fbpx

Τι μάθαμε δεκατέσσερα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου; Της Κατερίνας Αντωνίου

parisshootingskat

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως «η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης», παραλληλίζοντας τα πολλαπλά χτυπήματα στο Παρίσι με αυτά στην Αμερική το 2001.

Η 11η Σεπτεμβρίου πέρασε στην ιστορία ως το ορόσημο για την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, μιας τρομοκρατίας που μεταφράστηκε ως οι εν ψυχρώ επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών εναντίων δυτικών χωρών, με θύματα αθώους πολίτες.

Πολλούς πολέμους και αναρίθμητα μέτρα ασφαλείας μετά, η τρομοκρατία εμφανίζεται πιο δυνατή και πιο απειλιτική. Τι είναι λοιπόν τα διδάγματα που πήραμε αυτά τα δεκατέσσερα χρόνια;

  • Ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας όπως σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε δεν έχει αποτέλεσμα. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή όχι μόνο δεν κατέστειλαν την τρομοκρατία, αλλά την άφησαν να εξαπλωθεί επικίνδυνα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας σε σύνορα και αεροδρόμια είχαν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα αθώων πολιτών και όχι στη δικτύωση τρομοκρατικών ομάδων. 
  • Ότι η συσχέτιση της τρομοκρατίας με τον μουσουλμανικό κόσμο είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση ρατσιστικής αντιμετώπισης προς εκατομμύρια μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, σε βαθμό που πολλοί μουσουλμάνοι σε δυτικές χώρες δέχθηκαν έντονη περιθωριοποίηση και βία. Σήμερα, πολλοί νέοι μουσουλμάνοι έχουν στραφεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με πρόσφατο παράδειγμα την εκστρατεία #NotinMyName, για να σπάσουν τα αρνητικά στερεότυπα εις βάρος τους και να ξεκαθαρίσουν ότι και οι ίδιοι υποφέρουν από τις επιθέσεις τρομοκρατικών ομάδων όπως η ISIS. 
  • Ότι τόσο λόγω της τρομοκρατίας, όσο και ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής αντιμετώπισης της Δύσης, απλοί πολίτες συνεχίζουν καθημερινά να ζουν με ανασφάλεια, καχυποψία, απελπισία και τρόμο. Η τρομοκρατία αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει απλά επιδυνώσει τις επιπτώσεις της.  
  • Ότι ο πόλεμος της τρομοκρατίας δεν είναι ένας ιδεολογικός πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της ισλαμικής Μέσης Ανατολής, αλλά ένας πόλεμος που κηρύχθηκε από παρακρατικές ομάδες για ιδεολογικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους συνάμα και μέσα από τη θυματοποίηση αθώων πολιτών στοχεύει στην αλλαγή στρατηγικής από συγκεκριμένες δυτικές κυβερνήσεις. 

Οι λόγοι που έχουν αναπτύξει την τρομοκρατία στο βαθμό που τη ζούμε σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με όπλα. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη παιδεία, τη συνεργασία, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εδραίωση της ισότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ίσως έτσι αυτοί που σήμερα φτάνουν στα άκρα να μην έχουν πια την ανάγκη να το κάνουν. Ίσως έτσι οι απλοί πολίτες να νιώσουν ξανά ασφαλείς. Ίσως έτσι το παγκόσμιο διακρατικό «σύστημα» που δημιουργήσαμε για να συνυπάρχουμε να πάψει να ασθενεί και να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά.

Γράφει: Κατερίνα Αντωνίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Το κέντρο μας. Με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε αλλάζει και το κέντρο της Ευρώπης που πια βρίσκεται στο Gadheim κοντά στο Wuerzburg, της Γερμανίας που οριοθετείται με ένα στύλο τρεις σημαίες και ένα παγκάκι. EPA/RONALD WITTEK

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Σήμερα


Τρίτη
21
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής

1789
Τυπώνεται στη Βοστώνη η πρώτη αμερικανική νουβέλα, με τίτλο "The Power of Sympathy: or the Triumph of Nature Founded in Truth".
1830
Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1911
Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο το ράλι αυτοκινήτων της ομώνυμης πόλης.
1924
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος προαναγγέλλει δημοψήφισμα για το πολιτειακό.
1925
Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακηρύσσει τη χώρα σε Δημοκρατία. Πρώτος πρόεδρος της είναι ο Αχμέτ Ζόγου.
1989
Η Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.
1996
Στην Ελλάδα σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy