fbpx

Ο πατριωτικός πολιτικός ρεαλισμός Κληρίδη. Της Σάβιας Ορφανίδου

cleridessavΟι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και η πρόσφατη στροφή της Τουρκίας προς την ΕΕ, φέρνουν για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τη διαχρονικότητα της Κληριδικής σχολής σκέψης.

Της σχολής που πρεσβεύει ότι η επίτευξη του εθνικού μας στόχου θα γίνει πραγματικότητα μόνο όταν προβάλουμε με στρατηγική τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και καταφέρουμε να ταυτίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με αυτά του διεθνούς και ευρωπαϊκού παράγοντα. Η τακτική αυτή του πολιτικού ρεαλισμού, η οποία μας διδάχθηκε από τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, παίρνει σήμερα σάρκα και οστά, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή μας.

Τα πρόσφατα τρομοκρατικά κτυπήματα από το Ισλαμικό Κράτος, η κλιμάκωση της βίας και η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, καθιστά σήμερα πιο επιτακτική την ανάγκη για επίλυση του κυπριακού. Είναι καιρός να εφαρμόσουμε και στην πράξη, αυτό που για χρόνια λέγαμε στη θεωρία: ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητας της με τη Μέση Ανατολή, μπορεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή που φλέγεται λόγω της χρήσης βίας με πρόσχημα το Ισλάμ, η επανενωμένη Κύπρος μπορεί να καταστεί ένα παγκόσμιο μοντέλο πολυπολιτισμικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων και μια εστία σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για την ειρηνική επίλυση και άλλων σοβαρών προβλημάτων στην περιοχή. Αυτή η εξέλιξη επιδιώκεται και από τις μεγάλες δυνάμεις, προεξαρχούσης της Αμερικής, καθώς μια ειρηνική Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο εξυπηρετεί με κάθε τρόπο τα εθνικά συμφέροντα αυτών των χωρών.

Εξίσου σημαντική είναι και η εκ νέου στροφή της Τουρκίας προς την ενταξιακή της πορεία. Η Τουρκία, έχοντας επίγνωση του άσχημου κλίματος που διαμορφώνεται εις βάρος της λόγω της στήριξης της στο Ισλαμικό κράτος, αλλά και παράλληλα, εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ανάγκη της ΕΕ για τουρκική στήριξη στην αναχαίτιση της μαζικής ροής προσφύγων από τη Συρία προς την Ευρώπη, προσπαθεί να κερδίσει «πόντους» με το άνοιγμα των ενταξιακών της κεφαλαίων. Παρόλα ταύτα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, έχει καταστεί ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι η ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, περνά μέσα από την εφαρμογή των κυπρογενών της υποχρεώσεων. Με άλλα λόγια, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει το εθνικό της συμφέρον που είναι η εμβάθυνση των σχέσεων της με την ΕΕ, θα πρέπει να επιδείξει πραγματική βούληση για επίλυση του κυπριακού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται και τα συμφέροντα της Κύπρου, από τη μία η επίλυση του κυπριακού και από την άλλη ο ενδεχόμενος εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας.

Τέλος, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο ταύτισης των δικών μας συμφερόντων με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Τους τελευταίους μήνες έχει καταστεί ξεκάθαρο και δια στόματος Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στους ενεργιακούς σχεδιασμούς της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν δεν βοηθήσει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Εάν η Τουρκία επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για μια εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδότησης της Ευρώπης, θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην Κύπρο. Και αυτό θα διαφανεί μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο πολιτικός ρεαλισμός του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος αποτελεί και τη μόνη πατριωτική στρατηγική για εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων, είναι η ρεαλιστική πορεία που θα μας απεγκλωβίσει από τις τουρκικές μεθοδεύσεις και θα αναγκάσει την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό. Η πολιτική του εφικτού και του πραγματισμού, σε συνδυασμό με όραμα και διορατικότητα, είναι ο μόνος δρόμος για να καταστεί πραγματικότητα το όραμα μας για μια επανενωμένη Κύπρο.

Γράφει: Σάβια Όρφανίδου

Φωτογραφία της ημέρας

kampia

Ο κηπουρός έχει κέφια. Με υπομονή (συστατικό απαραίτητο στην κηπουρική) και λίγη τεχνική, ο πράσινος αδιάφορος θάμνος στο New Paltz της Νέας Υόρκης μεταμορφώθηκε σε χαμογελαστή κάμπια. (Lee Reich via AP)

Ήξερες ότι...

Το 1853 στη Σαρατόνγκα της Νέας Υόρκης, ένας πελάτης επέπληξε τον μάγειρα ενός εστιατορίου, ονόματι Τζορτζ Κραμ, ότι είχε κόψει πολύ χοντρές τις τηγανητές πατάτες. Τότε αυτός από αντίδραση τις ψιλόκοψε, φτιάχνοντας τα πρώτα τσιπς.

Σήμερα


Σάββατο
17
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Λευκοθέα, Λευκοθέη, Μύρων, Μύρα, Μίρκα, Στράτος, Στράτων, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα, Στρατούλα

1790
Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800 οπότε θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον.
1895
Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία.
1969
400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.
1970
Ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7.
1995
Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.
1998
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχεται ότι είχε «ανάρμοστη σωματική επαφή» με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Την ίδια ημέρα παραδέχτηκε ότι «παραπλάνησε» τον λαό για τη σχέση του.
2005
Ξεκίνησε από το Ισραήλ η εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από εβραίους εποίκους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy