fbpx

And the Oscar goes to… Του Λεόντιου Φιλοθέου

ant3493920004

Όλος τυχαίως η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνέπεσε με την όλο glamour βραδιά των Oscar! Κάπου εκεί το - ενίοτε «διαστροφικό» - μυαλό μου άρχισε περίεργους συνειρμούς σε μια προσπάθεια να απονείμω κι εγώ με τη σειρά μου μερικά Oscarστους πρωταγωνιστές της δικής μας βραδιάς. 

Πρώτο Oscar λοιπόν, «Μόνιμης παρουσίας στο Ελευθέρια»: Αδιαμφισβήτητα στο ΔΗΚΟ. Διαχρονικά παρόν στο Ελευθέρια σε κάθε ανακήρυξη Προέδρου. Ακόμα και το 1998 που δεν στήριξαν επίσημα τον Γλαύκο Κληρίδη, το μισό και πλέον ΔΗΚΟ πανηγύριζε στις κερκίδες. Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχουν παραχωρηθεί στο ΔΗΚΟ ντουλάπια στα αποδυτήρια για να φυλάει εκεί τις σημαίες του προκειμένου να αποφεύγουν το κουβάλημα.

Χωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία Oscar «Πρώτου και Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου» απονέμεται στο Νίκο Αναστασιάδη και Μάριο Καρογιάν αντίστοιχα. Ο πρώτος φυσικά ως ο μεγάλος νικητής και ο δεύτερος διότι εκεί που ένιωσε την ανάσα του Νικόλα πίσω του, ξαφνικά αναστήθηκε και ξέσπασε με δάκρυα συγκίνησης! Πρόεδρε Νίκο Αναστασιάδη (το λέω για να το συνηθίσω) συγχαρητήρια και καλές δουλειές

Το Oscar «Πρωτοτυπίας» απονέμεταιστην Ελληνική Σημαία. Βγαίνει σε 183 version. Με την Παναγία, με τον Γρίβα, με τον Παρθενώνα, με συνδυασμό αυτών. Με ένα σταυρό, με πολλούς σταυρούς. Με ρίγες και χωρίς ρίγες. Σε ιστό, σε κοντάρι, σε πολλαπλή έκδοση (4 σε ένα κοντάρι). Φοριέται σαν κάπα, σαν ζώνη, σαν φουλάρι και συνδυάζεται αρμονικά με άλλα αξεσουάρ. Συνδυάζεται επίσης καταπληκτικά με τη σημαία του Βυζαντίου.

Το Oscar «Μετεκλογικού Συνθήματος» πάει και πάλι στο ΔΗΚΟ: Για το πρωτότυπο σύνθημα «Στο ΔΗΚΟ ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη». Το συγκεκριμένο σύνθημα, ακούστηκε μόνο στις 6 από τις μέχρι σήμερα 7 ουσιαστικές εκλογικές αναμετρήσεις.  

Το Oscar «Έκπληξης» απονέμεται στο φιλοθεάμων κοινό της ανακήρυξης. Διότι ακριβώς η έκπληξη τους ήταν τεράστια μόλις ο νέος Πρόεδρος τους είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συμπατριώτες μας. Η φράση «δεν θέλω ού» θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τόπου.

Το Oscar «Απουσίας» πάει στον all-time-favourite Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Η απουσία του και από τους δύο γύρους των εκλογών ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή, αφού απουσίαζε για επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. Πρόλαβε όμως μεταξύ των δύο γύρων να επιστρέψει, να συναντηθεί με το νέο πρόεδρο και να του παραχωρήσει τη στήριξη της Εκκλησίας. Διότι η Εκκλησία ακριβώς είναι Ο ΙΔΙΟΣ! Και ο νέος μας πρόεδρος, ευχαρίστησε με τη σειρά του την Εκκλησία. Ο Θεός (σας) μαζί σας!

Το Oscar «Ακαταλαβίστικης ψήφου» απονέμεται με τιμή και δόξα στο Γιώργο Λιλλήκα και την ΕΔΕΚ. Πανεπιστημιακές σχολές Πολιτικής Επιστήμης σε όλο τον κόσμο προσπαθούν ακόμα να ερμηνεύσουν τα λεγόμενα τους και την απόφασή τους. Εξ’ ου και οι υποστηριχτές τους κινήθηκαν προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις! Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γιατρός σε συνάντηση που είχε με υποστηριχτές του, τους ζήτησε να γράψουν στο ψηφοδέλτιο το όνομά του. Και μετά λένε κάποιοι ότι είναι η ελπίδα που θα πεθάνει τελευταία…

Oscar «Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου» απονέμεται στη δημοσιογράφο του SigmaΠέτρα Αργυρού κατά την ανταπόκριση της από τα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Επειδή τη συγκεκριμένη σκηνή δυσκολεύομαι να την περιγράψω, παρακαλώ όπως καταφύγετε στο YouTube!

Oscar «Συμπιεσμένης Εμφάνισης» απονέμεται από κοινού στα στελέχη του ΔΗΚΟ και στο Νομπελίστα μας Χριστόφορο Πισσαρίδη. Στα στελέχη του ΔΗΚΟ γιατί έδωσαν απάντηση στο κεφαλαιώδες ερώτημα «πως χωράνε 36 άτομα σε ένα πλάνο;». Στον κύριο Πισσαρίδη για τη μεγάλη του προσπάθεια να χωρέσει πίσω από τον Νίκο Αναστασιάδη κατά την ανακήρυξη. Κι ενώ τα είχε σχεδόν καταφέρει, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου με κίνηση ματ τον εκτόπισε στα μετόπισθεν. Διότι ωραίος είναι ο νέος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς.

Oscar «Καλύτερης Εμφάνισης» απονέμεται στη Ροντίκα Καρογιάν. Ινώ, Έλσα, απολογούμαι. Αλλά όσοι την είδαν πίσω από το Νίκο Αναστασιάδη κατά την ανακήρυξη θα δικαιολογήσουν απόλυτα την επιλογή μου. Διαδίδεται μάλιστα έντονα, ότι πιο πολλοί ασπάζονταν την κυρία Καρογιάν παρά τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.

Oscar «Αποτυχημένης Μουσικής Επένδυσης» πάει φυσικά στο Μιχάλη Χατζηγιάννη. Ο οποίος μπροστά από χιλιάδες παραληρημένους υποστηριχτές του νέου Προέδρου τυλιγμένους με Ελληνικές σημαίες, προσπαθούσε να τους εμψυχώσει με το Χέρια Ψηλά. Μιχάλη μου, ρώτα και εμάς που περάσαμε από το φοιτητικό συνδικαλισμό: Θα έρθει ο καιρός και πάλι το γαλάζιο, με αυτό διασκεδάζει ο κόσμος μια τέτοια βραδιά!

Το τελευταίο Oscar θα το απονείμω για «να παινέψω το σπίτι μου». Oscar «Νέας εμφάνισης και αξιοπρέπειας» απονέμεται στο Σταύρο Μαλά. Από την παρουσία του, είναι κερδισμένος ο ίδιος αλλά και η πολιτική ζωή του τόπου. Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και όσοι δεν τον ψήφισαν, αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του, ένα νέο και έντιμο πολιτικό που στάθηκε με τρόπο ισάξιο μπροστά από πολιτικούς με χρόνια εμπειρίας. Με τη στήριξη ενός και μόνο κόμματος, σε δύσκολες και άνισες συνθήκες, έδωσε μαζί μας μια μάχη που μπορεί να μην την κερδίσαμε αλλά βγήκαμε μέσα από αυτή πιο δυνατοί και έτοιμοι για τους νέους αγώνες!

Υστερόγραφο…

Σε ότι αφορά την Ελληνική σημαία, την τιμώ κι εγώ! Και την τιμώ πολύ περισσότερο από αυτούς που την περιέφεραν το βράδυ της ανακήρυξης ως αξεσουάρ. Την τιμώ αλλά δεν την καπηλεύομαι. Την τιμώ ως Έλληνας της Κύπρου. Την τιμώ ως ένα ιστορικό σύμβολο. Την τιμώ ως μια σημαία που είναι βαμμένη με το αίμα των αγνών ηρώων του 21, της Εθνικής Αντίστασης και του Πολυτεχνείου! 

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Φωτογραφία της ημέρας

peroukokok

Βραβείο επαφής με την πραγματικότητα. Μάλλον τέτοιο βραβείο δεν πρέπει να υπάρχει, πρέπει όμως να δημιουργηθεί μόνο και μόνο για να βραβευτεί ο εικονιζόμενος κύριος. Σύμφωνα λοιπόν με την Αστυνομία της Ισπανίας ο μελαχρινός κύριος επιχείρησε να περάσει μισό κιλό κοκαΐνη στο αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης κρυμμένη κάτω από την περούκα του, σίγουρος ότι κανείς δεν θα το καταλάβαινε. EPA/Spanish National Police

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 1.400 είδη κουνουπιών.

Σήμερα


Τετάρτη
17
Ιουλίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy