Fuego στα μπατζάκια μας! Του Λεόντιου Φιλοθέου


Ακυβερνησία.

 

Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη λέξη για να περιγράψω αυτά που ζούμε εδώ και μερικές εβδομάδες.

Και δεν μπορώ επίσης να σκεφτώ, τι θα γινόταν αν αυτή η κατάσταση λάμβανε χώρα προ εφταετίας να πούμε.  Θα διαγκωνίζονταν ποιος αγανακτισμένος θα έσουρνε το χορό. Γλέντι κανονικό! 

Τα χτυπήματα απανωτά. Πήγαμε για Προεδρικές εκλογές, κι αντί Κυβέρνησης, μας προέκυψε ο Εξολοθρευτής. Κι ο 1, κι ο 2 κι ο 3 μαζί. Κι ο Αρμαγεδών. Και το Police Academy. Hollywood; Μπα. Χειρότερο. Bollywood.

Ανάψτε τα φώτα.

Να οργανωθούμε λίγο, διότι χάσαμε τη μπάλα. Το μόνο οργανωμένο εδώ μέσα φαίνεται να είναι το έγκλημα. Κι αυτό όχι πάντοτε. Ένα έγκλημα, το οποίο ενίοτε συνδιαλέγεται με την αστυνομία μέσω Facebook. Δηλαδή, ζούμε στη χώρα που αστυνομία κι έγκλημα αντί να παίζουν, αστυνομικούς και κλέφτες, παίζουν με τα likes και τα retweets. Πλάστη μου!

Δικαιοσύνη.

Η δικαιοσύνη παραπαίει. Ανάμεσα σε εμπρησμούς, φατρίες, δολοφονίες, επιθέσεις. Με ένα Δήμαρχο που τα γνωρίζει ΟΛΑ, συμπεριλαμβανομένου και της ώρας που ο Πάρης, άρπαξε την ωραία Ελένη. Και ένα Υπουργό που δεν γνωρίζει ΤΙΠΟΤΑ, αλλά ξαφνικά μας προειδοποιεί για «έκπληξη» σε σχέση με τα «κεφάλια» του εγκλήματος. Λες δηλαδή και υπάρχει μεγαλύτερη έκπληξη από το ότι είναι για 6ο χρόνο Υπουργός!

Σε άλλα νέα, αυτός που όντας αντιπολιτευόμενος, ζητούσε 3 παραιτήσεις την ημέρα, πλέον δεν ζητά παραιτήσεις. Το μόνο που ζητά είναι να παρακολουθεί τα τηλέφωνα μας. Με την ανικανότητα που σας δέρνει προβλέπω ότι θα παίρνω τηλέφωνο τη σύζυγο και θα μου απαντά η κυρία Άντρη στο Προεδρικό. Οπόταν άστε το καλύτερα.

Παιδεία.

Παραπαίει. Με ένα Υπουργό Παιδείας που μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται σε τρελό success story. Που κάνει νάζια στα ναζιστάκια, πανηγυρίζει εν έτος 2018 γιατί βάλαμε φρέσκο νεράκι ελεύθερο κολοβακτηριδίων σε σχολείο, και με τις δηλώσεις που κάνει περιφερόμενος σαν Επιτάφιος κάθε μέρα από κανάλι σε κανάλι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανατινάξει την παιδεία στον αέρα.

Υγεία.

Αυτή κι αν παραπαίει. Ανύπαρκτη. Νοσοκομεία υπό κατάρρευση. Γιατροί που φεύγουν. Γιατροί που μένουν. Λίστες αναμονής. ΓΕΣΥ στον αέρα. Κι αν είσαι τυχερός και δεν περιμένεις στην ουρά 18 μήνες για μια ανάλυση στα ούρα σου, τότε ΝΑΙ, μπορεί και να ζήσεις.

Να ζήσεις.

Να ζήσεις αδερφέ, για να χαρείς τους ανεξάρτητους θεσμούς που  ξεκατινιάζονται από ραδιοφώνου γιατί το αυτοκίνητο του ενός «κόβει» περισσότερα χιλιόμετρα από το αυτοκίνητο του άλλου.

Να ζήσεις για να απολαύσεις τον Ευθύμιο Δίπλαρο, αυτό το ογκόλιθο της πολιτικής και των αγρινών, να βγαίνει στις τηλεοράσεις και να σκορπά πανικό, εξαπολύοντας αβασάνιστα κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση στα σχολεία. Αλλά όταν προειδοποιούσαμε ότι ο συνδυασμός γάλα τριαντάφυλλο-φλαούνα-αυγό τηγανητό, προκαλεί θολούρα κανείς δεν άκουγε.

Να ζήσεις λοιπόν. Σε μια κοινωνία σήψης, διαφθοράς, ρατσισμού.

Με ομοφοβικά κατάλοιπα να κατεβάζουν τη σημαία των ΛΟΑΤΙ από το Πανεπιστήμιο. Με την ακροδεξιά να ξεπλένεται ποικιλοτρόπως. Και με τον τέως βουλευτή του ΔΗΣΥ και διαχρονικό pash αρσενικό της πολιτικής ζωής του τόπου, να βρίζει και να παροτρύνει σε βία. Αυτός να μου το θυμηθείτε. Απωθημένα βγάζει….

 

Ακυβερνησία.

Κι ανικανότητα. Πλέον όχι για να γελάμε, αλλά για να κλαίμε. Διότι ενίοτε είναι κι επικίνδυνοι.

Στην απουσία μάλιστα «προηγούμενων» για να τα ρίξουν, τα ρίχνουν απλά σε «αμελείς γιατρούς», «εκπαιδευτικούς με ψυχολογικά προβλήματα», «εκπαιδευτικούς παιδεραστές» κι όποιον πάρει ο Χάρος. Ο κανονικός, όχι ο άλλος του Survivor.

Τα πράγματα είναι απλά. Κυβερνάτε. Ουδείς αμφιβάλλει ότι υπάρχουν αμελείς, επικίνδυνοι, προβληματικοί, ανίκανοι κι άλλοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Σπίτι τους λοιπόν. Τι περιμένετε; Αλλά αυτό αφορά τους πάντες. Συμπεριλαμβανομένων και των Υπουργών.

Χ-Α-Ο-Σ.

Σε αυτό το χάος λοιπόν, ο αρχηγός του Κυβερνώντος κόμματος δεν μεταβαίνει πλέον μετά βαΐων, κλάδων και καμερών στα βενζινάδικα για δακρύβρεχτα σόου. Μάλλον θα κυκλοφορεί με τετράποδο. Αλλιώς θα είχε πάρει χαμπάρι τις τιμές των καυσίμων.

Μεταβαίνει σε ζαχαροπλαστεία και ψήνει τυρόπιτες. Τουιτάρει και μας μιλά για την Κύπρο του 2030 που οραματίζεται εξαγγέλλοντας διαγωνισμό για νέο λογότυπο.  

Πλάστη μου!

 

Υστερόγραφο.

Και μεσούσης της πιο πάνω πανήγυρις, τις προάλλες μας πλήγωσε τη σοβαρότητα η Eurovision.

Fuego!  Ναι, στη χώρα, που παίρνουν fuego κάθε νύχτα οι καφετέριες. Που Ευρωβουλευτής θέλει να βάλει fuego πάνω της για να ενωθούμε με την Ελλάδα. Με Αρχιεπίσκοπο που βάζει κάθε Κυριακή fuego στα μικρόφωνα. Και μετά θέλει να βάλει fuego και στα αρχαία.

Σε αυτή τη χώρα που όλα πάνε να γίνουν fuego και στάχτη, η Eurovision μας έφταιξε.   

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, το Κυπριακό μας άφησε χρόνους. Ζωή σε λόγου μας.

Κι ενώ παίρνουν Fuego τα μπατζάκια μας, ο Πρόεδρος «θα τοποθετηθεί εντός των ημερών».

Fuego! 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Follow@leontios_

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy