Η ειρήνη και η επανένωση στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί. Του Νεοκλή Συλικιώτη

15203199 1271268919603090 1376611841995312704 nΤο άδοξο τέλος των συναντήσεων στο Μοντ Πελεράν δεν δικαίωσε την προσδοκία μας για επίτευξη προόδου που θα άνοιγε το δρόμο για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης του κυπριακού. 

 

Η έλλειψη συμφωνίας στο εδαφικό ήταν μια εξέλιξη που βεβαίως δεν μπορεί να μας ικανοποιεί. Εντούτοις η ελπίδα μας δεν χάνεται, ούτε και ο πόθος μας για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Αυτό το διακηρύττουμε συνεχώς. Αυτό τον πόθο βροντοφώναξαν και οι χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που μαζεύτηκαν στο γήπεδο της Τσετίγκαγια την προηγούμενη Δευτέρα. Οι 120 οργανώσεις που συμμετείχαν στήριξαν με το δικό τους τρόπο τις προσπάθειες για συμφωνημένη λύση, για μια Κύπρο ειρηνική, ανεξάρτητη, πατρίδα όλων των κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Αυτός ο πόθος είναι που οδήγησε και το ΑΚΕΛ στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Το μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες κόσμου την προηγούμενη Δευτέρα ήταν πως η ειρήνη και η επανένωση της κοινής μας πατρίδας δεν μπορεί να εμποδιστεί. Τραγουδώντας και παλεύοντας μαζί διατρανώνουμε πως η ώρα για λύση είναι τώρα, και είναι ανάγκη όλος ο λαός, ε/κ και τ/κ, να συνεχίσουν να κινητοποιούνται και να δραστηριοποιούνται στηρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται στις συνομιλίες. 

Πλέον η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, πάντοτε διαφυλάσσοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. Τώρα πρέπει και η Τουρκία να δείξει αν πραγματικά εννοεί τις διακηρύξεις της για λύση του Κυπριακού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν παραμένουμε προσηλωμένοι σε αρχές ή ότι θα δεχτούμε μια οποιανδήποτε λύση. Η λύση θα κριθεί από το αποτέλεσμα της συμφωνίας που θα έχουμε μπροστά μας.  Συμβιβασμούς κάνουμε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, και ποτέ με την κατοχή. Παλεύουμε προσηλωμένοι στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων όπως αυτά αναφέρονται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παλεύουμε για μια λύση που να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο, να καταργεί το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων,  και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων. 

Το έχουμε δηλώσει ως ΑΚΕΛ πλείστες τόσες φορές, πως για εμάς η λύση και η επανένωση του λαού μας δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, όπως εξάλλου πράξαμε μέχρι τώρα, γιατί ξέρουμε πως ο χρόνος είναι σύμμαχος της κατοχής και όχι της επανένωσης. Το διχοτομικό στατους κβο είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, η οποία αλλάζει τα δεδομένα επί του εδάφους, και απειλεί συγχρόνως την ίδια την ύπαρξη των τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.  

Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν επιτρέπουν όσο ποτέ άλλοτε την επίτευξη συμφωνίας. Οι λειτουργικές και συνενωτικές συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, αλλά και η πρόοδος που σημειώθηκε ακόμα και στο Μοντ Πελεράν είναι σημαντικά στοιχεία, παρόλο το πισωγύρισμα που έγινε. Δεν είναι στιγμή για επίρριψη ευθυνών. Αυτή είναι η ώρα που πρέπει ο αγώνας μας να εντατικοποιηθεί για επανέναρξη και κατάληξη των συνομιλιών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού, παραμένουμε προσηλωμένοι στην ειρηνική συνύπαρξη με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους σε ένα επανενωμένο νησί. 

 

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy