Η αλήθεια για την δύναμη των Tζιχαντιστών. Του Τάκη Χατζηγεωργίου

 

775555544433332246476478kj0

Oι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ αποτυπώνουν τον ανεπαρκή και μυωπικό στρατηγικό σχεδιασμό των δυτικών στην Μέση Ανατολή. Και τον ανατρέπουν.

Η μέχρι στιγμής επιτυχία του Ισλαμικού κράτους έγκειται σε πολλούς και διάφορους λόγους-θρησκευτικούς, οικονομικούς/εμπορία ακατέργαστου πετρελαίου στην μαύρη αγορά κλπ.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι η επιτυχία των Tζιχαντιστών ωφείλεται στο φανατισμό των ιδίων αλλά και στον τρόμο που σπέρνουν στις περιοχές που κατέλαβαν. Η ανάλυση αυτή είναι σωστή. Εντούτοις όμως είναι μόνο μέρος της πραγματικότητας. Μεγάλο μέρος της αλήθειας είναι πως οι μάζες των Ιρακινών αναζητούσαν ευκαιρία για να πολεμήσουν τις επιλογές των Αμερικανών. Η επιβολή πολιτικών απο ξένους δημιούργησε εύκρατο έδαφος για οποιαδήποτε αντιδυτική κίνηση. Με λίγα λόγια οι μαχητές του καλούμενου Ισλαμικού Κράτους βρήκαν εύφορο έδαφος ανάμεσα σε πολίτες που ανέμεναν μια επαναστατική κίνηση κατά των ξένων και κατά της θεωρούμενης εγκάθετης κυβέρνησης. Έτσι εύκολα έπεσαν θύματα στην επέλαση των Tζιχαντιστών. Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι η αγκαλιά στην οποία έπεσαν δεν προοιωνίζει καμία απελευθέρωση.

Δυστυχώς η μάχη για ένα κοσμικό κράτος, όσο απομακρυσμένη και αν φαινόταν την εποχή του Σάνταμ Χουσέιν, σήμερα έχει σχεδόν χαθεί.

Γράφει: Τάκης Χατζηγεωργίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας: Εθελοντές του World Central Kitchen μαγειρεύουν φαγητό για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Κυριακή
5
Μαΐου
2024
Διεθνής Ημέρα Μαιών

Γιορτάζουν :Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια, Ειρηναίος, Ειρηναία, Ευφραίμ, Ευφραίμιος, Ευφραίμης, Ευφραιμία, Εφραίμ, Ευφραιμίτσα

1925
Τα Αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.
1936
Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.
1944
Αποφυλακίζεται ο Μαχάτμα Γκάντι.
1945
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πράγα επαναστατεί κατά των ναζί.
1949
Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.
1980
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για πρώτη φορά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy