Quo Vadis ΕΔΕΚ; Της Ξένιας Κωνσταντίνου

 


Ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2016 όταν έκαναν την εμφάνισή τους στη Λευκωσία τα λεωφορεία της ΟΣΕΛ επενδυμένα στα λευκά με ένα γιγάντιο τυπωμένο λογότυπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίπλα το σήμα της ΕΔΕΚ και από πάνω το μήνυμα «Υπερασπιζόμαστε τη συνέχειά της».

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτούσε την έναρξη της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ για τις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούσαν. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι την επικοινωνιακή κίνηση με τα  επενδυμένα λεωφορεία ο νεοεκλεγείς τότε και νυν Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προέβαλε ως κίνηση καινοτόμα και οικολογική! Προσωπικά την έκρινα ως βεβήλωση των κρατικών συμβόλων της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, πίσω από το επικοινωνιακό το πολιτικό μήνυμα ήταν σαφές. Ότι δηλαδή, η ΕΔΕΚ έθετε στην κορωνίδα των πολιτικών προτεραιοτήτων της τη συνέχιση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οποία προφανώς από κάτι ή κάποιους κινδύνευε.

Έκτοτε πέρασε αρκετός καιρός και η αφορμή για να θυμηθώ τα κακόγουστα εκείνα λεωφορεία ήταν όταν μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, βρέθηκε σε εκδήλωση στην ακριτική κοινότητα της Δερύνειας με βασικό αίτημα το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Ο ίδιος που ήθελε τη συνέχιση της Δημοκρατίας τώρα θέλει το κλείσιμό της. Τη διαίρεσή της. Διαδηλώνει υπέρ του κλεισίματος λέει των οδοφραγμάτων. Σε μια χώρα η οποία με νύχια και με δόντια παλεύει τόσα χρόνια να πείσει ότι είναι η μοναδική που έχει εκ του νόμου κυριαρχία σε όλη την επικράτεια της, πράγμα που παραβιάζει η παράνομα κατοχική δύναμη Τουρκία, ήρθε να το αμφισβητήσει (δια του Προέδρου της) ένα ιστορικό κόμμα της Κύπρου, η ΕΔΕΚ.

Είναι νομίζω καιρός να γίνει κατανοητό ότι σε μια δύσκολη καμπή για το κυπριακό, το να ελαμοποιείται η ΕΔΕΚ και να συμπαρίσταται σε πράξεις και πρωτοβουλίες οι οποίες αμφισβητούν την πάγια θέση της δικής μας πλευράς για ελεύθερη διακίνηση σε όλη την επικράτεια του νησιού δεν είναι κάτι απλό. Αντίθετα είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Επειδή αυτό δείχνει ότι αυτό που η σημερινή ηγεσία της ΕΔΕΚ κατανοεί ως συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όση Κυπριακή Δημοκρατία μας έχει απομείνει μετά την εισβολή του ’74. Νομιμοποιεί δηλαδή τα τετελεσμένα της κατοχής. Ίσως από αφέλεια, ίσως από λαϊκισμό ή ίσως και από ιδεολογία. Αυτό μόνο ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μπορεί να το απαντήσει.

Εκείνο όμως το οποίο παραμένει αδιαμφησβήτητο είναι ότι, με την παρουσία του ίδιου σε μια εκδήλωση με βασικό αίτημα να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα, ο ίδιος υποστηρίζει τη διακοπή κάθε σχέσης με την άλλη πλευρά. Υποστηρίζει την επιστροφή στην προ του 2003 εποχή και τη διαιώνιση του στάτους κβο. Αλλά αν όντως αυτή είναι η νέα ευφάνταστη πολιτική στάση του δήθεν σοσιαλιστικού κόμματος της Κύπρου, καλά θα κάνουν να ενημερώσουν σχετικά τον κυπριακό λαό, τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, και να επικαιροποιήσουν το σύνθημά τους για την επόμενη προεκλογική. Μπορούν π.χ. δίπλα στο τυπωμένο λογότυπο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το σήμα της ΕΔΕΚ, να γράψουν «Υπερασπιζόμαστε τη διαμέλισή της». Έτσι θα αποδίδει με περισσή ακρίβεια και συνέπεια τις θέσεις τους

 

Γράφει:  Ξένια Κωνσταντίνου

 



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ραμάτ Γκαν, Ισραήλ: Ο Ζιβ Μπέρμαν, ένας από τους Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, χαιρετά από το παράθυρο ισραηλινού ελικοπτέρου. Ahmad Gharabli/Israeli Army/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Η γυναίκα που έχει εμφανιστεί στα περισσότερα εξώφυλλα του περιοδικού ΤΙΜΕ (10 φορές) είναι η Παναγία.

Newsletter

Σήμερα


Τετάρτη
15
Οκτωβρίου
2025
Διεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

Γιορτάζουν :Λουκιανός, Λουκιανή

1837
Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
1878
Ο Τόμας Έντισον ξεκινά εταιρεία ηλεκτρικών, γνωστή σήμερα ως General Electric.
1950
Με την έγκριση του ΟΗΕ, η Νότια Κορέα εισβάλλει στη Βόρεια Κορέα και καταλαμβάνει την Πιονγιάνγκ.
1951
Παρασκευάζεται από το Μεξικανό Λουίς Μιραμόντες το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι.
1991
Η Βοσνία Ερζεγοβίνη ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.
1997
Ο Βρετανός Άντι Γκριν με το ThrustHCC, καταρρίπτει το φράγμα του ήχου στη γη, για πρώτη φορά.