Η Ομοσπονδία πάει σχολείο. Του Τάκη Χατζηγεωργίου

 

775555544433332246476478kj0

Η ιδέα για επιστημονική ανάλυση και συζήτηση στα σχολεία για το τι εστί ομοσπονδία, ποια κράτη διέπουν τη λειτουργία τους μέσα απ’ αυτό το σύστημα, κάτω από ποιες συνθήκες κινήθηκαν αυτά τα κράτη προς αυτή τη κατεύθυνση, καθώς και ένα σωρό αλλά ερωτήματα, είναι κάτι που από καιρό και χωρίς ιδιαίτερες συζητήσεις, θα έπρεπε να βρίσκεται ενώπιων των μαθητών της Κύπρου.

Συγχαίρω όσους κατέθεσαν αυτή την άποψη και μακάρι η ιδέα να γίνει πραγματικότητα.

Πολλοί διατείνονται ότι οι Κύπριοι απορρίψαμε την ιδέα της ομοσπονδίας το 2004! Πολλαπλές δηλώσεις ωστόσο έχουν γίνει για να καταδείξουν το αυτονόητο. Απορρίφτηκε η συγκεκριμένη λύση. Τίποτε πέραν τούτου. Και απ’ ότι ξέρω, όλα τα κόμματα, πλην της Συμμαχίας Πολιτών που δεν ξέρω ακριβώς τι υποστηρίζει, εξακολουθούν να θεωρούν ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη ενδεικνυόμενη Λύση. Υπερασπίζομαι δε την άποψη πως, Ναι, η διζωνική δικοινοτική μπορεί κάτω από συγκεκριμένους όρους, να είναι μια δημοκρατική λύση. Μια λύση που θα μας απαλλάσσει από τον στρατό των Τούρκων και θα δημιουργεί προϋποθέσεις ειρήνης και ευημερίας. Υπογραμμίζω το ´´κάτω από συγκεκριμένους όρους´´. Άλλωστε δεν είναι αυτό που προτείνεται να συζητηθεί και να αναλυθεί στα σχολεία . Μπροστά στους μαθητές με επιστημονικά εργαλεία και μεθόδους, θα αναλυθεί, συζητηθεί, τι στο καλό είναι αυτό το σύστημα λειτουργιάς κρατών.

Συγχαίρω όσους είχαν τη ιδέα, είτε αυτός είναι ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, είτε ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης. 

Η ομοσπονδία έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό. Δυναμώνει το αδύνατο μέρος. Είτε με αυξημένη εκπροσώπηση σε μια από τις Βουλές, είτε σε άλλα όργανα του κράτους. Φαντάζομαι κανείς δεν διαφωνεί σε περίπτωση ομοσπονδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δούμε την Κύπρο να έχει (στην άνω Βουλή ας πούμε) ίσο αριθμό Ευρωβουλευτών με τη Γερμανία.

Γράφει: Τάκης Χατζηγεωργίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας: Εθελοντές του World Central Kitchen μαγειρεύουν φαγητό για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Κυριακή
5
Μαΐου
2024
Διεθνής Ημέρα Μαιών

Γιορτάζουν :Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια, Ειρηναίος, Ειρηναία, Ευφραίμ, Ευφραίμιος, Ευφραίμης, Ευφραιμία, Εφραίμ, Ευφραιμίτσα

1925
Τα Αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.
1936
Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.
1944
Αποφυλακίζεται ο Μαχάτμα Γκάντι.
1945
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πράγα επαναστατεί κατά των ναζί.
1949
Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.
1980
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για πρώτη φορά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy