Απού ρέξει… Του Λεόντιου Φιλοθέου


ant3493920004

Η όλη προεκλογική εκστρατεία θυμίζει μια φράση από τα παιδικά μας χρόνια, τα χρόνια της πραγματικής αθωότητας: «απού ρέξει». 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η «κούρσα» του λαϊκισμού, με τον Γιώργο Λιλλήκα να έχει σαφές προβάδισμα.

  • Αρχικά αποφάσισε να στείλει τον Ντάουνερ να κάνει παρέα του Ντε Σότο, με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας τις εντολές Λιλλήκα.
  • Ακολούθησε η περιβόητη πρόταση για το φυσικό αέριο: να ξεπουλήσουμε σήμερα σε τιμή ευκαιρίας το μέλλον του τόπου μέχρι που οι Αυστραλοί αγόρασαν τεμάχιο του Ισραήλ με πολλαπλάσια αποθέματα σε τιμή που ούτε τις Κυπριακές Αερογραμμές δεν θα μπορούσαμε να σώσουμε! Παράλληλα, χάρισε και ένα οικόπεδο στον Έλληνα Πρέσβη για τη σωτήρια της Ελλάδας…
  • Σημαντικό προβάδισμα ο Γιώργος Λιλλήκας πήρε με την πρόταση του για αλλαγή του θυρεού στο Προεδρικό Μέγαρο, για να μην θυμίζει την αποικιοκρατία! Και επειδή παίζουμε προφανώς το «απού ρέξει» εγώ λέω να γκρεμίσουμε το Προεδρικό! Αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών! Γιατί όχι, και τα τείχη της Λευκωσίας!

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεδείκνυε ομολογουμένως μια σχετική υπομονή μέχρι που ανέπτυξε ταχύτητα και «πήρε κεφάλι» καταθέτοντας την πρόταση για δικαίωμα έκδοσης ταυτότητας νοσηλείας μόνο σε όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση και εισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Το μεγαλειώδες φυσικά αυτό μνημείο λαϊκισμού και προχειρότητας ανακοινώθηκε από κοινού με το Μάριο Κάρογιαν και το ΔΗΚΟ. Τυχαίο; Δεν νομίζω!   

Στόχος, δήθεν, της πρότασης αυτής, η μείωση του κόστους στα θέματα Υγείας, μέσω του αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας. Αλλοδαπών, συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων αλλά και Ελληνοκυπρίων οι οποίοι προφανώς δεν ανήκουν στο target group του Νίκου Αναστασιάδη.

Υπάρχουν στρεβλώσεις; Αναμφίβολα! Πρέπει να επιλυθούν; Αδιαμφισβήτητα! Αλλά υπάρχουν και πιο μελετημένοι τρόποι για επίλυση του θέματος και πιο σοβαρές στρεβλώσεις στις οποίες ο Νίκος Αναστασιάδης κλείνει τα μάτια. Ας συγκρίνει απλά το κόστος της περίθαλψης αυτής όπου σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ανέρχεται στα 5εκ ευρώ, με τις μέχρι πρόσφατα ετήσιες απολαβές και αποζημιώσεις των μεγαλοτραπεζιτών που οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή. Για τους οποίους πέραν από κάποια μισόλογα, δεν τον ακούσαμε ακόμα να τους επιρρίπτει ευθύνες!

Ποιο είναι τελικά το πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη; Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή δεξιά, της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της αποδοχής; Ή το πρόσωπο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του άκρατου λαϊκισμού και των αποκλεισμών; Η απάντηση είναι απλή: και τα δύο! Το επικίνδυνο δηλαδή πρόσωπο της αναξιοπιστίας, της μετάλλαξης και του διαχρονικού ακροβατισμού!

Την ίδια στιγμή φυσικά που κάποιος συνάνθρωπος μας θα πεθαίνει στον τόπο μας ως αποτέλεσμα της πιο πάνω πρότασης και πιθανότατα το παιδί του δεν θα έχει δικαίωμα στην περίθαλψη, οι «κυρίες» της δεξιάς και της υψηλής κοινωνίας, θα συνεχίσουν να παρελαύνουν από τις κοσμικές στήλες των περιοδικών με υποδήματα αξίας όσες και οι ετήσιες ανάγκες μιας οικογένειας και να ξεπλένουν τις φιλάνθρωπες ενοχές τους στέλνοντας 20 ευρώ στην Κένυα και ποζάροντας όλο νάζι στο κόκκινο χαλί. Θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στα φιλανθρωπικά γκαλά του Ερυθρού Σταυρού και να αγοράζουν κάρτες από τη UNICEF. Με τον κ. Αναστασιάδη να είναι στις πλείστες περιπτώσεις επίτιμος καλεσμένος – είτε αυτός είτε ο άμεσος του περίγυρος! Διότι καλή προφανώς η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη φτάνει να είναι μακριά από το σπίτι μας!

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
26
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Γιορτάζουν :Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα, Γλαφυρός

1607
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην βόρειο Αμερική, στις ακτές της σημερινής Βιρτζίνια..
1902
Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Νιούτον Χιθ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
1933
Ιδρύεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία του ναζιστικού καθεστώτος.
1986
Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη, με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.
1994
Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy