Το Κόστος Μιας «Περήφανης» Διαπραγμάτευσης. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

elladlefteeΤώρα που τελείωσε η οδυνηρή περιπέτεια της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι η ώρα της αληθινής αποτίμησης.

Ως Ευρωβουλευτής, μαζί και με τους άλλους συναδέλφους, από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα δώσαμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στις επιτροπές, στο ευρωκοινοβούλιο, έχοντας ένα βασικό στόχο. Να κρατήσουμε την Ελλάδα μας όρθια στο Ευρώ, στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.. Ο αγώνας της Ελλάδας ήταν και παραμένει και δικός μας αγώνας.

Οφείλω να παραθέσω τα δεδομένα, για το που βρισκόταν η Ελλάδα, προ του Ιανουαρίου – Κυβέρνησης Σαμαρά και μετά Ιανουαρίου – Κυβέρνησης Τσίπρα.

Προ Ιανουαρίου, η Ελλάδα κατέγραφε τον μεγαλύτερο θετικό ρυθμό ανάπτυξης απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτοξεύθηκε  στα ύψη στο 3,5%, ο ELA των Τραπεζών ήταν μόλις 40 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, ο τραπεζικός τομέας θεωρείτο θωρακισμένος και εύρωστος, οι ξένοι επενδυτές είχαν την Ελλάδα στις προτεραιότητες, η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό ήταν εικόνα χώρας που εξερχόταν από τη κρίση και το μνημόνιο. Το σημαντικότερο για να ολοκληρώσει το μνημόνιο η χώρα και να βγει στις αγορές μετά τον Ιούνιο απαιτούνταν μέτρα για την κοινωνία και οικονομία, μόλις 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στη διακυβέρνηση κρίνοντας ότι τα μέτρα 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ήταν δυσβάστακτα και η κοινωνία και η οικονομία υπέφεραν εξαιτίας του ότι οι προηγούμενοι δεν διαπραγματεύτηκαν, ενώ ο Τσίπρας θα προέβαινε σε «περήφανη» διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα.

Η «περήφανη» και «πατριωτική» διαπραγμάτευση οδήγησε στο ακόλουθο αποτέλεσμα. Η Ελλάδα από την Ανάπτυξη μπαίνει σε βαθειά ύφεση, αντί 1ΔΙΣ ΕΥΡΩ ο λογαριασμός εκτινάχθηκε στα 17- 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ στις πλάτες της κοινωνίας, οι Τράπεζες έκλεισαν με τεράστιο κόστος και ανοίγουν με περιορισμούς χωρίς να γνωρίζει κανένας πότε θα ανακτήσουν την ευρωστία που είχαν πριν 5 μήνες και δυστυχώς οι επενδυτές που έριχναν χρήμα στην οικονομία, ουδείς γνωρίζει πότε θα επανέλθουν. Ο ELA των Τραπεζών εκτινάχθηκε από 40 ΔΙΣ ΕΥΡΩ στα 90 ΔΙΣ ΕΥΡΩ και οι Τράπεζες χρειάζονται μέχρι και 25 ΔΙΣ ΕΥΡΩ για ανακεφαλαιοποίηση.  Το Χειρότερο, 50 ΔΙΣ ΕΥΡΩ περιουσία της Ελλάδας για πρώτη φορά υποθηκεύεται και ακόμη απαιτείται  νέο Μνημόνιο ύψους 80 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, για να σταθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της.

Αυτά είναι τα δεδομένα και ας κρίνει ο καθένας  ποια διαπραγμάτευση είναι πραγματικά περήφανη και ωφελεί τον τόπο στην πράξη και ποια διαπραγμάτευση είναι προϊόν λαϊκισμού και δημαγωγίας με αιματηρό κόστος για το λαό και τη χώρα.

Επειδή πονάμε πραγματικά την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, στηρίξαμε και στηρίζουμε ότι ωφελεί πραγματικά τον Ελληνισμό και όχι ότι ωφελεί περιστασιακά τους όποιους κυβερνώντες. Αυτό πράτταμε και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε με συνέπεια, σταθερά και διαχρονικά.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy