Δεκάλογος της Νέας Εποχής. Της Σάβιας Ορφανίδου


thelistsaviaΤο Μνημόνιο είναι πλέον παρελθόν.

Η νέα εποχή που ξεκινά πρέπει να χαρακτηρίζεται από ουσιαστική πολιτική βούληση για μεταρρυθμιστικές αλλαγές που θα συμβάλλουν στην επίσπευση της αναπτυξιακής προοπτικής της Κύπρου και στην ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Κυριότερα, σε δέκα σημαντικούς τομείς.

1. Εκσυγχρονισμός των Ημικρατικών Οργανισμών και ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο την αύξηση της ευελιξίας και της λογοδοσίας τους. Είναι καιρός να θεσμοθετηθούν οι διαδικασίες για δημοσιονομική διαχείριση, για την ετοιμασία στρατηγικών σχεδίων και προϋπολογισμών, για διορισμό των μελών των ΔΣ μακριά από κομματικές παρεμβάσεις αλλά και για τις αστικές ευθύνες τους, καθώς επίσης και για τη δημιουργία και κατάργηση Ημικρατικών.

2. Ουσιαστική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας με στόχο την προώθηση της κινητικότητας με βάση υφιστάμενες ανάγκες, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης, προαγωγών και ανέλιξης και τη διασύνδεση των αυξήσεων στο κρατικό μισθολόγιο με την πορεία της οικονομίας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων.

3. Προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και, κατ’ επέκταση, της μείωσης της γραφειοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνουμε επιχειρήσεις και πολίτες στις συναλλαγές τους με το κράτος, εξοικονομούμε χρόνο και πόρους για πιο παραγωγικούς τομείς και ενισχύουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Η Εσθονία τα κατάφερε, το ίδιο μπορούμε και εμείς.

4. Περαιτέρω αύξηση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Με την ενοποίηση των δύο φορολογικών τμημάτων και με την ενίσχυση δομών και ανθρώπινου δυναμικού, το νέο Τμήμα Φορολογίας θα πρέπει να στοχεύσει στην περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τους μεγαλο-οφειλέτες που στρατηγικά δεν πληρώνουν και στην προώθηση φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις και επενδυτές.

5. Προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μέσα από τη θεσμοθέτηση διαδικασιών για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και μέσω της παροχής κινήτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας καζίνου, η παραχώρηση σε στρατηγικό επενδυτή των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη ΣΥΤΑ. Παράλληλα, θα πρέπει να θωρακιστούν περαιτέρω οι συστημικές μας τράπεζες με ξένα κεφάλαια.

6. Προώθηση της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και του γενικού συστήματος υγείας. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα, έχουν καταστήσει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για λήψη τελικών πολιτικών αποφάσεων για το ποιό σύστημα υγείας πρέπει να εφαρμόσουμε. Για δεκαετίες ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει χωρίς να επωφελείται. Ήρθε η ώρα για ουσιαστικές τομές στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

7. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος με την προώθηση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής. Η Κύπρος δεν είναι μόνο θάλασσα και ήλιος. Με τις κατάλληλες δομές και κίνητρα, μπορούμε να προωθήσουμε τον ιατρικό, θρησκευτικό και αθλητικό τουρισμό στην Κύπρο.

8. Ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την προώθηση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων μας. Με αυτό τον τρόπο θα αναζωογονηθεί το παζάρι, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αναχαιτιστεί η υψηλή ανεργία.

9. Εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης Ενεργειακής Στρατηγικής. Μέσω της ουσιαστικής εφαρμογής του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, της προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυριότερα, της συνετή διαχείριση της εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Η Κύπρος έχει αυτό το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Ας το εκμεταλλευτούμε με σύνεση.

10. Η μεγαλύτερη αλλαγή ξεκινά βεβαίως από μέσα μας. Και αφορά την αλλαγή στην νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης μας. Τα λάθη και τα παθήματα του παρελθόντος είναι ακόμη νωπά. Οφείλουμε να πάρουμε τα μαθήματα, να αφήσουμε στο παρελθόν τους λαϊκισμούς και τα μεγάλα ανούσια λόγια και να συνεχίσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα τη μεταρρυθμιστική πορεία. Η διατήρηση της αξιοπιστίας μας, την οποία έχουμε κερδίσει με θυσίες, είναι το άλφα και το ωμέγα της όλης προσπάθειας για αλλαγή.

Ευελπιστώ ότι η πορεία προς τη νέα εποχή είναι ανεπιστρεπτί. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, αυτό που πραγματικά μας αξίζει.

Γράφει: Σάβια Όρφανίδου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy