Τι μάθαμε δεκατέσσερα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου; Της Κατερίνας Αντωνίου

parisshootingskat

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως «η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης», παραλληλίζοντας τα πολλαπλά χτυπήματα στο Παρίσι με αυτά στην Αμερική το 2001.

Η 11η Σεπτεμβρίου πέρασε στην ιστορία ως το ορόσημο για την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, μιας τρομοκρατίας που μεταφράστηκε ως οι εν ψυχρώ επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών εναντίων δυτικών χωρών, με θύματα αθώους πολίτες.

Πολλούς πολέμους και αναρίθμητα μέτρα ασφαλείας μετά, η τρομοκρατία εμφανίζεται πιο δυνατή και πιο απειλιτική. Τι είναι λοιπόν τα διδάγματα που πήραμε αυτά τα δεκατέσσερα χρόνια;

  • Ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας όπως σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε δεν έχει αποτέλεσμα. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή όχι μόνο δεν κατέστειλαν την τρομοκρατία, αλλά την άφησαν να εξαπλωθεί επικίνδυνα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας σε σύνορα και αεροδρόμια είχαν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα αθώων πολιτών και όχι στη δικτύωση τρομοκρατικών ομάδων. 
  • Ότι η συσχέτιση της τρομοκρατίας με τον μουσουλμανικό κόσμο είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση ρατσιστικής αντιμετώπισης προς εκατομμύρια μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, σε βαθμό που πολλοί μουσουλμάνοι σε δυτικές χώρες δέχθηκαν έντονη περιθωριοποίηση και βία. Σήμερα, πολλοί νέοι μουσουλμάνοι έχουν στραφεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με πρόσφατο παράδειγμα την εκστρατεία #NotinMyName, για να σπάσουν τα αρνητικά στερεότυπα εις βάρος τους και να ξεκαθαρίσουν ότι και οι ίδιοι υποφέρουν από τις επιθέσεις τρομοκρατικών ομάδων όπως η ISIS. 
  • Ότι τόσο λόγω της τρομοκρατίας, όσο και ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής αντιμετώπισης της Δύσης, απλοί πολίτες συνεχίζουν καθημερινά να ζουν με ανασφάλεια, καχυποψία, απελπισία και τρόμο. Η τρομοκρατία αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει απλά επιδυνώσει τις επιπτώσεις της.  
  • Ότι ο πόλεμος της τρομοκρατίας δεν είναι ένας ιδεολογικός πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της ισλαμικής Μέσης Ανατολής, αλλά ένας πόλεμος που κηρύχθηκε από παρακρατικές ομάδες για ιδεολογικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους συνάμα και μέσα από τη θυματοποίηση αθώων πολιτών στοχεύει στην αλλαγή στρατηγικής από συγκεκριμένες δυτικές κυβερνήσεις. 

Οι λόγοι που έχουν αναπτύξει την τρομοκρατία στο βαθμό που τη ζούμε σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με όπλα. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη παιδεία, τη συνεργασία, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εδραίωση της ισότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ίσως έτσι αυτοί που σήμερα φτάνουν στα άκρα να μην έχουν πια την ανάγκη να το κάνουν. Ίσως έτσι οι απλοί πολίτες να νιώσουν ξανά ασφαλείς. Ίσως έτσι το παγκόσμιο διακρατικό «σύστημα» που δημιουργήσαμε για να συνυπάρχουμε να πάψει να ασθενεί και να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά.

Γράφει: Κατερίνα Αντωνίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy