Η Επίδειξη Ισχύος και Η Επίθεση Δημοκρατίας. Της Έφης Γαβριήλ

dhsyeklogesΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ εκτυλίχθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Λάρνακα που σιγά σιγά ξυπνά από τη χειμερία της νάρκη.

Αν οι παρασκηνιακές διεργασίες για καταρτισμό του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ πραγματοποιούνταν με αυτό τον τρόπο πριν από δέκα χρόνια, ελάχιστοι από τους πολίτες ή τα μέλη του ΔΗΣΥ θα συνειδητοποιούσαν τι έγινε. Αυτοί οι ελάχιστοι θα μουρμουρούσαν εκφράζοντας τη δυσανασχέτηση τους στο καφενείο της γειτονιάς και σε μια βδομάδα όλα θα ξεχνιόντουσαν, ενώ η ηγεσία του κόμματος θα αφηνόταν ανενόχλητη να κόβει και να ράβει όπως την συμφέρει.

Αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μια επίθεση δημοκρατίας στην ηγεσία του κόμματος. Μπορεί ο Αβέρωφ να διακηρύττει ότι δεν παραβιάστηκε το καταστατικό και ότι η κάθε μια από τις παραιτήσεις αποτελεί διαφορετική υπόθεση με διαφορετικές προεκτάσεις, όμως, Κύριε Πρόεδρε, δεν πρόκειται για ΜΙΑ υπόθεση αποχώρησης για προσωπικούς λόγους, αλλά για αρκετές!  Ο εξαναγκασμός και το παρασκήνιο μπορεί να μην απαγορεύονται από το καταστατικό, αυτό όμως δεν τα καθιστά συμβατά με τη σύγχρονη δημοκρατία που θέλετε να υπηρετείτε.

Ευτυχώς οι ψηφοφόροι σας – και όχι μόνο – έδειξαν  ότι δεν είναι αρνιά. Προς τιμή του σχεδόν ολόκληρος ο Συναγερμικός κόσμος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του. Αυτό άλλωστε είναι η βασική ειδοποιός διαφορά του από υποστηρικτές άλλων κομμάτων «που ήταν να κρύψουν» για να μην θεωρηθούν υβριστές της εξουσίας.

Δυστυχώς όμως, η ηγεσία του κόμματος και η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων επέλεξε να παρακολουθεί το θρίλερ χωρίς να αρθρώσει τον παραμικρό ενδοιασμό (δημόσια). Επειδή δηλαδή «τηρούνται οι καταστατικές διαδικασίες» μπορούμε να παρακολουθούμε μια άνευ προηγουμένου ανθρωποφαγία και απλά να ευχαριστούμε που η γκιλοτίνα δεν είναι στο κεφάλι μας; Ο κόσμος σίγουρα ανέμενε περισσότερους υποψηφίους «εκπροσώπους» του (εκτός από Ξένια Κωνσταντίνου και Σάβια Ορφανίδου) να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επικρίνουν τον εμπαιγμό της βάσης του κόμματος.

Όσο για τα σχόλια Προδρόμου περί εκλογών και όχι καλλιστείων, λυπάμαι πολύ που το πιο σύγχρονο κόμμα της Κύπρου δίνει όχι μόνο έδρα αλλά και μικρόφωνο στους πιο σεξιστές πολιτικούς. Δεν αμφιβάλλω ότι οπισθοδρομικοί, σεξιστές και ρατσιστές υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Είναι ντροπή όμως να βρίσκουν βάθρο έκφρασης μέσω του ΔΗΣΥ. Αν θέλει ο πρόεδρος να επιδείξει την ισχύ του, ας τους συνάξει αυτούς!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πιο πάνω σκέψεις εκφράζονται με απόλυτο σεβασμό στα πρόσωπα των υποψηφίων βουλευτών των οποίων τα ονόματα ενεπλάκησαν στα εν λόγω παρασκήνια (Δημητρίου, Γιαννάκης, Πάλλης, Μαππουρίδης, Ονουφρίου, Ιωάννου).

Γράφει: Έφη Γαβριήλ


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ashkelon, Ισραήλ: Το Iron Dome σε πλήρη λειτουργία στον ουρανό του Ισραήλ αφού το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους προς τη χώρα. Amir Cohen/Reuters

Ήξερες ότι...

Ο Mel Blanc (η φωνή του Μπαγκς Μπάνι) ήταν αλλεργικός στα καρότα.

Σήμερα


Τρίτη
16
Απριλίου
2024
Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου

Γιορτάζουν :Γαλήνη, Γαληνός, Νίκη, Καλλίς, Καλλίδα, Καλλία, Κάλλι, Καλίς, Καλίδα, Καλία, Κάλι, Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη

1705
Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα.
1919
Ο Μαχάτμα Γκάντι καθιερώνει τη 16η Απριλίου ως ημέρα νηστείας και προσευχής για τα θύματα της σφαγής του Αμριτσάρ από τις βρετανικές δυνάμεις.
1956
Ο στρατάρχης Χάρντινγκ εξαπολύει στην Κύπρο άγρια εκστρατεία εναντίον της ΕΟΚΑ.
2003
Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy