε χρόνο, καταγράφονται 90.000 εγκυμοσύνες από της αγγλίδες έφηβες. Από αυτές, οι 2.200 αφορούν κορίτσια κάτω των 14ων ετών!

Newsletter

Σήμερα


Τρίτη
1
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κοσμάς, Δαμιανός, Δαμιανή, Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα

1858
Στη Linnean Society του Λονδίνου γίνεται κοινή παρουσίαση των θεωριών του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας για την εξέλιξη των ειδών.
1863
Αμερικανικός εμφύλιος: Ξεκινά η μάχη του Γκέτισμπεργκ.
1960
Ανεξαρτησία της Σομαλίας.
1962
Ανεξαρτησία του Μπουρούντι.
1972
Αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι, και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.
2004
Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος κερδίζει στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου την ομάδα της Τσεχίας με 1-0 και προκρίνεται στον τελικό.To γκόλ πετυχαίνει στην παράταση ο Τραϊανός Δέλλας.