Έρικ Καντονά, ένας επαναστάτης βασιλιάς. Του Ερνέστου Μούσσα

 


«Φόρεσα τη φανέλα μου. Ήταν μια κρύα μέρα. Το κολάρο μου έμεινε σηκωμένο και το άφησα έτσι. Μπήκαμε στο γήπεδο και κερδίσαμε, οπότε έγινε πλέον συνήθεια να παίζω με το κολάρο μου σηκωμένο.»

 

Με τα λόγια αυτά εξήγησε στον κόσμο ο μυθικός Έρικ Καντονά το μοναδικό και ιδιόρρυθμο στυλ με το οποίο αγωνιζόταν. Η φιγούρα με την κόκκινη φανέλα, το νούμερο 7 και το γιακά σηκωμένο θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο βιβλίο της ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια ξεχωριστή ομάδα, που η ιστορία της θα μπορούσε να γίνει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Μια ταινία με πολλούς πρωταγωνιστές, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή σημασία και προσφορά.

Ο King Eric όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι απανταχού λάτρεις της «στρογγυλής θεάς», ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα. Αν η φράση «not arrogant, just better» είχε πρόσωπο, τότε σίγουρα θα ήταν το δικό του. Η νοοτροπία και οι φιλοδοξίες του ιδιόρρυθμου Γάλλου, ήρθαν και έδεσαν με την κόκκινη ομάδα του Μάντσεστερ και της έδωσαν αυτή τη μικρή ώθηση που χρειαζόταν ώστε να επιστρέψει στο δρόμο του πρωταθλητισμού. «Αν ποτέ υπήρξε ένας ποδοσφαιριστής, οπουδήποτε στον κόσμο, που ήταν φτιαγμένος αποκλειστικά για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτός ήταν ο Καντονά» δήλωσε ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον - ο άνθρωπος που το όνομα του ταυτίστηκε με αυτό του συλλόγου.

Ο Καντονά έγραψε τη δική του χρυσή σελίδα στο αγγλικό ποδόσφαιρο, όχι όμως μόνο ως ποδοσφαιριστής. Αν ρωτήσεις κάποιον Βρεττανό φίλαθλο τι έρχεται πρώτα στο μυαλό του όταν ακούει το όνομα Καντονά, η απάντηση θα σε ξαφνιάσει. Εκτός από την απόδοση του στα γήπεδα, ο Γάλλος ποδοσφαιριστής θα μνημονεύεται πάντα για εκείνο το κουνγκ-φου χτύπημα στον Μάθιου Σίμονς, έναν φανατικό οπαδό της Κρίσταλ Πάλας. Σ εκείνο τον αγώνα ο King Eric είχε δεχθεί κόκκινη κάρτα για ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Ρίτσαρντ Σο. Κατευθυνόμενος στ’ αποδυτήρια είδε κι’ άκουσε τον Σίμονς να του απευθύνει το λόγο φωνάζοντας: “Γαμημένε Γάλλε, γύρνα επιτέλους πίσω στη γαμημένη σου χώρα”! Η αντίδραση του ποδοσφαιριστή ήταν άμεση, έκανε το γύρο του κόσμου, και έμεινε χαραγμένη με μεγάλα γράμματα στην ιστορία του αθλήματος. Εκείνη τη μέρα ο Έρικ Καντονά έδωσε κυριολεκτικά μια κλωτσιά στον ρατσισμό. Δυστυχώς όμως η αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν πήρε το μήνυμα. Ακολουθώντας το γράμμα των κανονισμών, τιμώρησε τον αθλητή με αποκλεισμό 8 μηνών από το ποδόσφαιρο και 120 ώρες κοινωνική εργασία ! Παράλληλα ο ποδοσφαιριστής κλήθηκε να πληρώσει ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων, συν ακόμα ένα τεράστιο χρηματικό πρόστιμο. Οι αρμόδιοι επέλεξαν να βαδίσουν στον εύκολο δρόμο, προστατεύοντας έτσι το «εμπόρευμα» τους. Τιμώρησαν με τον πλέον αυστηρό τρόπο ένα μεγάλο αθλητή που απλώς δεν μπορούσε να το “βουλώσει” μπροστά στην αδικία, τη φραστική βία και τον ρατσισμό.

Η «καρατιά» του Γάλλου βασιλιά, δυστυχώς δεν ήταν αρκετή για να εξαλείψει τους ανεγκέφαλους ρατσιστές που βρίσκουν καταφύγιο στις κερκίδες. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Έρικ Καντονά μπορεί σήμερα να κάθεται πλέον ήσυχος σε μια γωνιά, με τον γιακά του σηκωμένο και ξηγημένη τη συνείδηση του. Αυτός τουλάχιστον προσπάθησε, τοποθετώντας το δικό του λιθαράκι για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, για ένα καλύτερο κόσμο, για καλύτερους ανθρώπους…

*Φοιτητής Προγράμματος δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Τετάρτη
16
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

622
Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολόγιου.
813
Οι Βούλγαροι εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως.
1826
Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον τουρκικό στόλο κοντά στην Σάμο.
1906
Καταστροφές Ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους.
1945
Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.