Μείωση Θητείας: Το είπαμε, το κάναμε. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

thitiakiproslefΕπειδή για τη μείωση της θητείας προέβηκα στο παρελθόν σε πλήθος παρεμβάσεων και ισχυρής επιχειρηματολογίας, θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα τώρα που λήφθηκε η απόφαση για μείωση της θητείας, να χαιρετίσω και ευθαρσώς να αποδώσω τα εύσημα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Κυβέρνηση και στον Υπουργό Άμυνας που είχαν τη τόλμη να λάβουν την ιστορική και θετική απόφαση να προχωρήσουν στη Μείωση της θητείας.

Η Μείωση της Στρατιωτικής Θητείας δεν ήταν απλώς ένα διαχρονικό αίτημα και ένα ανοικτό ζήτημα αλλά  ήταν μία ώριμη επιβεβλημένη αναγκαιότητα που μόνο οφέλη και θετικά μπορεί να επιφέρει τόσο για το αξιόμαχο και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς όσο και για την κοινωνία, την οικονομία, τους πολίτες και τους νέους ανθρώπους.

Δεν θα επιχειρήσω να απαντήσω σε όσους επιστράτευσαν τον γνώριμο μηδενισμό, τον υπερφίαλο πατριωτισμό και τα έωλα ανεδαφικά επιχειρήματα που επιστρατεύουν σε κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση. Οι Κύπριοι Πολίτες διαθέτουν κρίση και αντίληψη για να διαχωρίζουν πλέον αυτούς που τους εμπαίζουν με μεγάλα λόγια από αυτούς που πραγματικά μετατρέπουν τα λόγια και τις υποσχέσεις σε πράξη.

Η μείωση της θητείας ήταν προεκλογική υπόσχεση της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη που υλοποιείται με συνέπεια, όπως άλλωστε πράττει με υπευθυνότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες η Διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, με τη  πιστή υλοποίηση του Προεκλογικού της Προγράμματος.

Επειδή η αντίθετη άποψη για τη μείωση της θητείας συνεχίζει να επιστρατεύει δύο τετριμμένα επιχειρήματα ,ότι τάχατες θα πληγεί το  αξιόμαχο της εθνικής φρουράς και ότι θα είναι δυσβάστακτο το οικονομικό κόστος έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι:

1. Με την κυβερνητική απόφαση  ότι η μείωση της θητείας θα συνοδευθεί από ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμου στελεχιακού  δυναμικού στο στράτευμα, όχι μόνο καταρρίπτεται το επιχείρημα για το αξιόμαχο αλλά ενισχύεται περαιτέρω το αξιόμαχο της Εθνικής φρουράς. Πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση δημιουργεί πολλαπλά οφέλη και για την Εθνική Φρουρά και για την κοινωνία .Η πρόσληψη μόνιμων οπλιτών που θα αντικαθιστούν τους κληρωτούς στρατιώτες αναμφίβολα ενισχύει το αξιόμαχο της εθνικής φρουράς ,βοηθά στην απασχόληση άνεργων νέων και δημιουργεί νέα δεδομένα για τους νέους ανθρώπους.

2. Το πιθανό δυσβάστακτο οικονομικό κόστος που τάχατες  θα υπάρξει από τη μείωση της θητείας, αποτελεί μύθευμα και καταρρίπτεται μέσα από αναντίλεκτα οικονομικά στοιχεία. Το σημερινό κόστος του κράτους για κάθε στρατιώτη (μισθός, σίτιση, κόστος οικογένειας στρατεύσιμου κ.α.) μαζί συμποσούμενο και το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή του ανεργιακού επιδόματος που λαμβάνει αυτός που θα προσληφθεί στο στρατό, αφού στη θέση των στρατιωτών θα προσληφθούν άνεργοι, είναι πιθανώς ακόμη και υψηλότερο το κόστος που εξοικονομείται, από το μισθό απασχόλησης επαγγελματία οπλίτη στο στράτευμα.

Με αυτή τη ρεαλιστική προσέγγιση η πολιτική μείωσης της θητείας είναι ορθή πολιτική και μόνο την στήριξη, ενίσχυση και επιδοκιμασία όλων των ορθώς σκεπτόμενων μπορεί να έχει.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy