Οι ευχές όλων των Κυπρίων συνοδεύουν τους δύο ηγέτες. Του Βασίλη Πρωτοπαπά

montvasilisΗ νέα συνάντηση στο Μον Πελεράν δεν είναι το τέλος του δρόμου.

Είναι ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προσέγγισης των δύο πλευρών, στη δύσκολη προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία. Μια συμφωνία από τους Κύπριους, για την Κύπρο.

Από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, διαμορφώνεται ένα περίγραμμα συμφωνίας που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει τις διαχρονικές επιδιώξεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς:

• Συγκροτείται ένα ισχυρό ομοσπονδιακό κράτος, με ουσιώδεις εξουσίες και αρμοδιότητες, ικανό να λειτουργεί αποτελεσματικά και σε αρμονία με τις δύο πολιτείες.

• Διασφαλίζεται ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα συνιστά συνέχεια της ΚΔ που ιδρύθηκε το 1960.

• Κατοχυρώνεται η ιστορική δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού (4:1) και τίθεται κεντρικός έλεγχος στην απονομή της ιθαγένειας και φύλαξη των συνόρων (από την Πάφο ως το Καρπάσι).

• Αναγνωρίζεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας, βάσει των τίτλων προ του 1974, και δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη να διεκδικήσει εναλλακτικές θεραπείες (αποκατάσταση, αποζημίωση, ανταλλαγή και συνδυασμό).

• Διασφαλίζονται οι βασικές ελευθερίες (διακίνηση, εγκατάσταση, ιδιοκτησία, εργασία) για όλους τους Κυπρίους σε όλη την επικράτεια.

• Ποσοστό εδαφών «επιστρέφεται» στα γεωγραφικά όρια της ελληνοκυπριακής πολιτείας που θα ξεπεράσει το 70%.

Εφόσον το επόμενο διήμερο υπάρξει ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό, θα απομένει το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας. Είναι δεδομένο ότι οι αναχρονιστικές πρόνοιες των συνθηκών του 1960 θα αναθεωρηθούν ριζικά. Απομένει να δούμε ποιο ακριβώς θα είναι το σημείο σύγκλισης και ελπίζουμε ότι θα καλύπτει τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Οι ευχές όλων των Κυπρίων συνοδεύουν τους δύο ηγέτες, για το καλό όλων μας.

ΥΓ. Η φωτογραφία της Esra Aygin είναι από την αίθουσα του ξενοδοχείου στο Μον Πελεράν που θα πραγματοποιηθεί η διήμερη σύνοδος. Ο καιρός είναι αίθριος :)

Γράφει: Βασίλης Πρωτοπαπάς


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Nashville, Τενεσί: Ακτιβιστές για τη μεταρρύθμιση των όπλων συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της γερουσίας της πολιτείας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα μέτρο που θα εξουσιοδοτούσε δασκάλους, διευθυντές και άλλο προσωπικό των σχολείων να φέρουν κρυφά όπλο στους χώρους του σχολείου. Seth Herald/Reuters

Ήξερες ότι...

Ο Τόμας Έντισον, ο εφευρέτης της ηλεκτρικής λάμπας, φοβόταν το σκοτάδι!

Σήμερα


Κυριακή
14
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Αρίσταρχος, Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή

1865
Πυροβολείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν και πεθαίνει την επόμενη μέρα.
1912
Στο παρθενικό του ταξίδι, το υπερωκεάνειο Τιτανικός συγκρούεται με παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό, παρασύροντας στο θάνατο 1500 επιβάτες.
1981
Το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia προσγειώνεται στη Βάση Edwards στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy