Quo Vadis ΕΔΕΚ; Της Ξένιας Κωνσταντίνου


Ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2016 όταν έκαναν την εμφάνισή τους στη Λευκωσία τα λεωφορεία της ΟΣΕΛ επενδυμένα στα λευκά με ένα γιγάντιο τυπωμένο λογότυπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίπλα το σήμα της ΕΔΕΚ και από πάνω το μήνυμα «Υπερασπιζόμαστε τη συνέχειά της».

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτούσε την έναρξη της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ για τις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούσαν. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι την επικοινωνιακή κίνηση με τα  επενδυμένα λεωφορεία ο νεοεκλεγείς τότε και νυν Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προέβαλε ως κίνηση καινοτόμα και οικολογική! Προσωπικά την έκρινα ως βεβήλωση των κρατικών συμβόλων της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, πίσω από το επικοινωνιακό το πολιτικό μήνυμα ήταν σαφές. Ότι δηλαδή, η ΕΔΕΚ έθετε στην κορωνίδα των πολιτικών προτεραιοτήτων της τη συνέχιση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οποία προφανώς από κάτι ή κάποιους κινδύνευε.

Έκτοτε πέρασε αρκετός καιρός και η αφορμή για να θυμηθώ τα κακόγουστα εκείνα λεωφορεία ήταν όταν μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, βρέθηκε σε εκδήλωση στην ακριτική κοινότητα της Δερύνειας με βασικό αίτημα το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Ο ίδιος που ήθελε τη συνέχιση της Δημοκρατίας τώρα θέλει το κλείσιμό της. Τη διαίρεσή της. Διαδηλώνει υπέρ του κλεισίματος λέει των οδοφραγμάτων. Σε μια χώρα η οποία με νύχια και με δόντια παλεύει τόσα χρόνια να πείσει ότι είναι η μοναδική που έχει εκ του νόμου κυριαρχία σε όλη την επικράτεια της, πράγμα που παραβιάζει η παράνομα κατοχική δύναμη Τουρκία, ήρθε να το αμφισβητήσει (δια του Προέδρου της) ένα ιστορικό κόμμα της Κύπρου, η ΕΔΕΚ.

Είναι νομίζω καιρός να γίνει κατανοητό ότι σε μια δύσκολη καμπή για το κυπριακό, το να ελαμοποιείται η ΕΔΕΚ και να συμπαρίσταται σε πράξεις και πρωτοβουλίες οι οποίες αμφισβητούν την πάγια θέση της δικής μας πλευράς για ελεύθερη διακίνηση σε όλη την επικράτεια του νησιού δεν είναι κάτι απλό. Αντίθετα είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Επειδή αυτό δείχνει ότι αυτό που η σημερινή ηγεσία της ΕΔΕΚ κατανοεί ως συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όση Κυπριακή Δημοκρατία μας έχει απομείνει μετά την εισβολή του ’74. Νομιμοποιεί δηλαδή τα τετελεσμένα της κατοχής. Ίσως από αφέλεια, ίσως από λαϊκισμό ή ίσως και από ιδεολογία. Αυτό μόνο ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μπορεί να το απαντήσει.

Εκείνο όμως το οποίο παραμένει αδιαμφησβήτητο είναι ότι, με την παρουσία του ίδιου σε μια εκδήλωση με βασικό αίτημα να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα, ο ίδιος υποστηρίζει τη διακοπή κάθε σχέσης με την άλλη πλευρά. Υποστηρίζει την επιστροφή στην προ του 2003 εποχή και τη διαιώνιση του στάτους κβο. Αλλά αν όντως αυτή είναι η νέα ευφάνταστη πολιτική στάση του δήθεν σοσιαλιστικού κόμματος της Κύπρου, καλά θα κάνουν να ενημερώσουν σχετικά τον κυπριακό λαό, τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, και να επικαιροποιήσουν το σύνθημά τους για την επόμενη προεκλογική. Μπορούν π.χ. δίπλα στο τυπωμένο λογότυπο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το σήμα της ΕΔΕΚ, να γράψουν «Υπερασπιζόμαστε τη διαμέλισή της». Έτσι θα αποδίδει με περισσή ακρίβεια και συνέπεια τις θέσεις τους

 

Γράφει:  Ξένια Κωνσταντίνου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kazipur, Μπανγκλαντές: Άνθρωποι ξεφορτώνουν άχυρο από ένα μικρό φορτηγό στην περιφέρεια Kazipur Upazila, στο Μπανγκλαντές. Syed Mahabubul Kader/Zuma Press/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι HΠA αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.

Σήμερα


Τρίτη
23
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Γιορτάζουν : Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ

1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τη Γερμανία.
1967
Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1999
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2010
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy