Κατάργηση των Αδειών Κυκλοφορίας. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

license plate blank 750x347"Έστω και τώρα να προχωρήσουμε άμεσα με τόλμη να τερματίσουμε το υφιστάμενο άδικο και αναποτελεσματικό σύστημα τελών κυκλοφορίας"

Το θέμα της κατάργησης των αδειών κυκλοφορίας έχει τη δική του ιστορία. Ουκ ολίγες φορές και επανειλημμένως το θέσαμε στη Βουλή επί σειρά ετών, αλλά δυστυχώς το κράτος δεν προχώρησε ποτέ  σε οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος. Ίσχυσε η πεπαγιωμένη αντίληψη ''Μη μου τους κύκλους τάραττε''. Δεν είναι πρόθεση μου να ασκήσω κριτική σε προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν ανταποκρίθηκαν θετικά, άλλωστε αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει σήμερα είναι η υλοποίηση του ορθού και λογικού αιτήματος της κατάργησης των αδειών έστω και τώρα.

Έτσι εκφράζουμε  την χαρά και την ικανοποίηση μας  γιατί  το θέμα της κατάργησης των τελών των  αδειών κυκλοφορίας επανήλθε ως θέμα συζήτησης, ευελπιστώντας αυτή τη φορά να υπάρξει θετική κατάληξη.

Διαχρονικά στηρίξαμε με σθένος  την άποψη ότι  το υφιστάμενο σύστημα καταβολής τελών άδειας κυκλοφορίας, είναι άδικο, καταχρηστικό και αναποτελεσματικό. Δυστυχώς η αλλαγή και ο εξορθολογισμός του συστήματος στη βάση της κατάργησης  των αδειών  κυκλοφορίας και τη μεταφορά του κόστους στα καύσιμα, προσέκρουσε για χρόνια στην άρνηση του κράτους να προχωρήσει με τόλμη στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου.

Η θέση μας ότι το τέλος κυκλοφορίας ή ο φόρος κυκλοφορίας εξορισμού καθορίζει τον τρόπο καταβολής αυτής της φορολογίας που δεν είναι άλλος από την επιβολή τέλους στα καύσιμα. Ουσιαστικά η απλή και κοινή λογική καθορίζει ότι ο κάθε πολίτης καταβάλλει τέλος κυκλοφορίας ή  φόρο για χρήση των δρόμων, ανάλογα με την συχνότητα της κυκλοφορίας του οχήματος του και της χρήσης των δρόμων. Μόνον έτσι καθίσταται δίκαιος και αντικειμενικός αυτός ο φόρος.

'Έτσι επιδοκιμάζουμε πραγματικά τη πρόθεση το θέμα να επανέλθει  προς συζήτηση, διανοίγοντας την προοπτική να καταργηθεί ακόμη μία αδικία και να παύσει να υφίσταται ακόμη μία στρέβλωση στην καθημερινότητα του κύπριου πολίτη.

Πιστεύω ότι έστω και τώρα, μπορούμε να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα να τερματίσουμε τον παραλογισμό και την αυθαιρεσία, καταργώντας το υφιστάμενο σύστημα των αδειών κυκλοφορίας.

Η παρούσα κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα ότι τολμά και προχωρά αποφασιστικά σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και εκτιμώ ότι θα προσεγγίσει με θετικό τρόπο και το θέμα της κατάργησης των αδειών κυκλοφορίας.

Με τη μετακύλιση του κόστους στα καύσιμα, τονίζουμε, ότι πρέπει να υπάρξει και  ρύθμιση για  δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση των Επαγγελματιών Οδηγών καθώς και κάποιων άλλων που επηρεάζονται αρνητικά.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Πέμπτη
18
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γιορτάζουν : Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα

1906
Σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.
1946
Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.
1954
Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο
1980
Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy