fbpx

Στα πόσα ψέματα καίγεται το ΔΗΚΟ; Της Ρένας Χόπλαρου

 

pinakiorena

Έφερε την καταστροφή ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ κ.Άθως Αντωνιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή στον Alpha Κύπρου.

Στην αρχή ο κ.Αντωνιάδης είπε ότι "θα παραμείνουν για πάντα δίπλα στα παιδιά μας 10.000 Τούρκοι στρατιώτες". Όταν τον ζόρισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι "δεν είπα για πάντα, είπα για μήνες". "Πού το γράφει αυτό; Λέτε ψέματα" επιμένει (ευτυχώς) ο κ.Τορναρίτης. Θα σου το διαβάσω αμέσως" απαντά ο κ.Αντωνιάδης.

Παλιό, καλό κόλπο. Ανεμίζεις χαρτιά στον αέρα που δεν γράφουν αυτό που υποστηρίζεις προφορικά. Φυσικά ο κ.Αντωνιάδης δεν διάβασε τίποτα ποτέ γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα ούτε στα χαρτιά που ανέμιζε, ούτε σε άλλα χαρτιά.

Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Προσωπικά εάν με έπιανε άνθρωπος να λέω ανακρίβειες ή ψέματα δεν θα είχα μούτρα να ξαναβγώ από το σπίτι μου. Δεν μιλάμε εδώ για διαφορετική ερμηνεία ή πολιτική διαφωνία. Μιλάμε για παραπλάνηση, υπόσκαψη, διάχυση ψευδών στοιχείων. Η κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του δημόσιου διαλόγου αποσκοπεί σε ένα κυρίως πράγμα: να εμποδίσει την πραγματική ενημέρωση. Να προκαλέσει φασαρία, αναστάτωση, φόβο για να μη συζητήσουμε τελικά ψύχραιμα και επί των πραγματικών δεδομένων/διλημμάτων.

Πάμε τώρα στην ουσία που τόσο ενδιαφέρει τον κ.Αντωνιάδη:

1) Η δική μας πλευρά στις διαπραγματεύσεις επιδιώκει με την εφαρμογή της λύσης να επιτύχει την άμεση απόσυρση όλων των Τούρκων στρατιωτών. Το πολύ σε 18 μήνες επιδιώκουμε να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Αυτό λέει ρητώς η πρόταση του Προέδρου και της διαπραγματευτικής μας ομάδας και αυτό αποτελεί βελτίωση των μακροχρόνιων χρονοδιαγραμμάτων του Σχεδίου Ανάν. Θα το δεχτεί αυτό η άλλη πλευρά; Δεν το ξέρουμε. Υπάρχουν αρκετά σημεία ή επιμέρους σημεία σε διάφορα κεφάλαια που δεν έχουν γραφτεί με μαύρο χρώμα. Eίναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Άλλο αυτό και άλλο να είναι βέβαιος ο κ.Αντωνιάδης ότι έχει αποφασιστεί τελεσίδικα κάτι που δεν έχει αποφασιστεί. Το κεφάλαιο εγγυήσεις/ασφάλεια έχει μείνει για το τέλος της διαδικασίας που συμφωνήθηκε.

2) "Δέχεσαι έξι ΤΚ να παραλύουν το κράτος όποτε γουστάρουν;" Αυτή αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανησυχία του κ.Αντωνιάδη. Την Κυριακή στον "Πολίτη" ο Χαράλαμπος Σταυρίδης, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ έγραψε ένα λεπτομερές κείμενο, που ανέλυε τον Μηχανισμό Επίλυσης Αδιεξόδων. Ο κ.Σταυρίδης τεκμηριώνει γιατί ο Αναστασιάδης - Ακιντζί πέτυχαν την πλέον ουσιαστική βελτίωση στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων. Καταρχήν καταργείται το δικαίωμα του βέτο, "ενώ επίσης σημαντική βελτίωση αποτελεί και η απουσία ξένων δικαστών που θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα που ενέχεται να προκύψουν διαφωνίες. Επιπρόσθετα μια ουσιαστική διαφορά είναι η ύπαρξη διαφορετικού μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων ανάλογά με το είδος του αδιεξόδου (εάν δηλαδή αφορά την εκτελεστική, νομοθετική ή την δικαστική εξουσία)".

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σύστημα επίλυσης διαφορών τόσο αρμονικά ενταγμένο στη λειτουργία του κράτους. Κι αυτό συμφέρει και τις δύο πλευρές. Είναι ένα σημείο στο οποίο καταφέραμε το περίφημο win win.

Το ΔΗΚΟ και ο κ.Ανωνιάδης έχουν δει το κείμενο που αφορά τις συγκλίσεις σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα. Πηγαίνουν στο Προεδρικό και μελετούν τα έγγραφα. Το έχουν συζητήσει και στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος που είναι πάντα ανοικτός σε προτάσεις που θα βελτιώσουν το σύστημα έχει ζητήσει από τους αρχηγούς κομμάτων από τις 30 Ιουλίου να καταθέσουν, εάν υπάρχουν, άλλες συμπληρωματικές προτάσεις.

Έτσι όπως το θέτει ο κ.Αντωνιάδης είναι σαν να επιδιώκει ο Μ.Ε.Α να αποτελείται μόνο από Ελληνοκύπριους. Ο Μ.Ε.Α ως εκ της φύσεως του θα πρέπει να είναι αδιάβλητος και να προνοεί ίση εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων. Χωρίς ίση εκπροσώπηση δεν έχει νόημα και δεν υπάρχει πιθανότητα αποδοχής και λειτουργίας του.

Οι συνεχείς διαψεύσεις της αντιπολίτευσης οδηγούν στη σταδιακή απαξίωσή της και στην πλήρη ταύτισή της με την αντιδραστική ελαμίτικη μειοψηφία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αλλά και τα καλοβαλμένα στελέχη του ΔΗΚΟ δεν μπορούν να περάσουν για γνήσιοι αντιδραστικοί, αντισυστημικοί. Είδαμε και την αποτυχημένη απόπειρα έξω από την προξενείο της Ελλάδας. Όσο συγχρωτίζονται μαζί τους θα έχουν διαρροές προς ΕΛΑΜ. Η ευθύνη τους είναι μεγάλη και όσον αφορά αυτό το θέμα: την ενδυνάμωση της αντίδρασης. Είτε λυθεί το Κυπριακό είτε δεν λυθεί.  

Γράφει: Ρένα Χόπλαρου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ενα ρομπότ στο μπαρ. Σε πανέμορφο μπαρ στην Σεούλ τοποθέτησαν ένα ρομπότ όχι για να ακούσει τον πόνο σας όταν τα πιείτε αλλά για να λαξεύει ολοστρόγγυλα παγάκια! REUTERS/Kim Hong-Ji

Ήξερες ότι...

Ο Τζον Γουέιν κέρδισε κάποτε από τον ιδιοκτήτη του το κόλεϊ, που ενσάρκωσε τη θρυλική τηλεοπτική Lassie, σε μία παρτίδα πόκερ.

Σήμερα


Κυριακή
7
Ιουνίου
2020

Γιορτάζουν : Κανένας

1494
Ισπανία και Πορτογαλία υπογράφουν τη Συνθήκη της Τορδεσίγιας, μοιράζοντας τις κτήσεις τους στην Αμερική.
1892
Ο J.F. Palmer πατεντάρει το ποδήλατο με μεταλλική αλυσίδα.
1903
Στη Γαλλία ο καθηγητής Πιερ Κιουρί ανακαλύπτει ένα νέο στοιχείο, το πολώνιο.
1923
Ευρύτατη Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
1929
Το Βατικανό γίνεται ανεξάρτητο κράτος - το μικρότερο στον κόσμο.
1943
Στη ναζιστική Γερμανία, ο καθηγητής Κλάουμπεργκ, αρχηγός τάγματος των Ες Ες, κοινοποιεί στο Χάινριχ Χίμλερ, ότι είχε αναπτύξει μία μέθοδο για την αποτελεσματική στείρωση των γυναικών χωρίς χειρουργική επέμβαση.
1965
Η SONY παρουσιάζει τη νέα εφεύρεση της, το βίντεο. Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.
2003
Μεγάλη νίκη για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος. Κερδίζει με 1-0 την ομάδα της Ισπανίας στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μέσα στην Ισπανία. Αφετηρία για έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy