Απού ρέξει… Του Λεόντιου Φιλοθέου

ant3493920004

Η όλη προεκλογική εκστρατεία θυμίζει μια φράση από τα παιδικά μας χρόνια, τα χρόνια της πραγματικής αθωότητας: «απού ρέξει». 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η «κούρσα» του λαϊκισμού, με τον Γιώργο Λιλλήκα να έχει σαφές προβάδισμα.

  • Αρχικά αποφάσισε να στείλει τον Ντάουνερ να κάνει παρέα του Ντε Σότο, με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας τις εντολές Λιλλήκα.
  • Ακολούθησε η περιβόητη πρόταση για το φυσικό αέριο: να ξεπουλήσουμε σήμερα σε τιμή ευκαιρίας το μέλλον του τόπου μέχρι που οι Αυστραλοί αγόρασαν τεμάχιο του Ισραήλ με πολλαπλάσια αποθέματα σε τιμή που ούτε τις Κυπριακές Αερογραμμές δεν θα μπορούσαμε να σώσουμε! Παράλληλα, χάρισε και ένα οικόπεδο στον Έλληνα Πρέσβη για τη σωτήρια της Ελλάδας…
  • Σημαντικό προβάδισμα ο Γιώργος Λιλλήκας πήρε με την πρόταση του για αλλαγή του θυρεού στο Προεδρικό Μέγαρο, για να μην θυμίζει την αποικιοκρατία! Και επειδή παίζουμε προφανώς το «απού ρέξει» εγώ λέω να γκρεμίσουμε το Προεδρικό! Αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών! Γιατί όχι, και τα τείχη της Λευκωσίας!

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεδείκνυε ομολογουμένως μια σχετική υπομονή μέχρι που ανέπτυξε ταχύτητα και «πήρε κεφάλι» καταθέτοντας την πρόταση για δικαίωμα έκδοσης ταυτότητας νοσηλείας μόνο σε όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση και εισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Το μεγαλειώδες φυσικά αυτό μνημείο λαϊκισμού και προχειρότητας ανακοινώθηκε από κοινού με το Μάριο Κάρογιαν και το ΔΗΚΟ. Τυχαίο; Δεν νομίζω!   

Στόχος, δήθεν, της πρότασης αυτής, η μείωση του κόστους στα θέματα Υγείας, μέσω του αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας. Αλλοδαπών, συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων αλλά και Ελληνοκυπρίων οι οποίοι προφανώς δεν ανήκουν στο target group του Νίκου Αναστασιάδη.

Υπάρχουν στρεβλώσεις; Αναμφίβολα! Πρέπει να επιλυθούν; Αδιαμφισβήτητα! Αλλά υπάρχουν και πιο μελετημένοι τρόποι για επίλυση του θέματος και πιο σοβαρές στρεβλώσεις στις οποίες ο Νίκος Αναστασιάδης κλείνει τα μάτια. Ας συγκρίνει απλά το κόστος της περίθαλψης αυτής όπου σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ανέρχεται στα 5εκ ευρώ, με τις μέχρι πρόσφατα ετήσιες απολαβές και αποζημιώσεις των μεγαλοτραπεζιτών που οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή. Για τους οποίους πέραν από κάποια μισόλογα, δεν τον ακούσαμε ακόμα να τους επιρρίπτει ευθύνες!

Ποιο είναι τελικά το πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη; Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή δεξιά, της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της αποδοχής; Ή το πρόσωπο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του άκρατου λαϊκισμού και των αποκλεισμών; Η απάντηση είναι απλή: και τα δύο! Το επικίνδυνο δηλαδή πρόσωπο της αναξιοπιστίας, της μετάλλαξης και του διαχρονικού ακροβατισμού!

Την ίδια στιγμή φυσικά που κάποιος συνάνθρωπος μας θα πεθαίνει στον τόπο μας ως αποτέλεσμα της πιο πάνω πρότασης και πιθανότατα το παιδί του δεν θα έχει δικαίωμα στην περίθαλψη, οι «κυρίες» της δεξιάς και της υψηλής κοινωνίας, θα συνεχίσουν να παρελαύνουν από τις κοσμικές στήλες των περιοδικών με υποδήματα αξίας όσες και οι ετήσιες ανάγκες μιας οικογένειας και να ξεπλένουν τις φιλάνθρωπες ενοχές τους στέλνοντας 20 ευρώ στην Κένυα και ποζάροντας όλο νάζι στο κόκκινο χαλί. Θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στα φιλανθρωπικά γκαλά του Ερυθρού Σταυρού και να αγοράζουν κάρτες από τη UNICEF. Με τον κ. Αναστασιάδη να είναι στις πλείστες περιπτώσεις επίτιμος καλεσμένος – είτε αυτός είτε ο άμεσος του περίγυρος! Διότι καλή προφανώς η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη φτάνει να είναι μακριά από το σπίτι μας!

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Φωτογραφία της ημέρας

gorilalala

Το σπουδαιότερο γεύμα. Πρωινό με τους γορίλες προσφέρει στους επισκέπτες ο Ζωολογικός κήπος της Βουδαπέστης. Σκοπός να ενισχυθεί το ινστιτούτο της Jane Goodall που έχει σκοπό την προώθηση των ανακυκλωμένων υλικών για τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν πολύτιμα μέταλλα που βρίσκονται στα εδάφη που ζουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα. (Attila Kovacs/MTI via AP)

Ήξερες ότι...

Καθημερινά, κατά μέσο όρο, 12 νεογέννητα βρέφη παραδίδονται σε λάθος γονείς.

Σήμερα


Πέμπτη
23
Μαΐου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

Γιορτάζουν : Κανένας

1430
Οι Βουργουνδοί συλλαμβάνουν την Ζαν ντ Αρκ και αργότερα την παραδίδουν στους Άγγλους.
1873
Η πρώτη καρτ-ποστάλ αποστέλλεται από το Σαν Φρανσίσκο.
1878
Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.
1909
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κοινό μένει άφωνο όταν η αστυνομία παρεμβαίνει και διακόπτει διάλεξη της Έμα Γκόλντμαν, που δηλώνει αναρχική.
1911
Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.
1958
Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώνει ότι, η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία για να βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy

Ακολουθήστε μας

facebook twiter