fbpx

Ο αγώνας μας για εξακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων δεν σταματά. Του Νεοκλή Συλικιώτη

kypros 660 61Πριν λίγες μέρες, στις 29 Οκτωβρίου, τιμήσαμε την ημέρα των αγνοουμένων μας.

 

 

 

Δεν χωρεί όμως σε μια μέρα το μαρτύριο του κυπριακού λαού που τόσα χρόνια περιμένει να μάθει την αλήθεια για τους αγαπημένους του. Γι’ αυτό και ο αγώνας που δίνουμε για τους αγνοούμενούς μας είναι καθημερινός και έτσι θα συνεχίσει να είναι μέχρι να εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων της Κύπρου, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Γιατί αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των συγγενών. Αυτό είναι το χρέος μας προς τους αγνοούμενους μας αλλά και το καθήκον μας έναντι της ιστορίας του τόπου μας.

  Στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πετύχαμε να  υπερψηφιστεί πρόταση για αύξηση κατά 3.000.000 ευρώ του κονδυλίου που θα δοθεί στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2017. Η εν λόγω πρόταση είχε περιληφθεί στον τελικό προϋπολογισμό μετά από σχετική τροπολογία που καταθέσαμε ως κύπριοι Ευρωβουλευτές τόσο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στην Επιτροπή Προϋπολογισμού. Η αναγνώριση της αναγκαιότητας για στήριξη του ρόλου της ΔΕΑ κρίνεται ως πολύ σημαντική προκειμένου να μπορέσει η ΔΕΑ να συνεχίσει απρόσκοπτα την δράση της αλλά και να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

  Ένας βασικός στόχος που έχουμε θέσει είναι να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να δώσει όλα τα στοιχεία που αϕορούν τους αγνοουμένους μας αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε για να δοθούν οι άδειες στην ΔΕΑ να διενεργήσει τις εκταϕές στις στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα. Προς την επίτευξη του στόχου αυτού η ΕΕ έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.  Γι’ αυτό και επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να προωθηθεί περαιτέρω το θέμα των αγνοουμένων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε οι Ευρωβουλευτές να ενημερωθούν πως πρόκειται για ένα σοβαρό ανθρωπιστικό θέμα αλλά και να αντιληφθούν την στήριξη που μπορεί και πρέπει να παρέχει η ΕΕ. 

   Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης του προγράμματος της ΔΕΑ, εξίσου επιτακτική είναι και η ανάγκη να διοριστεί ένας υπεύθυνος εισηγητής (rapporteur) εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως συμβαίνει με όλα τα σημαντικά θέματα, ο οποίος  να έχει την ευθύνη της παρακολούθησης του θέματος των αγνοουμένων. Έτσι θα επιτύχουμε να παρακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ του σύνεγγυς την στάση της Τουρκίας και στο θέμα των αγνοουμένων.  Μαζί με την βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σ. Κουκουμά, η οποία ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων παρακολουθεί το θέμα των αγνοουμένων, είχαμε συνάντηση πρόσφατα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Moraes Claude, και συζητήσαμε την αναγκαιότητα να διοριστεί άμεσα υπεύθυνος για το θέμα των αγνοούμενων.

  Ισχυρός σύμμαχος στον αγώνα που δίνουμε είναι η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τον αγώνα διασφαλίζοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει όλες μας τις προσπάθειες για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. 

  Ωστόσο, η πραγματική δικαίωση για τους αγνοούμενους μας, όπως και για όλους τους παθόντες του 1974, θα είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος. Πραγματική δικαίωση θα είναι η άρση της κατοχής, η αποστρατιωτικοποίηση και η επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. 

 

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γνωστοί για την προνοητικότητα και τον προγραμματισμό τους οι Γερμανοί είχαν φτιάξει 15.000 χοντρές κούπες ιδανικές για κατανάλωση χλιαρής μπύρας για την περίφημη γιορτή τους το «Oktoberfest». Η διοργάνωση όμως ακυρώθηκε, γεγονός που εκτίναξε τα ποτήρια στην σφαίρα του συλλεκτικού και έχουν ήδη εξαντληθεί. (AP Photo/Matthias Schrader)

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Παρασκευή
18
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών

Γιορτάζουν : Αριάδνη, Αριάνα, Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία, Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης, Ρωμύλος, Ρωμύλιος

1739
Υπογράφεται η Συνθήκη του Βελιγραδίου, με την οποία το Βελιγράδι παραχωρείται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1810
Η Χιλή γίνεται ανεξάρτητη από την Ισπανία. Σχηματίζεται η πρώτη κυβέρνηση (εθνική εορτή).
1834
Η Αθήνα ονομάζεται Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.
1851
Η εφημερίδα «Νιού Γιόρκ Τάιμς» εκδίδεται για πρώτη φορά.
1906
Τυφώνας και τσουνάμι πλήττει το Χονγκ Κονγκ, με 10.000 νεκρούς.
1978
Από σεισμό 7 Ρίχτερ στο Ιράν σκοτώνονται 18.000 άτομα.
2005
Διεξάγονται ιστορικές βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, για πρώτη φορά έπειτα από 36 χρόνια.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy