Στα πόσα ψέματα καίγεται το ΔΗΚΟ; Της Ρένας Χόπλαρου

 


 

pinakiorena

Έφερε την καταστροφή ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ κ.Άθως Αντωνιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή στον Alpha Κύπρου.

Στην αρχή ο κ.Αντωνιάδης είπε ότι "θα παραμείνουν για πάντα δίπλα στα παιδιά μας 10.000 Τούρκοι στρατιώτες". Όταν τον ζόρισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι "δεν είπα για πάντα, είπα για μήνες". "Πού το γράφει αυτό; Λέτε ψέματα" επιμένει (ευτυχώς) ο κ.Τορναρίτης. Θα σου το διαβάσω αμέσως" απαντά ο κ.Αντωνιάδης.

Παλιό, καλό κόλπο. Ανεμίζεις χαρτιά στον αέρα που δεν γράφουν αυτό που υποστηρίζεις προφορικά. Φυσικά ο κ.Αντωνιάδης δεν διάβασε τίποτα ποτέ γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα ούτε στα χαρτιά που ανέμιζε, ούτε σε άλλα χαρτιά.

Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Προσωπικά εάν με έπιανε άνθρωπος να λέω ανακρίβειες ή ψέματα δεν θα είχα μούτρα να ξαναβγώ από το σπίτι μου. Δεν μιλάμε εδώ για διαφορετική ερμηνεία ή πολιτική διαφωνία. Μιλάμε για παραπλάνηση, υπόσκαψη, διάχυση ψευδών στοιχείων. Η κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του δημόσιου διαλόγου αποσκοπεί σε ένα κυρίως πράγμα: να εμποδίσει την πραγματική ενημέρωση. Να προκαλέσει φασαρία, αναστάτωση, φόβο για να μη συζητήσουμε τελικά ψύχραιμα και επί των πραγματικών δεδομένων/διλημμάτων.

Πάμε τώρα στην ουσία που τόσο ενδιαφέρει τον κ.Αντωνιάδη:

1) Η δική μας πλευρά στις διαπραγματεύσεις επιδιώκει με την εφαρμογή της λύσης να επιτύχει την άμεση απόσυρση όλων των Τούρκων στρατιωτών. Το πολύ σε 18 μήνες επιδιώκουμε να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Αυτό λέει ρητώς η πρόταση του Προέδρου και της διαπραγματευτικής μας ομάδας και αυτό αποτελεί βελτίωση των μακροχρόνιων χρονοδιαγραμμάτων του Σχεδίου Ανάν. Θα το δεχτεί αυτό η άλλη πλευρά; Δεν το ξέρουμε. Υπάρχουν αρκετά σημεία ή επιμέρους σημεία σε διάφορα κεφάλαια που δεν έχουν γραφτεί με μαύρο χρώμα. Eίναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Άλλο αυτό και άλλο να είναι βέβαιος ο κ.Αντωνιάδης ότι έχει αποφασιστεί τελεσίδικα κάτι που δεν έχει αποφασιστεί. Το κεφάλαιο εγγυήσεις/ασφάλεια έχει μείνει για το τέλος της διαδικασίας που συμφωνήθηκε.

2) "Δέχεσαι έξι ΤΚ να παραλύουν το κράτος όποτε γουστάρουν;" Αυτή αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανησυχία του κ.Αντωνιάδη. Την Κυριακή στον "Πολίτη" ο Χαράλαμπος Σταυρίδης, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ έγραψε ένα λεπτομερές κείμενο, που ανέλυε τον Μηχανισμό Επίλυσης Αδιεξόδων. Ο κ.Σταυρίδης τεκμηριώνει γιατί ο Αναστασιάδης - Ακιντζί πέτυχαν την πλέον ουσιαστική βελτίωση στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων. Καταρχήν καταργείται το δικαίωμα του βέτο, "ενώ επίσης σημαντική βελτίωση αποτελεί και η απουσία ξένων δικαστών που θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα που ενέχεται να προκύψουν διαφωνίες. Επιπρόσθετα μια ουσιαστική διαφορά είναι η ύπαρξη διαφορετικού μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων ανάλογά με το είδος του αδιεξόδου (εάν δηλαδή αφορά την εκτελεστική, νομοθετική ή την δικαστική εξουσία)".

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σύστημα επίλυσης διαφορών τόσο αρμονικά ενταγμένο στη λειτουργία του κράτους. Κι αυτό συμφέρει και τις δύο πλευρές. Είναι ένα σημείο στο οποίο καταφέραμε το περίφημο win win.

Το ΔΗΚΟ και ο κ.Ανωνιάδης έχουν δει το κείμενο που αφορά τις συγκλίσεις σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα. Πηγαίνουν στο Προεδρικό και μελετούν τα έγγραφα. Το έχουν συζητήσει και στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος που είναι πάντα ανοικτός σε προτάσεις που θα βελτιώσουν το σύστημα έχει ζητήσει από τους αρχηγούς κομμάτων από τις 30 Ιουλίου να καταθέσουν, εάν υπάρχουν, άλλες συμπληρωματικές προτάσεις.

Έτσι όπως το θέτει ο κ.Αντωνιάδης είναι σαν να επιδιώκει ο Μ.Ε.Α να αποτελείται μόνο από Ελληνοκύπριους. Ο Μ.Ε.Α ως εκ της φύσεως του θα πρέπει να είναι αδιάβλητος και να προνοεί ίση εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων. Χωρίς ίση εκπροσώπηση δεν έχει νόημα και δεν υπάρχει πιθανότητα αποδοχής και λειτουργίας του.

Οι συνεχείς διαψεύσεις της αντιπολίτευσης οδηγούν στη σταδιακή απαξίωσή της και στην πλήρη ταύτισή της με την αντιδραστική ελαμίτικη μειοψηφία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αλλά και τα καλοβαλμένα στελέχη του ΔΗΚΟ δεν μπορούν να περάσουν για γνήσιοι αντιδραστικοί, αντισυστημικοί. Είδαμε και την αποτυχημένη απόπειρα έξω από την προξενείο της Ελλάδας. Όσο συγχρωτίζονται μαζί τους θα έχουν διαρροές προς ΕΛΑΜ. Η ευθύνη τους είναι μεγάλη και όσον αφορά αυτό το θέμα: την ενδυνάμωση της αντίδρασης. Είτε λυθεί το Κυπριακό είτε δεν λυθεί.  

Γράφει: Ρένα Χόπλαρου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λα Ράπιτα, Ισπανία: Εθελοντές βοηθούν στον καθαρισμό των δρόμων της καταλανικής πόλης μετά το πέρασμα της καταιγίδας Άλις. Davide Bonaldo/Sopa Images/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Η βασίλισσα Βικτωρία απαγόρευσε με νόμο την ομοφυλοφιλία των ανδρών, αλλά όχι και των γυναικών, διότι δεν πίστευε πως μπορεί να υπάρξει θηλυκή ομοφυλοφιλία. Άρα ο νόμος θα ήταν άχρηστος.

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
16
Οκτωβρίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Γιορτάζουν : Κανένας

1906
Η Βρετανική Νέα Γουινέα γίνεται τμήμα της Αυστραλίας.
1912
Πραγματοποιείται ο πρώτος αεροπορικός βομβαρδισμός στην ιστορία, από τους Βουλγάρους πιλότους Ραντούλ Μίλκοφ και Πρόνταν Τοπρακτσίεφ.
1923
Ιδρύεται από το Ουόλτ Ντίσνεϊ η κινηματογραφική εταιρία Disney.
1931
Η Ισπανία νομιμοποιεί το διαζύγιο.
1945
Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (από τον ΟΗΕ).
1949
Τελειώνει ο Εμφύλιος Πόλεμος. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ανακοινώνει προσωρινή εκεχειρία.
1964
Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική δοκιμή.
1991
Διεξάγονται για πρώτη φορά προεδρικές εκλογές στην Αρμενία.
1994
Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Φιλανδία, οι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, με 56,5%.