Οι ευχές όλων των Κυπρίων συνοδεύουν τους δύο ηγέτες. Του Βασίλη Πρωτοπαπά

montvasilisΗ νέα συνάντηση στο Μον Πελεράν δεν είναι το τέλος του δρόμου.

Είναι ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προσέγγισης των δύο πλευρών, στη δύσκολη προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία. Μια συμφωνία από τους Κύπριους, για την Κύπρο.

Από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, διαμορφώνεται ένα περίγραμμα συμφωνίας που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει τις διαχρονικές επιδιώξεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς:

• Συγκροτείται ένα ισχυρό ομοσπονδιακό κράτος, με ουσιώδεις εξουσίες και αρμοδιότητες, ικανό να λειτουργεί αποτελεσματικά και σε αρμονία με τις δύο πολιτείες.

• Διασφαλίζεται ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα συνιστά συνέχεια της ΚΔ που ιδρύθηκε το 1960.

• Κατοχυρώνεται η ιστορική δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού (4:1) και τίθεται κεντρικός έλεγχος στην απονομή της ιθαγένειας και φύλαξη των συνόρων (από την Πάφο ως το Καρπάσι).

• Αναγνωρίζεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας, βάσει των τίτλων προ του 1974, και δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη να διεκδικήσει εναλλακτικές θεραπείες (αποκατάσταση, αποζημίωση, ανταλλαγή και συνδυασμό).

• Διασφαλίζονται οι βασικές ελευθερίες (διακίνηση, εγκατάσταση, ιδιοκτησία, εργασία) για όλους τους Κυπρίους σε όλη την επικράτεια.

• Ποσοστό εδαφών «επιστρέφεται» στα γεωγραφικά όρια της ελληνοκυπριακής πολιτείας που θα ξεπεράσει το 70%.

Εφόσον το επόμενο διήμερο υπάρξει ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό, θα απομένει το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας. Είναι δεδομένο ότι οι αναχρονιστικές πρόνοιες των συνθηκών του 1960 θα αναθεωρηθούν ριζικά. Απομένει να δούμε ποιο ακριβώς θα είναι το σημείο σύγκλισης και ελπίζουμε ότι θα καλύπτει τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Οι ευχές όλων των Κυπρίων συνοδεύουν τους δύο ηγέτες, για το καλό όλων μας.

ΥΓ. Η φωτογραφία της Esra Aygin είναι από την αίθουσα του ξενοδοχείου στο Μον Πελεράν που θα πραγματοποιηθεί η διήμερη σύνοδος. Ο καιρός είναι αίθριος :)

Γράφει: Βασίλης Πρωτοπαπάς




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σεούλ, Νότια Κορέα: Ορειβάτες ντυμένοι Άγιοι Βασίληδες ετοιμάζονται για αναρριχητική εκδήλωση στο όρος Bukhansan. Chung Sung-Jun/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Newsletter

Σήμερα


Τρίτη
23
Δεκεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Νήφων

1783
Ο αρχιστράτηγος Τζορτζ Ουάσινγκτον παραιτείται από τον Ηπειρωτικό Στρατό των Η.Π.Α.
1975
Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, 45 ετών, με τρεις σφαίρες σχεδόν εξ επαφής. Το περιστατικό συνέβη στις 22:00 έξω από την οικία του Γουέλς στο Ψυχικό, μόλις είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του και το παιδί του από τη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη Κιούμπιτς στο Χίλτον. Τυπικά είχε το τίτλο του α΄ γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας. Ήταν το πρώτο χτύπημα της 17 Ν.
1979
Σοβιετικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
1990
Η Σλοβενία ψηφίζει την απόσχισή της από την Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.