Οι προγραμματικές δηλώσεις του κυρίου Juncker. Του Τάκη Χατζηγεωργίου

 

775555544433332246476478kj0

Στις σημερινές "προγραμματικές" του δηλώσεις, ο Κος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έκαμε ευρεία αναφορά σε σωρεία ζητημάτων.

Από την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, μέχρι το περιβάλλον και τη μετανάστευση. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες σ' αυτά γιατί η ομιλία του έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και ο καθείς μπορεί να έχει ιδίαν γνώμη.

Θα υπογραμμίσω όμως δύο τρία ζητήματα τα οποία απουσίαζαν εκκωφαντικά από την ομιλία του.

Δεν επιτρέπεται η ουδεμία αναφορά για το τι τρέχει σήμερα στη Παλαιστίνη. Εκατό και πλέον νεκροί, με ανεξέλεγκτους βομβαρδισμούς, και χερσαία επέμβαση επέβαλλαν μια ουσιαστική αναφορά.

Θεωρώ επίσης ότι μια αναφορά (ιδιαίτερα σήμερα, 15 Ιουλίου) στα 40 χρόνια της Τουρκικής εισβολής της Κύπρου, επιβαλλόταν! Προς τούτο η κυπριακή κυβέρνηση έπρεπε να είχε κάμει μια έγκαιρη παρέμβαση.

Θα είχε τεράστια σημασία για την Κύπρο και τη δικαιοσύνη, αν γινόταν μια υπογράμμιση πως τα 40 χρόνια είναι αρκετά, και πως ο ίδιος θα έκανε ότι μπορούσε για την επίλυση του. Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε υποχρέωση να αναφερθεί στην κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κράτους μέλους ας υπενθυμίσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό ακόμα να πω, πως η μόνη αναφορά για την Κύπρο, έγινε από την Πρόεδρο της Ομάδας της Αριστεράς.

Ο κος Γιούνκερ είπε επίσης, αναφερόμενος στα μνημόνια, πως δεν θα επιτρέψει ξανά εφαρμογή τους, χωρίς την εκ των προτέρων μελέτη των κοινωνικών επιπτώσεων. Και πως έπρεπε σε κάθε περίπτωση που εφαρμόστηκε μνημόνιο, να υπήρχε Σχέδιο Β (Plan B), για άμβλυνση αυτών των κοινωνικών επιπτώσεων.

Δεν είπε όμως λέξη για τα υφιστάμενα μνημόνια, και τις υφιστάμενες κοινωνικές επιπτώσεις. Ο Κυπριακός λαός υποφέρει, μαζί και άλλοι λαοί απ' αυτή την ουσιαστική κατάργηση του κοινωνικού κράτους και επιβάλλεται, άμεση παρέμβαση για αποκατάσταση του.

Η Ομάδα μας καταψήφισε τον κο. Γιούνκερ, γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες αρετές του νέου προέδρου της Κομισιόν, οι πολιτικές που μας έφεραν εδώ, οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι εκεί, και έπρεπε να στείλουμε καθαρό το μήνυμα μας.

Γράφει: Τάκης Χατζηγεωργίου

 


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας: Εθελοντές του World Central Kitchen μαγειρεύουν φαγητό για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Κυριακή
5
Μαΐου
2024
Διεθνής Ημέρα Μαιών

Γιορτάζουν :Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια, Ειρηναίος, Ειρηναία, Ευφραίμ, Ευφραίμιος, Ευφραίμης, Ευφραιμία, Εφραίμ, Ευφραιμίτσα

1925
Τα Αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.
1936
Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.
1944
Αποφυλακίζεται ο Μαχάτμα Γκάντι.
1945
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πράγα επαναστατεί κατά των ναζί.
1949
Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.
1980
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για πρώτη φορά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy