Οι ευχές όλων των Κυπρίων συνοδεύουν τους δύο ηγέτες. Του Βασίλη Πρωτοπαπά

montvasilisΗ νέα συνάντηση στο Μον Πελεράν δεν είναι το τέλος του δρόμου.

Είναι ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προσέγγισης των δύο πλευρών, στη δύσκολη προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία. Μια συμφωνία από τους Κύπριους, για την Κύπρο.

Από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, διαμορφώνεται ένα περίγραμμα συμφωνίας που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει τις διαχρονικές επιδιώξεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς:

• Συγκροτείται ένα ισχυρό ομοσπονδιακό κράτος, με ουσιώδεις εξουσίες και αρμοδιότητες, ικανό να λειτουργεί αποτελεσματικά και σε αρμονία με τις δύο πολιτείες.

• Διασφαλίζεται ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα συνιστά συνέχεια της ΚΔ που ιδρύθηκε το 1960.

• Κατοχυρώνεται η ιστορική δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού (4:1) και τίθεται κεντρικός έλεγχος στην απονομή της ιθαγένειας και φύλαξη των συνόρων (από την Πάφο ως το Καρπάσι).

• Αναγνωρίζεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας, βάσει των τίτλων προ του 1974, και δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη να διεκδικήσει εναλλακτικές θεραπείες (αποκατάσταση, αποζημίωση, ανταλλαγή και συνδυασμό).

• Διασφαλίζονται οι βασικές ελευθερίες (διακίνηση, εγκατάσταση, ιδιοκτησία, εργασία) για όλους τους Κυπρίους σε όλη την επικράτεια.

• Ποσοστό εδαφών «επιστρέφεται» στα γεωγραφικά όρια της ελληνοκυπριακής πολιτείας που θα ξεπεράσει το 70%.

Εφόσον το επόμενο διήμερο υπάρξει ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό, θα απομένει το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας. Είναι δεδομένο ότι οι αναχρονιστικές πρόνοιες των συνθηκών του 1960 θα αναθεωρηθούν ριζικά. Απομένει να δούμε ποιο ακριβώς θα είναι το σημείο σύγκλισης και ελπίζουμε ότι θα καλύπτει τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Οι ευχές όλων των Κυπρίων συνοδεύουν τους δύο ηγέτες, για το καλό όλων μας.

ΥΓ. Η φωτογραφία της Esra Aygin είναι από την αίθουσα του ξενοδοχείου στο Μον Πελεράν που θα πραγματοποιηθεί η διήμερη σύνοδος. Ο καιρός είναι αίθριος :)

Γράφει: Βασίλης Πρωτοπαπάς




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σεβίλλη, Ισπανία: Μέλος θρησκευτικής αδελφότητας κρατά στην αγκαλιά τον έξι μηνών γιο του κατά τη διάρκεια της πομπής της Μεγάλης Εβδομάδας στους δρόμους της Σεβίλλης. Emilio Morenatti/AP

Ήξερες ότι...

Η εθνική ορχήστρα του Μονακό είναι μεγαλύτερη σε αριθμό από το στρατό του.

Σήμερα


Δευτέρα
21
Απριλίου
2025

Γιορτάζουν : Αλεξάνδρα, Αλεξάντρα, Αλέκα, Ιανός, Ιανή, Ιανουάριος, Φαίστος, Φαιστή, Φαιστίνα

753 π.Χ.
Σύμφωνα με το θρύλο, οι Ρωμύλος και Ρώμος ιδρύουν τη Ρώμη
1944
Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
1960
Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας μεταφέρεται απο το Ρίο ντε Τζανέιρο στη νεότευκτη Μπραζίλια.
1967
Εκδηλώνεται στην Αθήνα στρατιωτικό πραξικόπημα, γνωστό σαν η Χούντα των Συνταγματαρχών κατά ωμή παραβίαση του τότε Συντάγματος, με αποτέλεσμα την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος (1967 - 1974).
1986
Καθιερώνεται επισήμως η Σημαία της Ευρώπης, με δώδεκα χρυσά άστρα που σχηματίζουν κύκλο πάνω σε μπλε φόντο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy