fbpx

Περί στερεοτύπων. Της Χαράς Ζυμαρά

 

tccampaign

Η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου «Προμηθέας» για εκστρατεία υπέρ της αποδόμησης στερεοτύπων σε σχέση με το φύλο, το σεξουαλικό προσδιορισμό, την εθνική ταυτότητα κλπ, που έχει κατακλύσει τελευταία το διαδίκτυο, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αναγκαία.

Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η κυπριακή κοινωνία μαστίζεται από σεξιστικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές και ομοφοβικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, πέραν της χρησιμότητάς της, πιστεύω ότι, στην περίπτωση της εθνικής ταυτότητας, εκ του αποτελέσματος είναι αμφίβολο εάν καταρρίπτει το στερεότυπο που προσεγγίζει. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο βίντεο για τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ Ε/Κ - Τ/Κ.

Το γεγονός ότι σε αυτό δεν συμμετέχουν Τουρκοκύπριοι, δεν συμβάλλει στην επιτυχία του στόχου, καθώς δε βοηθά τον δέκτη να βγει, έστω και λίγο, από το comfortzone του και να αντιληφθεί από μόνος/η του/της ότι πρόκειται περί ανθρώπων κι όχι τεράτων, εισβολέων, βαρβάρων, εξωγήινων.

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η αποδόμηση του στερεότυπου θα μπορούσε να γίνει αντιληπτός ως σεξιστικός. Αυτό γιατί, όπως θα προσέξετε στο βίντεο, επιτυγχάνεται όταν οι δύο Ε/Κ γυναίκες που απαξιούν να συναναστραφούν με τους δύο Τ/Κ άνδρες, αντιλαμβάνονται ότι μια τρίτη, «πολύ όμορφη» γυναίκα -χωρίς να διευκρινίζεται αν ανήκει σε κάποια από τις δύο κοινότητες-, συναναστρέφεται και φλερτάρει μαζί τους.

Οι ερμηνείες λοιπόν είναι τουλάχιστον δύο:

Α) Ότι η όμορφη γυναίκα είναι Τ/Κ άρα ΚΑΙ οι Τ/Κ γυναίκες μπορούν να είναι όμορφες

ή

Β) Ότι μια όμορφη γυναίκα αποδέχεται και κάνει παρέα με Τ/Κ, άρα γιατί όχι κι εμείς, που θέλουμε να θεωρούμαστε όμορφες;.

Δεν αμφιβάλλω ότι πολλές γυναίκες ή και άνδρες θα σκέφτονταν το ίδιο υπό παρόμοιες περιστάσεις. Εντούτοις, ποιο είναι το ζητούμενο, αλήθεια; Να απορρίψουμε ένα στερεότυπο αντικαθιστώντας το με άλλο;

Εναλλακτικά, ενδεχομένως η συγκεκριμένη θεματολογία να ήταν πιο στοχευμένη εάν προσέγγιζε πιο ουσιώδη θέματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ Τ/Κ και Ε/Κ, όπως είναι:

  • Οι μικτές οικογένειες που στιγματίζονται από τη μια ή την άλλη κοινότητα και την πολιτεία
  • Οι Τ/Κ που εργάζονται σε επιχειρήσεις στο Νότο, στις οποίες όμως ενδεχομένως να μην ανελίσσονται όπως ένας/μια Ε/Κ λόγω εθνικής ταυτότητας
  • Το στερεότυπο που διατηρούν οι Ε/Κ ότι μόνοι αυτοί είναι πρόσφυγεςκαι ότι μόνο αυτοί έχουν αγνοούμενους
  • Η αναγωγή του κυπριακού προβλήματος σε διαπροσωπικό και τα παρεπόμενα αυτού σε συμπεριφορές απέναντι σε Τ/Κ
  • Η έκπληξη ενός/μιας Ε/Κ που γνωρίζει για πρώτη φορά Κύπριο/α (κυρίως στα πανεπιστήμια του εξωτερικού) που όμως δεν μιλά Ελληνικά.

Πέραν του σχολιασμού, η προσπάθεια του Ινστιτούτου δεν παύει να είναι θεμιτή και άξια συγχαρητηρίων. Μέσα από την κατάλληλη προώθηση και διαβούλευση μπορεί, πιστεύω, να προβληματίσει αρκετό κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους. Η επιτυχία, εξάλλου, μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, θα κριθεί εν τέλει μέσα από την ικανότητά της να αλλάξει τις συνειδήσεις του κόσμου, και ως προς αυτό, το Ινστιτούτο «Προμηθέας» φαίνεται ότι δε μένει στα λόγια.

Αξίζει λοιπόν να επιδιωχθεί γενικότερα μια πιο ουσιαστική προσέγγιση του θέματος, ενώ χρειάζεται, παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή στην περί στερεοτύπων συζήτηση που ο ίδιος ο οργανισμός -ορθά πράττοντας- έχει ανοίξει. 

Γράφει: Χαρά Ζυμαρά


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι μια από τις πιο σπουδαίες ζωγράφους, και ένα από τα πιο γνωστά έργα της ένα διπλό πορτραίτο με τίτλο «Diego y yo» της Φρίντα Κάλο βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's στο πλαίσιο του Modern Evening Sale τον Νοέμβριο, με τιμή που αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. (AP Photo/Matt Dunham)

Ήξερες ότι...

Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.

Σήμερα


Κυριακή
24
Οκτωβρίου
2021
Ημέρα του ΟΗΕ

Παγκόσμια Ημέρα Ακτών

Γιορτάζουν :Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα

1909
Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το Θωρηκτό Αβέρωφ. Τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Αβέρωφ.
1929
Καταρρέει ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αρχή της διεθνούς οικονομικής ύφεσης. Ο πανικός οδηγεί στην αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνεται επενδυμένη υπεραξία 23 δις δολαρίων. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.
1935
Η Ιταλία εισβάλλει στην Αιθιοπία.
1973
Τελειώνει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy