fbpx

Ομάδα μας, η Κύπρος. Του Λεόντιου Φιλοθέου

 

omadaleo

Ομάδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε απόπειρα να καταλήγαμε σε κοινή ποδοσφαιρική ομάδα, θα μας έβρισκε στις Πρώτες Βοήθειες. Εντάξει. Ας μην υπερβάλλω. Ώριμοι άνθρωποι είμαστε. Αλλά σίγουρα σε αυτό θα είχαμε τις διαφωνίες μας.

Την ίδια στιγμή αυτό είναι και το πλεονέκτημα μας. Διαφορετικοί άνθρωποι. Με διαφορετικές αφετηρίες. Με διαφορετικό τρόπο σκέψης. Διαφορετικές ιδεολογίες. Από διάφορους και διαφορετικούς χώρους. Πολιτικούς. Κοινωνικούς. Επαγγελματικούς. Από την κοινωνία των πολιτών. Τα κοινωνικά δίκτυα. Τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Από τις επιστήμες, τα γράμματα, τη δουλειά, τις τέχνες. Από τη Λευκωσία, την Πάφο, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Κερύνεια, την Αμμόχωστο. Γεννημένοι (σχεδόν) όλοι μετά το 1974.

Τι μας ενώνει; Η απόφαση να συνεργαστούμε για να στηρίξουμε την προσπάθεια για λύση και επανένωση.Η Κύπρος. Ομάδα μας η Κύπρος λοιπόν.  

Κύπρος.  

Όχι η Κύπρος του στάτους κβο και της διαίρεσης. Όχι η Κύπρος της μιζέριας και των μόνιμων «ανησυχιών» μπροστά σε κάθε απόπειρα για λύση. Όχι η Κύπρος του Εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας. Όχι η Κύπρος του φόβου. Όχι η Κύπρος της απαισιοδοξίας. Όχι η Κύπρος των οδοφραγμάτων.

Μας ενώνει η Κύπρος του αύριο.

Η επανενωμένη Κύπρος. Η Κύπρος της Δημοκρατίας. Της πολύ-πολιτισμικότητας. Η Κύπρος της ειρήνης και της συνεργασίας. Η Κύπρος της προόδου και της ευημερίας. Η Κύπρος που θα αγκαλιάζει όλο το λαό της, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Η Κύπρος της Ελπίδας.

Ανησυχίες.

Ανησυχίες αναμφίβολα υπάρχουν. Εύλογες τις πλείστες φορές. Το ίδιο και ο φοβίες. Από τη μια η Τουρκία. Από την άλλη το βεβαρημένο ιστορικό μας.  Γι’ αυτό και η ενδεχόμενη λύση που θα έρθει ενώπιων του λαού θα πρέπει να διασκεδάζει τις ανησυχίες αυτές. Να δίνει απαντήσεις καθαρές στα ερωτήματα. Να κατευνάζει τους φόβους. Τους φόβους και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Ας τις ξεχωρίσουμε όμως. Διότι είναι και οι φάκτορες της «ανησυχίας». Αυτοί που τις προτάσσουν μπροστά σε κάθε νέα προοπτική για λύση.  Κάθε φορά και περισσότερες. Ας δείξουμε όμως κατανόηση. Άλλωστε, έχουμε για πρώτη φορά Τ/Κ ηγέτη με αποδοχή σίγουρα μεγαλύτερη από όλων των ευρισκομένων μονίμως σε ανησυχία μαζί. Για αυτό κι έχουν επιδοθεί σε μαραθώνιο αποδόμησης.

Ακόμα κι αν αύριο ξυπνήσουμε και είναι όλος ο κατοχικός στρατός πίσω στην Άγκυρα μαζί και οι έποικοι, θα βρούνε κάποιοι τρόπο να ανησυχήσουν. Από κεκτημένη ταχύτητα. Και συνήθεια. Οπόταν και ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας. Και σκορπούν το φόβο. Σκορπούν την απαισιοδοξία. Σκορπούν τη μιζέρια. Παραπληροφορούν. Χάρισμα σας ο φόβος. Εμείς κρατάμε την ελπίδα.

Ελπίδα.

Χωρίς αχρείαστους ενθουσιασμούς. Χωρίς ευφορίες. Με διεκδικητικότητα  και καλή θέληση. Με στήριξη στην προσπάθεια για λύση. Με πίστη για ένα θετικό αποτέλεσμα που θα οδηγεί στην επανένωση του τόπου μας. Με όρεξη για δουλειά. Με όνειρα για το μέλλον. Με ελπίδα.

Υστερόγραφο

Ομάδα μας η Κύπρος. Με προσφιλείς ποδοσφαιρικούς όρους, προσδοκούμε σε μια Κύπρο που θα παίζει ChampionsLeague. Σε πείσμα όσων θέλουν να την κρατούν στο ερασιτεχνικό για να μπορούν να «παίζουν» τους παίκτες. 

Website Ομάδα Κύπρος

Facebook Ομάδα Κύπρος

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_

Φωτογραφία της ημέρας

paraliilaaa

Ολα με στιλ. Μόνο στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην Ντοβίλ, θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοιες ομπρέλες με τον εκπληκτικό συνδυασμό χρωμάτων. REUTERS/Kevin Coombs

Ήξερες ότι...

Η μαζική παραγωγή ρολογιών ξεκίνησε στις Η.Π.Α. το 1860. Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνάει τα 500 εκατομμύρια ρολόγια ετησίως.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Ιουλίου
2019

Γιορτάζουν : Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Αθηναγόρας

1567
Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.
1923
Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.
1974
Άφιξη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy