Αφήκαμε τα θέρη μας… Του Λεόντιου Φιλοθέου


 

2006 021

Η μισή υφήλιος ασχολείται μαζί μας.

Τζιαι εμείς, ξικανναουρίζουμεν.

Ασχολούμαστε με τις τρισάθλιες διαρροές επειδή πριν καλά-καλά ακουμπήσουν το χέρι τους κάποιοι σε ένα έγγραφο μοναδική τους έγνοια είναι να σκοτώσουν τη διαδικασία. Και κυρίως να σκοτώσουν την ελπίδα. Με οποιοδήποτε κόστος. Και πάντα προς όφελος της προσωπικής του επιβίωσης σε μια Κύπρο μισή και μοιρασμένη. Κύριε Σιζόπουλε μου, αν δεν τα διαρρέεις εσύ πάντως, να τους κινήσεις αγωγή που σου έκλεψαν το μπίζνες.

Ασχολούμαστε με τα τουίτ του Περδίκη, τους εκφοβισμούς για δήθεν «υποτίμηση περιουσιών» και τους θεατρινισμούς τύπου «ρίχνω το διαβατήριο και στείλε με πίσω». Σιγά τα καλσόν. Στο κάτω-κάτω, αν θα ρίξεις κάτι άνθρωπε μου, ρίξε τασάκια που έχουν και μια παράδοση.

Ασχολούμαστε με το αν θα φύγει διαμαρτυρόμενη η Ελένη Θεοχάρους από τη Γενεύη. Προφανώς θεωρούσε ότι πήγαιναν εκεί για λασποθεραπεία και σκι. Στη θέση της αεροπορικής εταιρείας, θα ήμουν ιδιαίτερα προσεκτικός. Όλοι θυμόμαστε πόσο επικίνδυνα ήταν τα Samsung όταν αυτά αυτοπυρπολούνταν στον αέρα.

Ασχολούμαστε με το σημαιάκι στη λίμο, ποιον είπαν και πότε Εξελλένσι, αν έκανε ψευδοapp (!!) ο Ακκιντζί και πότε θα κακοφανιστεί ο Νικόλας κι όλο το μίζερο σινάφι που τα βλέπει όλα στραβά, ανάποδα και Λ-Άθως. Ασχολούμαστε με τις διαμαρτυρίες των φασιστοειδών του ΕΛΑΜ στην Ελληνική (Αιλλινεικύ για σας boys) Πρεσβεία, με τις διαμαρτυρίες της Αδούλωτης Κερύνειας και του (πιο γραφικού κι από το Φικάρδου) Γαλατικού Χωριού έξω από το Προεδρικό οι οποίοι ξαφνικά θυμήθηκαν να διαμαρτυρηθούν υπέρ της Κυπριακή Δημοκρατίας ανεμίζοντας την Ελληνική (μόνο) σημαία σε 38 βερσιόν. Της Κυπριακής Δημοκρατίας που κάποια άλλη όχι μακρινή εποχή ούτε να τη φτύσουν δεν καταδέχονταν.

Η άλλη άποψη.

Προσωπικά σέβομαι απόλυτα κάθε σοβαρή, εποικοδομητική και χωρίς χαρακτηρισμούς αντίθετη άποψη και προβληματισμό. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να υπάρχει αυτή η άλλη άποψη. Υπάρχουν και πολλοί, πάρα πολλοί συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αλλά από αυτό μέχρι τη δήθεν «άλλη άποψη» είναι ένας φασισμός δρόμος.

Κι ας μην προσπαθούν κάποιοι να το δικαιολογήσουν μέσα από τη βολική θεωρία των δύο άκρων.

Διότι ποτέ μου δεν άκουσα κάποιον που υποστηρίζει τη λύση να βρίζει, εκφοβίζει, να απειλεί, να χαρακτηρίζει, να επιτίθεται λεκτικά, να κάνει τραμπουκισμούς, να μιλά για προδότες και τουρκόσπορους. Ούτε να οργανώνει ρατσιστικές αντεκδηλώσεις ντυμένος στα μαύρα με σβάστικες και ναζιστικούς χαιρετισμούς. Στην καλύτερη, θα τρολάρει ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα είναι απλά γραφικός. Δεν στέλνουμε απειλητικά μηνύματα, τύπου «FKALE TZAI LIO PONHMA RE KOUMOUNE» τα οποία βρίσκω κι εγώ και πολλοί άλλοι κάθε τρεις και λίγο στο inbox μας. Ούτε ψεκασμένα μηνύματα τύπου «ΠΡΩΤΑ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΟΥΡΑΝΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΑ ΜΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΙΣΧΥ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΠΛΗΡΗ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ».

Το επιστέγασμα;

Αφού σε βρίσουν, αν τολμήσεις να απαντήσεις αμέσως σου πετάνε το ασύλληπτο «μπα, μπα, δεν σέβεσαι την αντίθετη άποψη;». Πως; Είπαμε. Τη σέβομαι (σαίβωμε για σας boys). Την αντίθετη άποψη τη σέβομαι. Απλά όχι τη δική σας.

Υστερόγραφο.

Ώρες-ώρες πραγματικά αηδιάζω. Αλλά όσο ζω κι αναπνέω σε αυτό τον τόπο, κι ανεξαρτήτως της σημερινής έκβασης, θα παλεύω για το καλύτερο. Κι αν κάτι με γεμίζει με αισιοδοξία, είναι ότι δεν είμαι μόνος. Είμαστε κι εμείς πολλοί. Μπορεί να μην κατσιαρίζουμε σαν και του λόγου σας, αλλά εδώ είμαστε. Η ελπίδα θα νικήσει το φόβο και θα πάμε μπροστά. Γιατί αυτό είναι νομοτελειακό.

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kazipur, Μπανγκλαντές: Άνθρωποι ξεφορτώνουν άχυρο από ένα μικρό φορτηγό στην περιφέρεια Kazipur Upazila, στο Μπανγκλαντές. Syed Mahabubul Kader/Zuma Press/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι HΠA αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.

Σήμερα


Τρίτη
23
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Γιορτάζουν : Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ

1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τη Γερμανία.
1967
Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1999
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2010
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy