Αμμόχωστος. Πόλη, Άνθρωποι, Ψυχή. Του Σίμου Ιωάννου

ammoxostossimosΕίναι μια φλόγα που σιγοκαίει 42 και πλέον χρόνια. Πληγώνει και πονάει. Αλλά συνάμα κρατά αναμμένο ένα πόθο. Ένα πόθο για επιστροφή. Κι αυτή τη φλόγα πρέπει να την κρατήσουμε άσβεστη.

Ας μιλήσουμε για την Αμμόχωστο λοιπόν. Για την πόλη. Για τους ανθρώπους. Για τη ψυχή μας.

Αμμόχωστος. Μια πόλη «άψυχη» με ψυχή ζωντανή. Μια πόλη «βουβή», που όμως φωνάζει. Μια πόλη «στεγνή», αλλά θαλασσοφίλητη. Μια πόλη «φάντασμα», που αναστήνεται καθημερινά μέσα από τους ανθρώπους της. Μια πόλη «έρημη», που εμπνέει ζωή. Μια πόλη κλειστή κι εγκαταλειμμένη, αλλά συνάμα μυρωδάτη. Με το άρωμα των λεμονανθών. Μια πόλη μουντή, κι όμως χρυσή! Όπως την χρυσή αμμουδιά μας.

Αμμόχωστος. Μια λέξη γεμάτη συναισθήματα και θύμισες. Συνώνυμη της προσδοκίας και της νοσταλγίας. Συνώνυμη του πόνου. Του παρελθόντος και των χαμένων ευκαιριών. Αλλά την ίδια ώρα, συνώνυμη και της ελπίδας, του αγώνα για επιστροφή, της προοπτικής και του λαμπρού ξανά μέλλοντος.

Αμμόχωστος. Μια λέξη συνώνυμη των ανθρώπων. Των ανθρώπων της πόλης μας, που άφησαν τη ψυχή τους εκεί. Αυτών που έφυγαν με θύμισες. Κι αυτών που δεν πρόλαβαν να τη ζήσουν. Αυτών που γεννήθηκαν στην προσφυγιά. Και όλων αυτών, που έφυγαν από τη ζωή μαραζωμένοι που δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους πόλη.

Αμμόχωστος. Μια ανοιχτή πληγή, που ενσαρκώνει την υπομονή και την προσδοκία.

Δηλώνω δυναμικά το παρόν μου για να κρατήσουμε ζωντανή την Αμμόχωστο του σήμερα.

Την Αμμόχωστο που απλώνεται από την Κάτω Δερύνεια μέχρι και τη Σαλαμίνα. Την Αμμόχωστο που ζει μέσα σε ψυχές και αναμνήσεις. Να κρατήσουμε ζωντανά και να στηρίξουμε όλα τα κοινωνικά και αθλητικά σύνολα. Να συνεχίσουμε τον αγώνα της ενημέρωσης. Να κρατήσουμε την Αμμόχωστο ζωντανή στη μνήμη όλων όσων την έζησαν και να φυτέψουμε το σπόρο της επιστροφής στους νέους μας.

Δηλώνω δυναμικά το παρόν μου για να σχεδιάσουμε συλλογικά την Αμμόχωστος της επιστροφής.

Γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τη νοσταλγία και την προσδοκία. Θα βολευτούμε μόνο όταν επιστρέψουμε στην πόλη μας. Και μέχρι την ημέρα αυτή δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα οραματιστούμε, θα σχεδιάσουμε και θα προγραμματιστούμε. Στην προσπάθεια αυτή θα εργαστούμε συλλογικά, γιατί δεν περισσεύει κανείς.

Δηλώνω δυναμικά το παρόν μου για να χτίσουμε μαζί την Αμμόχωστο του αύριο.

Την πόλη η οποία ήταν σημείο αναφοράς όχι απλά για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη τη Μεσόγειο. Πρότυπο ανοικοδόμησης, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Πρότυπο πολιτισμού, αθλητισμού, έρευνας και εκπαίδευσης. Μα πάνω απ’ όλα, να χτίσουμε μια πόλη πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα εργάζονται μαζί σε συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, και μπροστά στο ενδεχόμενο της επιστροφής στην Αμμόχωστος είναι χρέος όλων μας είναι να κρατήσουμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη. Να ενώσουμε τις φωνές μας και τη δράση μας. Και να ριχτούμε στη σκληρή δουλειά.

Η πόλη μας μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει τόπος γεφύρωσης του παρελθόντος με το μέλλον.

Να αποκτήσει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην ιστορία και οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου ως τόπος συνάντησης πολιτισμών και ως κέντρο εσωτερικού και διεθνούς εμπορίου.

Η Αμμόχωστος ήταν για αιώνες η βάση του κοσμοπολίτικου πνεύματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την Κύπρο ήταν μια βασιλεύουσα πόλη με ζηλευτό οικονομικό δυναμισμό. Και πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόοδο και προκοπή όλης της Κύπρου. Μπορεί και πρέπει να ξαναπαίξει αυτό τον ρόλο για την επανενωμένη Κύπρο.

Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, θα αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες της πόλης μας. Θα αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους της.

Και θα μετατρέψουμε μια πόλη φάντασμα, σε πόλη φαντασία!

Αμμόχωστος. Θα έρθουμε ξανά. Δυναμικά, κοντά σου.

Καλή δύναμη και καλή επιστροφή!

Γράφει: Σίμος Ιωάννου

Υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Oswiecim, Πολωνία: Η ετήσια Πορεία της Ζωής πραγματοποιείται από το 1988 και ακολουθεί τον 'δρόμο του θανάτου' από το Auschwitz I στο Auschwitz II-Birkenau, για να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Jarek Praszkiewicz/EPA

Ήξερες ότι...

Το 1800, στην Αγγλία, όποιος επιχειρούσε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει καταδικαζόταν σε θανατική ποινή!

Σήμερα


Δευτέρα
13
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Γλυκερία, Σέργιος, Σεργία, Σεργιανή, Σεργιούλα

1909
Διοργανώνεται ο πρώτος Ποδηλατικός γύρος της Ιταλίας.
1940
Η Γερμανία εισβάλλει στη Γαλλία.
1950
Διοργανώνεται ο πρώτος αγώνας Φόρμουλα 1, στο Σίλβερστοουν, της Βρετανίας.
1981
Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy