fbpx

Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, μα πρώτα σοβαρότητα. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

trustdemeta

«Το σημαντικό βέβαια είναι να δημιουργήσουμε κουλτούρα ανάπτυξης. Να καταφέρουμε ως κοινωνία να σκεφτόμαστε με καθαρό μυαλό για το πως ο κάθε ένας από μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία».

Η ανάπτυξη της οικονομίας μας και του τόπου μας δεν θα έρθει χωρίς την εφαρμογή πολιτικών που να στοχεύουν στην μεγιστοποίηση της αξίας όλων όσων λέμε. Η φιλολογική προσέγγιση της πολιτικής δεν μπορεί να μας οδηγήσει ούτε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Η φιλοσοφική αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι καταστροφική. Χρειάζεται να χαράξουμε τις στρατηγικές αυτές στην ουσία τους. Να δούμε τα ζητούμενα, να θέσουμε το ερώτημα που θέλουμε για να φτάσουμε σε δέκα, είκοσι τριάντα χρόνια και να αρχίσουμε να υλοποιούμε, σβήνοντας από το τσεκ λιστ τα όσα κάνουμε.

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της τεχνολογικής ανάπτυξης αλλά και ο πρωτογενής τομέας της γεωργίας και της αλιείας είναι οι τομείς που μπορούν να λειτουργήσουν ως κινητήρια δύναμη στην απασχόληση και στην μείωση της ανεργίας αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Όλα αυτά όμως, με σοβαρότητα και όχι με την λογική να τρέξουμε να κλείσουμε τις τρύπες, και να αρπάξουμε ότι κονδύλια υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγο πριν την εκπνοή τους. Και για να μην λέω θεωρητικολογίες ή εξωγήινα λογύδρια, χρειάζεται να δουλέψουμε με χρονοδιαγράμματα. Να αποφασίσουμε σε πόσους μήνες θα ολοκληρωθεί ο στρατηγικό σχεδιασμός του κάθε τομέα και να περάσουμε άμεσα στην εφαρμογή. Όλοι ανεξαίρετα οι τομείς όμως χρειάζονται 2 βασικά συστατικά: Μείωση της γραφειοκρατίας και διαφάνεια. Και τα δύο αυτά μπορούν να υλοποιηθούν με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιοποίησης. Η διευκόλυνση των επενδύσεων, η απλοποίηση των εφαρμογών και η εξάλειψη της μουρμούρας και του γκρίζου συννέφου για την διαφθορά δεν μπορούν αν αντιμετωπιστούν χωρίς διαφανείς διαδικασίες.

Ένας δεύτερος βασικός πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της ανάπτυξης στην Κύπρο ως ενιαία. Ο Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης μίλησε την περασμένη Τετάρτη σε συζήτηση που διοργάνωσε η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων και ο Δημοκρατικός Συναγερμός για το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών, για την δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, που θα αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και που θα διευκολύνει ό,τι έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Το σημαντικό βέβαια είναι να δημιουργήσουμε κουλτούρα ανάπτυξης. Να καταφέρουμε ως κοινωνία να σκεφτόμαστε με καθαρό μυαλό για το πως ο κάθε ένας από μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

Στην ίδια συζήτηση ο Υπουργός Οικονομικών, ο Χάρης Γεωργιάδης, έδωσε έμφαση σε δύο λέξεις, ως απαραίτητες για την ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα, που πιστεύω πως βρίσκουν εφαρμογή και σε όλους τους άλλους τομείς: Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Αλλά για να καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των ξένων κυρίως, θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και μη ερασιτέχνες. Το να διώχνουμε από το λιμάνι της Λάρνακας, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL, σίγουρα δεν κερδίζουμε την εμπιστοσύνη και δεν αυξάνουμε την αξιοπιστία της χώρας μας. Ποια σοβαρή εταιρία θα έρθει να επενδύσει στην Κύπρο όταν ανά πάσα στιγμή ο λαϊκισμός και μικροκομματικά συμφέροντα μπορούν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο το πρότζεκτ;  Και αλήθεια πως ακριβώς εννοούμε ως χώρα πως είμαστε φιλόξενη χώρα σε ξένες επενδύσεις;

Η σοβαρότητα μας δοκιμάζεται. Η αξιοπιστία μας επίσης, και δεν είναι η πρώτη φορά. Αν καταφέραμε να σώσουμε τον χρηματοοικονομικό τομέα μετά το πατατράκ του 2013, ήταν γιατί εκτός του επαγγελματισμού μας και της τεράστιας προσπάθειας, ήμασταν και τυχεροί. Ο ανταγωνισμός των άλλων χωρών, εκτός της Μάλτας, της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου δεν συγκρίνεται, είχαμε και διατηρούμε προβάδισμα. Αλλά στους άλλους τομείς δεν έχουμε την ίδια τύχη. Χρειάζεται να σοβαρευτούμε και να αλλάξουμε νοοτροπία. Αν μπορούμε και αν θέλουμε..

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Νερό. Με κανόνια νερού προσπάθησαν να διαλύσουν οι δυνάμεις ασφαλείας την διαμαρτυρία για τις κατηγορίες για διαφθορά που βαραίνουν τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου, έξω από την κατοικία του στο Τελ Αβιβ. EPA/ABIR SULTAN

Ήξερες ότι...

Τα κύματα του ωκεανού μπορούν να ταξιδέψουν με την ταχύτητα ενός jet αεροσκάφους.

Σήμερα


Πέμπτη
16
Ιουλίου
2020

Γιορτάζουν : Κανένας

622
Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολόγιου.
813
Οι Βούλγαροι εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως.
1826
Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον τουρκικό στόλο κοντά στην Σάμο.
1906
Καταστροφές Ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους.
1945
Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy