Συμφωνίες και αλλες Παράξενες ιστορίες. Του Μάριου Επαμεινώνδα


merideepam

Τον Φεβρουάριου του 1959 ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Ατνάν Μεντερές ταξίδευε στο Λονδίνο για να συνυπογράψει τις περιώνυμες Συμφωνίες που δημιούργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τρία μίλια πριν το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ το αεροπλάνο που τον μετέφερε κατέπεσε με αποτελεσμα οι 14 από τους 24 επιβαίνοντες να πεθάνουν. Ο Μεντερές διασώθηκε και υπέγραψε τις Συμφωνίες στην κλινική όπου μεταφέρθηκε για νοσηλεία.

Αυτή η περιπέτεια του ήταν σχετικα μικρή σε σύγκριση με αυτήν που ακολούθησε την επόμενη χρονιά. Το 1960 εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του. Καθ' υπόδειξη της Χούντας που ήταν πλέον "κυρία της καταστάσεως" απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του και παραπέμφθηκε σε δίκη. Μετά από 10μηνη διαδικασία ο Μεντερές καταδικάσθηκε σε θάνατο. Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε και για την οργάνωση του ανθελληνικού πογκρόμ της 6ης–7ης Σεπτεμβρίου 1955. Ωστόσο, εκείνο που βάρυνε ώστε να καταδικασθεί εις θάνατον ήταν η κατηγορία για παραβίαση του τουρκικού συντάγματος. Ο Μεντερές άφησε την τελευταία του πνοή στην αγχόνη στις 17 Σεπτεμβρίου του 1961.

Παρ'όλες τις δραματικες αλλαγές εντός της Τουρκίας η τουρκική κυβέρνηση δεν άλλαξε στάση όσον αφορά στις Συμφωνίες που υπέγραψε για την Κύπρο. Μάλιστα το Νοέμβριο του 1962 ο Πρόεδρος της Τουρκίας στρατηγός Γκιουρσέλ υποδέκτηκε τον Πρόεδρο της ΚΔ Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στη Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη. Την επισκεψη αμαύρωσαν μαχητικές διαμαρτυρίες Τούρκων φοιτητών οι οποίοι κρατούσαν πίκετ που ανέγραφαν "Εφαρμόστε τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου" (Αναφέρονταν μάλλον στη μη εφαρμογη των προνοιών του συντάγματος για χωριστούς δήμους και τη στελέχωση του κυπριακου στρατού κάτι που θεωρείτο αρνητικό για την τουρκικη πλευρά).

Στο διάστημα που ακολούθησε ο ελληνοκυπριακος τύπος εξαπέλυε μύδρους κατά της τουρκικής πλευρας την οποία καταγορούσε ότι "ήταν αδιάλλακτη" διότι επέμενε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες "κατά γράμμα" (sic). Ταυτόχρονα ο προέδρος Μακάριος επεξεργαζόταν σημεία/προτάσεις για αλλαγή του Συντάγματος ώστε να βελτιωθεί λειτουργικότητά του...

Φωτό: Ο Μεντερές στο ικρίωμα.

Γράφει: Μάριος Επαμεινώνδας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ζουν ανάμεσά μας; Ο Μεξικανός δημοσιογράφος και «εξερευνητής» για την εξωγήινη ζωή Jaime Maussan έφερε τα τοσοδούλικα απολιθώματά του για εξετάσεις σε ιατρικό κέντρο στην Huixquilucan για να πείσει τους άπιστους ότι εξωγήινοι υπάρχουν. REUTERS/Raquel Cunha

Ήξερες ότι...

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση που βασιζόταν στα δακτυλικά αποτυπώματα εκδόθηκε το 1902.

Σήμερα


Σάββατο
23
Σεπτεμβρίου
2023
Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Γιορτάζουν : Ίρις, Ξανθίππη, Ξάνθιππος, Ξανθή, Ξανθούλα, Πολυξένη, Ξένη, Ξένια, Ραΐς, Ραΐδα

1719
Το Λιχτενστάιν κηρύττει ανεξαρτησία από τη Γερμανική Αυτοκρατορία.
1795
Ιδρύεται στο Παρίσι η Βουλή των 500.
1845
Ιδρύονται στην Νέα Υόρκη οι Knickerbockers, η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ στον κόσμο.
1868
Το Πουέρτο Ρίκο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1908
Η Βουλγαρία ανακηρύσσεται σε βασίλειο.
1973
Πρώτη υπηρεσία τελετέξτ στον κόσμο, το Ceefax teletext από την τηλεόραση του BBC.
1974
Νομιμοποίηση του ΚΚΕ.
2002
Το Βέλγιο γίνεται η δεύτερη χώρα του κόσμου που νομιμοποιεί την ευθανασία (ως υποβοηθούμενη αυτοκτονία-υπό προϋποθέσεις).
2006
Η Αυστραλία κατακτά για πρωτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης γυναικών, νικώντας στον τελικό στη Βραζιλία την ομάδα της Ρωσίας, με 91-74. Το χάλκινο μετάλλιο κατακτούν οι ΗΠΑ, με νίκη επί της με διοργανώτριας Βραζιλίας με 99-79.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy