Όσα προπαγανδιστικά γράφετε δεν ισχύουν κ.Παπαδόπουλε. Της Ρένας Χόπλαρου


 

nickolarena

"Όσα προπαγανδιστικά γράψατε σήμερα και πληρώνετε για να διαδοθούν με χορηγούμενη διαφήμιση δεν ισχύουν, κ.Παπαδόπουλε. Κι αυτό θα το γράψει η Ιστορία, είτε έχουμε τελικό σχέδιο λύσης, είτε δεν έχουμε. Ο κόσμος δεν προχώρησε ποτέ μπροστά με ψέματα και φόβους που σκορπίζουν οι πολιτικοί σαν τα πούπουλα ενός μαξιλαριού που τα παίρνει ο αέρας. Αντίθετα, ο κόσμος προχωρά μπροστά με πολιτικούς που λένε αλήθειες, έχουν στέρεες θέσεις και αγωνίζονται για να ανοίξουν προοπτικές για τους ανθρώπους της πατρίδας τους."

1. Όλα τα κόμματα έχουν πρόσβαση στα πρακτικά των συνομιλιών, του Δημοκρατικού Κόμματος συμπεριλαμβανομένου. Στη συγκεκριμένη αίθουσα του Προεδρικού όπου φυλάσσονται τα πρακτικά υπάρχει άπλετο φως και καμία συσκότιση που να σας εμποδίζει να διαβάσετε τα πάντα για όσες ώρες επιθυμείτε. Το γεγονός ότι παραποιείτε συστηματικά τα κείμενα που σας εμπιστεύεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διαπραγματευτική του ομάδα ξεπερνά κάθε όριο εθνικής ανευθυνότητας, μια στάση που, εν όψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων, δεν δικαιολογείται από τον αντιπολιτευτικό σας ρόλο.

2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί, δεν θα διαλυθεί. Η Ε.Ε, το 1992 στην Κοπεγχάγη, δέχθηκε ότι μέλος της θα γίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη μία της νομική προσωπικότητα και με ολόκληρη τη νομική της επικράτεια, ελεύθερη και κατεχόμενη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών η δική μας πλευρά ζητούσε επίμονα και ανυποχώρητα η άλλη πλευρά να υπογράψει τη φράση «η Ενωμένη Κύπρος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Γιατί, προκειμένου να γίνει μια χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, προϋποτίθεται αίτηση, και, για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋποτίθενται αίτηση και κοπιώδεις διαπραγματεύσεις. Επομένως έπρεπε να διασφαλιστεί νομικά και να συμφωνηθεί πολιτικά, ότι η Ενωμένη Κύπρος θα είναι μέλος της Ε.Ε και των Ηνωμένων Εθνών από την πρώτη μέρα της λύσης. Αυτό σημαίνει ότι η πατρίδα μας θα σταματήσει να είναι υπό κατοχή και επιτέλους θα βρίσκεται ολόκληρη, χωρίς στρατό κατοχής, εντός της Ε.Ε.

3. Για τους εποίκους επαναλαμβάνετε ανακρίβειες: από την πρώτη μέρα της λύσης η αναλογία του πληθυσμού θα είναι 4 ΕΚ προς 1 ΤΚ, αναλογία η οποία αντικατοπτρίζει τη διαχρονική εθνογραφική σύνθεση της Κύπρου. Εξασφαλίζει τον κυπριακό Ελληνισμό από τον τουρκικό εποικισμό ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τον φόβο των ΤΚ ότι θα τους «εξαφανίσει» η πλειοψηφία των ΕΚ. Αυτό που λέτε για τους εποίκους θα συμβεί εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό. Γνωρίζετε ότι τα πληθυσμιακά στοιχεία που έχει καταθέσει η ΤΚ πλευρά θα αναιρεθούν εάν δεν εξευρεθεί λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα, γιατί η πραγματικότητα δεν είναι στατική. Για αυτό εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Η εισροή εποίκων τερματίζεται οριστικά και αμετάκλητα με τη λύση.

4. Για τις Διεθνείς Συνθήκες πάλι λέτε ανακρίβειες. Οι συνιστώσες πολιτείες φυσικά και θα δικαιούνται να συνάψουν διεθνείς συνθήκες. Αποσιωπάτε ότι δύνανται να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες με άλλα κράτη ΟΧΙ σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων τους όπως ήταν αρχικά η ΤΚ θέση, αλλά μόνο στον τομέα πολιτισμού (τέχνες, εκπαίδευση και αθλητισμός) και εμπορίου (τουρισμός, επενδύσεις και οικονομική βοήθεια). Υπήρξε σύγκλιση επίσης στο ότι οι συνιστώσες πολιτείες θα μπορούν να συνομολογούν συμφωνίες και μνημόνια συναντίληψης με διεθνείς οργανισμούς υπό την προϋπόθεση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ενημερωμένη, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει μηχανισμός μέσω του οποίου θα μπορεί να αντιταχθεί στη σύναψη μιας συμφωνίας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί εξασφαλίζει την προστασία αλλά και την ελευθερία της πολιτιστικής ταυτότητας της κάθε κοινότητας. Ταυτόχρονα στα οικονομικά ζητήματα δεν φορτώνεται η μια κοινότητα στην πλάτη της άλλης, κάτι που ήταν πάντα ο φόβος της δικής μας πλευράς.

5. Τι σημαίνει «δόθηκε κυριαρχία στους ΤΚ»; Τι γράψατε με τόση ασάφεια και τι ακριβώς αφήνετε να εννοηθεί; Πώς οι Τ/Κ έχουν τη δυνατότητα να ισχυριστούν, ανεξαρτήτως μάλιστα της έκβασης των συνομιλιών, πως έχουν τα δικαιώματα ενός λαού περιλαμβανομένου και του δικαιώματος να έχουν κράτος; Αυτό έρχεται σε πλήρη και κάθετη αντίθεση με την ρητή πρόνοια της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 η οποία σαφέστατα απαγορεύει την ένωση του όλου ή του μέρους με όποιο άλλο κράτος ή την όποια μορφή διαίρεσης ή απόσχισης ή την όποια άλλη μονομερή ενέργεια προς αλλαγή του καθεστώτος. Πέραν όμως των ρητών αναφορών, αν ίσχυε ποτέ αυτό που προβάλλετε, τότε το παράνομο «κράτος» των Τ/Κ θα αναγνωριζόταν το 2004 με το σχέδιο ΑΝΑΝ έστω και αν απερρίφθη από τους Ε/Κ ή ακόμα και αργότερα με την Συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006 όπου ρητά αναφέρεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Εν κατακλείδι, οι δύο συνιστώσες πολιτείες θα δημιουργηθούν μόνο με την τελική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος από το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα. Μέχρι τότε δεν είναι υπαρκτές οντότητες. Υπαρκτή κρατική οντότητα έως την επίλυση του Κυπριακού: η υπό κατοχή Κυπριακή Δημοκρατία και μόνον αυτή.

6. Αριθμητική ισότητα/πολιτική ισότητα/ψηφίσματα του ΟΗΕ: Όντως όλα τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε και όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακάριος, Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδης, Παπαδόπουλος, Χριστόφιας, Αναστασιάδης έχουν αποδεχτεί τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία ως το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Επομένως ο παρών Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν έχει δώσει καμία αριθμητική ισότητα» όπως λέτε, εκτός εάν ρίχνετε στα τάρταρα όλους τους προηγούμενους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μόνο εσείς εν έτει 2016 ανακαλύψατε ξαφνικά μια νέα αλήθεια για την έννοια της πολιτικής ισότητας. Η πολιτική ισότητα είναι στοιχείο της Ομοσπονδίας και διασφαλίζεται μέσω της Γερουσίας ή της Άνω Βουλής (20 μέλη από την κάθε κοινότητα). Δεν θα υπάρχει αριθμητική ισότητα στη δημόσια υπηρεσία ή στα υπουργεία ή στην Κάτω Βουλή. Με τον όρο δικοινοτικότητα εξασφαλίζεται η συμμετοχή των ΤΚ στο ομοσπονδιακό κράτος, όχι η ισάριθμη 50 – 50 παρουσία τους σε όλα τα όργανα ή τη δημόσια υπηρεσία. Μη διαστρεβλώνετε.

7. Η παραποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Παραδοσιακά η τουρκική πλευρά ουδέποτε δέχτηκε τις 3 βασικές ελευθερίες και κρυβόταν σταθερά πίσω από τη διζωνικότητα στερώντας από τους Κύπριους πολίτες την Ελευθερία Διακίνησης, την Ελευθερία Εγκατάστασης και το Δικαίωμα Ιδιοκτησίας και Περιουσίας. Η σχολή Ντεκτάς και Έρογλου δεν υποχωρούσε από τις εγγυημένες πλειοψηφίες, τον έλεγχο στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και τις μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί ότι κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σημείο αυτό: ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα έχουν δικαίωμα να αγοράζουν περιουσία, να κατοικούν, να εργάζονται, να επιχειρούν σε οποιοδήποτε μέρος της πατρίδας μας, χωρίς κανένα περιορισμό. Δεν θα υπάρχει καμία μόνιμη παρέκκλιση και θα ισχύουν όλες οι ευρωπαϊκές συμβάσεις. Συνεπώς όσοι μιλούσαν για ευρωπαϊκή λύση και ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένοι με αυτή μας την επιτυχία.

8. Για την εκ περιτροπής Προεδρία δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση. Είναι υπό διαπραγμάτευση. Επομένως δεν ισχύει αυτό που γράφετε. Σύμφωνα με τη λογική σας μέχρι στιγμής ό,τι κι εάν αποφασιστεί θα είναι μαύρο και άραχνο, ακόμα κι εάν εξασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα εμάς και των παιδιών μας.

Γιατί η μικρή, μισή, κατεχόμενη και ανασφαλής μας Κύπρος είναι ευκολότερη πίστα για να περάσετε τις πολιτικές σας φιλοδοξίες κ. Παπαδόπουλε που δεν είναι άλλες από την κατάρρευση των συνομιλιών με φόντο τις Προεδρικές εκλογές του 2018. Όσα προπαγανδιστικά γράψατε σήμερα και πληρώνετε για να διαδοθούν με χορηγούμενη διαφήμιση δεν ισχύουν, κ.Παπαδόπουλε. Κι αυτό θα το γράψει η Ιστορία, είτε έχουμε τελικό σχέδιο λύσης, είτε δεν έχουμε. Ο κόσμος δεν προχώρησε ποτέ μπροστά με ψέματα και φόβους που σκορπίζουν οι πολιτικοί σαν τα πούπουλα ενός μαξιλαριού που τα παίρνει ο αέρας. Αντίθετα, ο κόσμος προχωρά μπροστά με πολιτικούς που λένε αλήθειες, έχουν στέρεες θέσεις και αγωνίζονται για να ανοίξουν προοπτικές για τους ανθρώπους της πατρίδας τους.

Η Ρένα Χόπλαρου είναι επικεφαλής της Γραμματείας Διακοινοτικής Συνεργασίας ΔΗΣΥ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου. 

Γράφει: Ρένα Χόπλαρου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy