Οι προγραμματικές δηλώσεις του κυρίου Juncker. Του Τάκη Χατζηγεωργίου

 

775555544433332246476478kj0

Στις σημερινές "προγραμματικές" του δηλώσεις, ο Κος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έκαμε ευρεία αναφορά σε σωρεία ζητημάτων.

Από την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, μέχρι το περιβάλλον και τη μετανάστευση. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες σ' αυτά γιατί η ομιλία του έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και ο καθείς μπορεί να έχει ιδίαν γνώμη.

Θα υπογραμμίσω όμως δύο τρία ζητήματα τα οποία απουσίαζαν εκκωφαντικά από την ομιλία του.

Δεν επιτρέπεται η ουδεμία αναφορά για το τι τρέχει σήμερα στη Παλαιστίνη. Εκατό και πλέον νεκροί, με ανεξέλεγκτους βομβαρδισμούς, και χερσαία επέμβαση επέβαλλαν μια ουσιαστική αναφορά.

Θεωρώ επίσης ότι μια αναφορά (ιδιαίτερα σήμερα, 15 Ιουλίου) στα 40 χρόνια της Τουρκικής εισβολής της Κύπρου, επιβαλλόταν! Προς τούτο η κυπριακή κυβέρνηση έπρεπε να είχε κάμει μια έγκαιρη παρέμβαση.

Θα είχε τεράστια σημασία για την Κύπρο και τη δικαιοσύνη, αν γινόταν μια υπογράμμιση πως τα 40 χρόνια είναι αρκετά, και πως ο ίδιος θα έκανε ότι μπορούσε για την επίλυση του. Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε υποχρέωση να αναφερθεί στην κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κράτους μέλους ας υπενθυμίσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό ακόμα να πω, πως η μόνη αναφορά για την Κύπρο, έγινε από την Πρόεδρο της Ομάδας της Αριστεράς.

Ο κος Γιούνκερ είπε επίσης, αναφερόμενος στα μνημόνια, πως δεν θα επιτρέψει ξανά εφαρμογή τους, χωρίς την εκ των προτέρων μελέτη των κοινωνικών επιπτώσεων. Και πως έπρεπε σε κάθε περίπτωση που εφαρμόστηκε μνημόνιο, να υπήρχε Σχέδιο Β (Plan B), για άμβλυνση αυτών των κοινωνικών επιπτώσεων.

Δεν είπε όμως λέξη για τα υφιστάμενα μνημόνια, και τις υφιστάμενες κοινωνικές επιπτώσεις. Ο Κυπριακός λαός υποφέρει, μαζί και άλλοι λαοί απ' αυτή την ουσιαστική κατάργηση του κοινωνικού κράτους και επιβάλλεται, άμεση παρέμβαση για αποκατάσταση του.

Η Ομάδα μας καταψήφισε τον κο. Γιούνκερ, γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες αρετές του νέου προέδρου της Κομισιόν, οι πολιτικές που μας έφεραν εδώ, οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι εκεί, και έπρεπε να στείλουμε καθαρό το μήνυμα μας.

Γράφει: Τάκης Χατζηγεωργίου

 




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σεβίλλη, Ισπανία: Μέλος θρησκευτικής αδελφότητας κρατά στην αγκαλιά τον έξι μηνών γιο του κατά τη διάρκεια της πομπής της Μεγάλης Εβδομάδας στους δρόμους της Σεβίλλης. Emilio Morenatti/AP

Ήξερες ότι...

Η εθνική ορχήστρα του Μονακό είναι μεγαλύτερη σε αριθμό από το στρατό του.

Σήμερα


Σάββατο
19
Απριλίου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy