Εκλογικό μέτρο και αντιδράσεις. Της Ξένιας Κωνσταντίνου


 

votingxenia

Η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αύξηση του εκλογικού ορίου προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις οι οποίες πλέον φανερώνουν το πώς ακόμα μια φορά ιδιοτελή κίνητρα μπορούν να κρύβονται πίσω από εξαγγελίες περί προάσπισης της δημοκρατίας.

Ο διαστρεβλωμένος τρόπος που παρουσιάζουν και ακολούθως δαιμονοποιούν την πρόταση του ΔΗΣΥ αποκαλύπτει τα προσωπικά και μικροπολιτικά κίνητρα ορισμένων. Για  μερικούς «οπαδούς της δημοκρατικότητας» ο μοναδικός πραγματικός λόγος πίσω από την αντίδραση τους αφορά στην προσωπική πολιτική τους επιβίωση. Ούτε καν αυτή του κόμματος τους.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η λογική δύο μέτρα και δύο σταθμά με την οποία αντιλαμβάνονται την πολιτική. Πιο ειδικά, Πρόεδρος κόμματος ο οποίος μόλις πρόσφατα υιοθέτησε όριο θητειών με αναδρομική ισχύ για να αποκλείσει με αυτό τον τρόπο την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής του ομάδας από το να επαναδιεκδικήσει εκλογή, σήμερα κρίνει ως αντιδημοκρατικό ένα μέτρο το οποίο συζητήθηκε διεξοδικά και πλειστάκις.

Αξίζει να επαναληφθεί ότι η ύπαρξη του μέτρου του 1.8 αποτελεί μια εντελώς συγκυριακή επιλογή παρελθόντων εποχών και επουδενί λόγο δεν θα πρέπει να θεωρείται ως προϊόν αδιαμφισβήτητης σοφίας. Επίσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η αλλαγή την οποία επιφέρει η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν επηρεάζει το εκλογικό μέτρο για είσοδο συνδυασμών ή ανεξάρτητων υποψήφιων στη Βουλή. Εκείνο το οποίο αλλάζει αφορά στην διεκδίκηση εδρών στη 2η κατανομή. Δηλαδή στο ποσοστό το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσει παγκύπρια για να δικαιούται συμμετοχή στη 2η κατανομή.

Δε θα έπρεπε όμως να θεωρείται τουλάχιστον ως αυτονόητο ένα πολιτικό κόμμα να συγκεντρώνει σε παγκύπρια εκλογική βάση τουλάχιστον 20 000  ψηφοφόρους για να έχει δικαίωμα συμψηφισμού υπολοίπων και διεκδίκησης πέραν της μίας έδρας;

Τέλος, πολλοί επικριτές των πολιτικών και των οραμάτων του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη εμφανίστηκαν ξαφνικά σήμερα να επικαλούνται τον ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν το αίσθημα των συναγερμικών εναντίον της πρότασης του ΔΗΣΥ.

Όμως, είναι εντελώς άκυρη και άστοχη η σύγκριση των εκλογών του 1976 όταν ίσχυε το πλειοψηφικό σύστημα και  ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενώ έλαβε 26.7% αποκλεισθεί η είσοδος του στη Βουλή, με το σημερινό μέτρο του 1.8%. Τότε ένα κόμμα με πολλές δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους έμενε έξω από την βουλή, ενώ τώρα τίθεται ένα χαμηλό –και πλήρως εναρμονισμένο με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα- κατώφλι για την είσοδο στην Βουλή.  

Εύχομαι τώρα που πλέον τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι η πρόταση θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, ούτως ώστε οι επόμενες βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν με περισσότερο αντιπροσωπευτικές διαδικασίες.

Γράφει:  Ξένια Κωνσταντίνου

 Πρόεδρος ΓΟΔΗΣΥ

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy