fbpx

Τι μάθαμε δεκατέσσερα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου; Της Κατερίνας Αντωνίου

parisshootingskat

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως «η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης», παραλληλίζοντας τα πολλαπλά χτυπήματα στο Παρίσι με αυτά στην Αμερική το 2001.

Η 11η Σεπτεμβρίου πέρασε στην ιστορία ως το ορόσημο για την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, μιας τρομοκρατίας που μεταφράστηκε ως οι εν ψυχρώ επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών εναντίων δυτικών χωρών, με θύματα αθώους πολίτες.

Πολλούς πολέμους και αναρίθμητα μέτρα ασφαλείας μετά, η τρομοκρατία εμφανίζεται πιο δυνατή και πιο απειλιτική. Τι είναι λοιπόν τα διδάγματα που πήραμε αυτά τα δεκατέσσερα χρόνια;

  • Ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας όπως σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε δεν έχει αποτέλεσμα. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή όχι μόνο δεν κατέστειλαν την τρομοκρατία, αλλά την άφησαν να εξαπλωθεί επικίνδυνα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας σε σύνορα και αεροδρόμια είχαν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα αθώων πολιτών και όχι στη δικτύωση τρομοκρατικών ομάδων. 
  • Ότι η συσχέτιση της τρομοκρατίας με τον μουσουλμανικό κόσμο είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση ρατσιστικής αντιμετώπισης προς εκατομμύρια μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, σε βαθμό που πολλοί μουσουλμάνοι σε δυτικές χώρες δέχθηκαν έντονη περιθωριοποίηση και βία. Σήμερα, πολλοί νέοι μουσουλμάνοι έχουν στραφεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με πρόσφατο παράδειγμα την εκστρατεία #NotinMyName, για να σπάσουν τα αρνητικά στερεότυπα εις βάρος τους και να ξεκαθαρίσουν ότι και οι ίδιοι υποφέρουν από τις επιθέσεις τρομοκρατικών ομάδων όπως η ISIS. 
  • Ότι τόσο λόγω της τρομοκρατίας, όσο και ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής αντιμετώπισης της Δύσης, απλοί πολίτες συνεχίζουν καθημερινά να ζουν με ανασφάλεια, καχυποψία, απελπισία και τρόμο. Η τρομοκρατία αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει απλά επιδυνώσει τις επιπτώσεις της.  
  • Ότι ο πόλεμος της τρομοκρατίας δεν είναι ένας ιδεολογικός πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της ισλαμικής Μέσης Ανατολής, αλλά ένας πόλεμος που κηρύχθηκε από παρακρατικές ομάδες για ιδεολογικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους συνάμα και μέσα από τη θυματοποίηση αθώων πολιτών στοχεύει στην αλλαγή στρατηγικής από συγκεκριμένες δυτικές κυβερνήσεις. 

Οι λόγοι που έχουν αναπτύξει την τρομοκρατία στο βαθμό που τη ζούμε σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με όπλα. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη παιδεία, τη συνεργασία, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εδραίωση της ισότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ίσως έτσι αυτοί που σήμερα φτάνουν στα άκρα να μην έχουν πια την ανάγκη να το κάνουν. Ίσως έτσι οι απλοί πολίτες να νιώσουν ξανά ασφαλείς. Ίσως έτσι το παγκόσμιο διακρατικό «σύστημα» που δημιουργήσαμε για να συνυπάρχουμε να πάψει να ασθενεί και να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά.

Γράφει: Κατερίνα Αντωνίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ενα ρομπότ στο μπαρ. Σε πανέμορφο μπαρ στην Σεούλ τοποθέτησαν ένα ρομπότ όχι για να ακούσει τον πόνο σας όταν τα πιείτε αλλά για να λαξεύει ολοστρόγγυλα παγάκια! REUTERS/Kim Hong-Ji

Ήξερες ότι...

Ο Τζον Γουέιν κέρδισε κάποτε από τον ιδιοκτήτη του το κόλεϊ, που ενσάρκωσε τη θρυλική τηλεοπτική Lassie, σε μία παρτίδα πόκερ.

Σήμερα


Σάββατο
6
Ιουνίου
2020

Γιορτάζουν : Κανένας

1850
Ο Λιβάις Στράους παρουσιάζει για πρώτη φορά το παντελόνι τζιν.
1923
Στη Διάσκεψη της Λοζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση στην Ιταλία του Καστελόριζου.
1949
Ο Τζορτζ Όργουελ εκδίδει το «1984».
1995
Η Νότια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή.
1996
Βγαίνει στον αέρα το πρώτο μουσικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα, το MAD TV.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy