Η θρησκεία στο όριο. Του Πάνου Λοΐζου Παρρά

reliducationΤο ζήτημα σηκώνει μεγάλο τρολάρισμα και πλάκα, αλλά θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω με τρόπο που να μην προκαλέσω αντίθετα αποτελέσματα:

1. Προσκύνημα λειψάνων από νήπια

Εσύ αγαπητέ φίλε που προέτρεξες να δηλώσεις ότι η θρησκεία σου είναι χριστιανική και αυτά απαιτεί η πίστη στους αγίους, πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι το ζήτημα αυτό ανέδειξε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Cyprus Ombudsman). Η τελευταία είναι υπεύθυνη για θέματα κατάχρησης εξουσίας, καταπίεσης του πολίτη και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό από μόνο του φανερώνει μια άλλη διάσταση του θέματος: Όσο δικαίωμα έχει το παιδί σου να τηρεί τα θρησκευτικά καθήκοντα που εσύ του όρισες, άλλο τόσο έχει και το δικό μου να παραμείνει μακρυά από τέτοιες κατηχήσεις. Αφήνω στην άκρη τα άλλα θέματα που προκύπτουν, πχ υγιεινής, εξαναγκασμού των παιδιών σε πράξεις ειδωλολατρίας, κακοποίησης κλπ.. Το σχολείο σε ένα ευρωπαϊκό κοσμικό κράτος δεν στοχεύει στο να "παράξει" καλούς χριστιανούς, αλλά να πλάσει πολίτες ώριμους, κριτικά σκεπτόμενους.

2. Δεήσεις από την αστυνομία

Η κυπριακή αστυνομία αποφάσισε να διοργανώσει δεήσεις και προσευχές για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Προτού βιαστείς και πάλι να διερωτηθείς "που το κακό", μάθε ότι αυτή η ενέργεια έγινε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Θανάτους στο Δρόμο (Πρόγραμμα EDWARD – European Day without a Road Death). Αφήνω στην άκρη το ότι γελάει η μισή Ευρώπη με την πιο πάνω πρακτική, αλλά θα ανέμενε κανείς τον ελάχιστο σεβασμό στους νεκρούς που χάνουμε καθημερινά στην άσφαλτο, ωσάν να είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που η αστυνομία ενός ευρωπαϊκού κράτους αντί να προσεύχεται, όφειλε να επινοήσει καινοτόμους επιστημονικούς και άκρως αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου καθώς χάνονται ζωές. ΖΩΕΣ φίλε μου.

3. Συνεργασία - συμβίωση με Μουσουλμάνους

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σου όταν σε καλούν να αποδεχτείς ότι με τη λύση του κυπριακού θα πρέπει να συμβιώνεις με Τουρκοκύπριους, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα. Εσύ, ο γκράντε Ευρωπαίος που έχεις σπουδάσει στα Λονδίνα, στα Παρίσια και έχεις μοιραστεί ακόμα και το μίζερο δωματιάκι σου με Πακιστανούς, Κινέζους, Λιβανέζους και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, γιατί καταδέχεσαι να πέφτεις τόσο χαμηλά και να κρίνεις ανθρώπους με βάση τη θρησκεία τους; Που άφησες ξαφνικά την ευρωπαϊκή σου παιδεία; Μάθε λοιπόν ότι οι τουρκοκύπριοι στην πλειοψηφία τους είναι λιγότερο θρησκευόμενοι και φανατισμένοι απ ότι εσύ (μην με αμφισβητήσεις, κοίταξε λίγο την αντίδρασή σου στα πιο πάνω). Μάθε επίσης αγαπητέ μου φίλε ότι το κράτος που θες μετά καταστροφικής μανίας να προστατέψεις, παραμένει διεθνώς ακέραιο χάρη στην ιδρυτική συνθήκη του 1960. Η συνθήκη αυτή δημιούργησε ένα δικοινοτικό κράτος και ως έτσι μπορεί να πορευτεί ρεαλιστικά, δικοινοτικό, ομοσπονδιακό. Το αμιγώς ελληνικό ορθόδοξο κράτος που οραματίζεσαι θα οδηγήσει σε παρθενογένεση ενός άλλου κράτους, διαφορετικού από την σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία όπως την ξέρεις, ή όπως δεν την έμαθες ποτέ σου...

Γράφει:  Πάνος Λοΐζου Παρράς


Φωτογραφία της ημέρας

gorilalala

Το σπουδαιότερο γεύμα. Πρωινό με τους γορίλες προσφέρει στους επισκέπτες ο Ζωολογικός κήπος της Βουδαπέστης. Σκοπός να ενισχυθεί το ινστιτούτο της Jane Goodall που έχει σκοπό την προώθηση των ανακυκλωμένων υλικών για τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν πολύτιμα μέταλλα που βρίσκονται στα εδάφη που ζουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα. (Attila Kovacs/MTI via AP)

Ήξερες ότι...

Καθημερινά, κατά μέσο όρο, 12 νεογέννητα βρέφη παραδίδονται σε λάθος γονείς.

Σήμερα


Πέμπτη
23
Μαΐου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

Γιορτάζουν : Κανένας

1430
Οι Βουργουνδοί συλλαμβάνουν την Ζαν ντ Αρκ και αργότερα την παραδίδουν στους Άγγλους.
1873
Η πρώτη καρτ-ποστάλ αποστέλλεται από το Σαν Φρανσίσκο.
1878
Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.
1909
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κοινό μένει άφωνο όταν η αστυνομία παρεμβαίνει και διακόπτει διάλεξη της Έμα Γκόλντμαν, που δηλώνει αναρχική.
1911
Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.
1958
Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώνει ότι, η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία για να βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy

Ακολουθήστε μας

facebook twiter