Κυπριακό. Έτος 2054. Του Λεόντιου Φιλοθέου


 

montleo

Ιούλιος 2054. Μοντ Πελεράν, Ελβετία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κυπριακής ιδιοκτησίας (έτσι κι αλλιώς κανένας άλλος δεν τις θέλει πλέον) συνομιλίες στο Ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Άντη Λούτσιο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμετ Αλί Ταλάτ Τζούνιορ, στην παρουσία του (65ου) Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Τους δύο ηγέτες συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Περικλής Α. Νεοφύτου και ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών Μουσταφά Ακιντζί Τζούνιορ, καθώς και πολυπληθής ομάδα από τις δύο πλευρές.

Οι διαπραγματεύσεις  βρίσκονται σε κομβικό σημείο αφού αναμένεται να κατατεθεί για 156η φορά χάρτης με τα εδάφη που θα επιστρέφονται. Ιδιαίτερη αγωνία επικρατεί για το κατεχόμενο Ακάκι ενώ μεγάλη αγωνία επικρατεί επίσης για το που τελικά θα τραβηχτεί η γραμμή: η Αργάκα θα είναι μέσα ή έξω από το Ε/Κ συνιστών κομματίδιο….;

Προκειμένου να καλύψουν τις συνομιλίες Μοντ Πελεράν 78, στο Ελβετικό θέρετρο βρίσκονται οι (ίδιοι) δημοσιογράφοι που κάλυψαν το Μοντ Πελεράν 1, Μοντ Πελεράν 2 και το μικρούλικο Πελεράν 2.5. Μαζί τους πήραν τα απολύτως απαραίτητα: βοηθητικά Π, χάπια της πίεσης, χάπια του ουρικού οξέος, το λιπιντορ για τη χοληστερίνη και την ασπιρίνη για την καρδία. Ενθουσιασμένοι δήλωσαν πριν τη μετάβαση τους αφού σε ειδική εκδήλωση ο Δήμαρχος του Μοντ Πελεράν θα τους επιδώσει το χρυσό κλειδί του φέρετρου… παρδόν, του θέρετρου.

Μόλις 40 παρά χρόνια μετά το Μοντ Πελεράν 1, η μετάβαση στο Ελβετικό θέρετρο είναι πλέον σαφώς ευκολότερη αφού αρκετές αερογραμμές έχουν εντάξει στα εβδομαδιαία δρομολόγια του απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα και την Τύμπου σε πόλεις της Ελβετίας. Άλλωστε, η Ελβετία έχει καταστεί νούμερο ένα προορισμός για τους Κυπρίους ταξιδιώτες. Τα οργανωμένα πακέτα περιλαμβάνουν επισκέψεις σε κάθε πόλη, χωριό, λίμνη, θέρετρο, δωμάτιο, conference room και αίθουσα που διεξήχθηκαν συνομιλίες με ελληνόφωνο ξεναγό και θεματικές: Εδώ χάσαμε την Αμμόχωστο. Εδώ χάσαμε τη Μόρφου. Εδώ τριπλασιάστηκαν οι έποικοι. Εδώ δώσαμε και το Παραλίμνι.

Ιούλιος 2054. Λευκωσία, Κύπρος.

Την ίδια ώρα στην Κύπρο ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος βρίσκεται σε επαναστατική ετοιμότητα.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος Τζούνιορ κατηγορεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για ξεπούλημα της Κύπρου απειλώντας με ανεξαρτητοποίηση της Στράκκας, ενώ ο Βάσος Λυσσαρίδης (ο κανονικός, ΖΗ) κάνει λόγο για βεβιασμένες κινήσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αφού μόλις 80 χρόνια έχουν παρέλθει από την Τουρκική εισβολή. «Έχουμε χρόνια ακόμα μπροστά μας» δήλωσε, προκαλώντας αμηχανία και απανωτά εγκεφαλικά επεισόδια.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ (αυτός κι αν ΖΗ) κάλεσε τους 12 εναπομείναντες (αρχικούς) πρόσφυγες να απορρίψουν κάθε προτεινόμενο σχέδιο λύσης και δήλωσε (για 29η φορά) ετοιμότητα να τους αποζημιώσει, ευελπιστώντας ότι θα κερδίσει λίγο χρόνο προκειμένου να ξεπαστρευτούν όλοι.

Εν τω μεταξύ, στο νησί επικρατεί πυρετός προετοιμασιών ενόψει τον εορταστικών… παρδόν, καταδικαστικών εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την Τουρκική εισβολή οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν με  μεγάλη αντικατοχική συναυλία υπό τον τίτλο «Τραγουδώ για την άμυνα – Τα σύνορα μας είναι στη Δερύνεια» με το Γιώργο Θεοφάνους Τζούνιορ, νικητή του Δε Βοις 43. Οι προσπάθειες για συμμετοχή του Νέστορα Βίσση-Πανουργία στη συναυλία έπεσαν στο κενό, αφού ο  Κύπριος καλλιτέχνης κάνει λαμπρή διεθνή καριέρα στο εξωτερικό. Για τη γιαγιά του, ρε γαμώτο!

Υστερόγραφο.

Κύπρος 2056.

Κατά τα άλλα η ζωή στο νησί κυλά ομαλά. Οι προσπάθειες για εφαρμογή του μίνι ΓΕΣΥ 47 συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στο Υπουργείο Εμπορίου αφού είδαν κι αποείδαν με τους υδρογονάνθρακες έστρεψαν τις προσπάθειες τους στους υδατάνθρακες και στην εκ νέου διοργάνωση παγκόσμιων καλλιστείων. Η νομική υπηρεσία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των ερευνών για την κατάρρευση της Κυπριακής (κατά το 2013) οικονομίας και ο Δήμαρχος Λευκωσίας (Ντε-Ζια-Βου) Πολύκαρπος Γιωρκάτζης ανακοίνωσε επιτέλους την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας…

Τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις είναι όλως τυχαίες και συμπτωματικές. Αυτό είναι άρθρο προϊόν επιστημονικής φαντασίας με σατυρική διάθεση.

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy