Η επιβράβευση Τουρκίας από ΕΕ για την καταπάτηση ανθρ. δικαιωμάτων. Του Νεοκλή Συλικιώτη

10398036691Η ΕΕ επιβραβεύει την Τουρκία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ναι, ισχύει, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται.

 

 

  Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίστηκε η περαιτέρω εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η ΕΕ, τηρώντας υποκριτική στάση, συνεχίζει να προωθεί την απαράδεκτη συμφωνία ντροπής που έκανε με την Τουρκία. Μια συμφωνία, η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο και θέτει τους όρους για το εμπόριο των προσφύγων.

 Η στάση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο είναι το επακόλουθο των ξενοφοβικών, ρατσιστικών προσεγγίσεων ορισμένων κυβερνήσεων. Το μόνο που επιτυγχάνει δε, είναι να διαφυλάξει τα σύνορα μιας Ευρώπης φρούριο, δίνοντας ανταλλάγματα στην Τουρκία για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την ΕΕ.

  Όπως έχει αποδειχτεί, το άθλιο παζάρι της ΕΕ με την Τουρκία ούτε στο ελάχιστο δεν έλυσε το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης. Τουναντίον. Περισσότεροι πρόσφυγες πνίγονται στις ακτές της Λιβύης και στα ανοικτά της Λαμπεδούσας αντί στο Αιγαίο. Οι αφίξεις στην Ελλάδα συνεχίζονται από άλλες οδούς, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι Σύριοι που στέλνονται πίσω στην Τουρκία, δεν λαμβάνουν το καθεστώς διεθνούς προστασίας. Επίσης ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης διαχείρισης του προσφυγικού, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός ενισχύονται συνεχώς.

  Η Τουρκία όχι μόνο δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα για στήριξη των προσφύγων, αλλά στέλνει πολλούς Σύριους, μεταξύ αυτών και παιδιά, πίσω στην Συρία. Καθημερινά δε έρχονται στο φως στοιχεία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων αλλά και για απάνθρωπη εκμετάλλευση των παιδιών των προσφύγων στην Τουρκία. Είναι λοιπόν απαράδεχτο να συζητάμε για τις δήθεν υπηρεσίες της Τουρκίας στο προσφυγικό. Εν τούτοις, σε ανακοίνωση της Κομισιόν στις 28 Σεπτεμβρίου, με θέμα την τρίτη έκθεση για την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, τονίζεται πόσο αποτελεσματική είναι η συμφωνία και πόσο θετικός ο ρόλος της Τουρκίας.

  Αντί η ΕΕ να επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία διολισθαίνει συνεχώς στον αυταρχισμό, για την εισβολή στην Συρία, για την επιδιωκόμενη γενοκτονία των Κούρδων, για την φίμωση των δημοσιογράφων, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τόσο των προσφύγων όσο και του τουρκικού λαού, την παρουσιάζει ως αξιόλογο σύμμαχο και την επιβραβεύει, ενισχύοντας έτσι την κρατική τρομοκρατία!

  Αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απενεχοποίησε την Τουρκία με την συμπερίληψή της στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών», ετοιμάζεται τώρα να την επιβραβεύσει με νέα ανταλλάγματα, πέραν της οικονομικής στήριξης, για να βεβαιωθεί πως θα κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά. Η Κομισιόν δε ακάθεκτη προχωρά στον σχεδιασμό για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων για 79 εκατομ. Τούρκους πολίτες παρόλο που παραδέχεται πως τα δήθεν “εκπληρωμένα” κριτήρια του οδικού χάρτη της Τουρκίας, δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, έχει ξεκάθαρη θέση πως  η Τουρκία δεν μπορεί να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης. Η πλήρης εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων π.χ για την απαλλαγή από τις θεωρήσεις, είναι εκ των ων ουκ άνευ προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Δεν πρόκειται λοιπόν να επιτρέψουμε να προχωρήσει ως αντάλλαγμα το θέμα της βίζας, ή οποιοδήποτε άλλο θέμα,  εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει πρώτα όλες της τις υποχρεώσεις έναντι όλων ανεξαιρέτως των κρατών-μελών. Και προς αυτήν την κατεύθυνση δίνουμε μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να υπάρξει σεβασμός έναντι όλων των κρατών μελών και των νόμιμων συμφερόντων τους, όπως εξυπακούεται από το διεθνές καθώς και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

  Δυστυχώς η στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας καταδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο και πώς συγκεκριμένες σκοπιμότητες και συμφέροντα επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων.   Είναι απαράδεχτο αλλά η ΕΕ συνεχίζει να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, σύμφωνα με τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών που οδήγησαν στην σημερινή ανθρωπιστική κρίση. Γιατί, ενώ δεν σταματούν να απαγγέλουν βαρύγδουπες διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Δημοκρατία, την ίδια στιγμή ξεχνούν να καταγγείλουν τους συμμάχους τους για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους πολέμους που διεξάγουν.

  Εάν η ΕΕ σέβεται τις αρχές που διακηρύσσει οφείλει να προωθήσει πρωτοβουλίες για επικράτηση της ειρήνης, να αναπτύξει μια προσφυγική πολιτική στηριγμένη στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, να δημιουργήσει νόμιμες και ασφαλείς οδούς, καθώς και ένα μόνιμο, δεσμευτικό και δίκαιο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων.

 

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy