10 σημαντικές κυβερνητικές επιτυχίες. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

bucketlistlefΗ Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ολοκλήρωσε δύο χρόνια παρουσίας και θεωρώ ορθό να παραθέσω μέρος του έργου που επιτεύχθηκε αλλά δυστυχώς δεν προβάλλεται εξαιτίας της ‘θολούρας’ στο πολιτικό τοπίο σήμερα.

 

Έτσι σε γενικές γραμμές μπορώ να παραθέσω δέκα, κατά τη γνώμη μου, σημαντικά επιτεύγματα της Κυβέρνησης και ο καθένας μπορεί να κρίνει την αξία και τη σημασία τους για το τόπο και τους πολίτες. 

1. Το Μάρτιο του 2013 η πατρίδα μας ήταν χρεωκοπημένη. Υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, το Δεκέμβριο του 2012, άδειασε και τα Ταμεία Προνοίας των Ημικρατικών για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις μέχρι το Μάρτιο, γιατί δεν υπήρχαν λεφτά και ο ELA της Λαϊκής ανήλθε στα 10ΔΙΣ Ευρώ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση κατόρθωσε να σώσει τη χώρα από τη χρεωκοπία παρά τις σκληρές αποφάσεις του Eurogroup. Πάντως οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι η χρεωκοπία ήταν δεδομένη και αναπόφευκτη, γιατί δυστυχώς εκεί έφεραν τον τόπο οι προηγούμενοι κυβερνώντες.

2. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και με τη πλήρη εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν θα υπάρχει κύπριος πολίτης που να μην λαμβάνει έστω ένα μικρό μηνιαίο μισθό. Ακόμα και σε ευημερούσες χώρες και κοινωνίες υπάρχουν μεγάλες ομάδες πολιτών που δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ και βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

3. Διαφυλάχθηκε η καθολική πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο. Υπάρχουν χώρες, ακόμη και της Ε.Ε, που δεν είναι σε Μνημόνιο που οι πολίτες των δεν έχουν καθολική πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία.

4. Μειώθηκε η γραφειοκρατία σημαντικά σε κύριες υπηρεσίες του κράτους. Θεωρούμε ότι υπάρχει δρόμος για να πέσουν όλα τα τείχη της γραφειοκρατίας.

5. Πριν δύο χρόνια το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση που τούτο θα σήμαινε και τη πλήρη καταστροφή της οικονομίας. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια οι Τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με πλήρη επιτυχία προσελκύοντας ξένες επενδύσεις πέραν του ενός ΔΙΣ. Ευρώ, περνώντας ταυτόχρονα με πλήρη επιτυχία τα stress tests.

6. Όσο και εάν υπάρχει δικαιολογημένη λαϊκή οργή για τιμωρία των ενόχων σε όλα τα επίπεδα παρά τις ελλείψεις και πιθανές ανεπάρκειες για πρώτη φορά οδηγούνται στα δικαστήρια και καταδικάζονται άτομα ανεξαρτήτου πολιτικού χώρου, κοινωνικής τάξης και αξιωμάτων. Για πρώτη φορά ανοίγονται σκονισμένοι φάκελοι σκανδάλων που ποτέ και καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει.

7. Για πρώτη φορά από το 1960, κυβέρνηση αρχίζει νοικοκύρεμα στο κυπριακό κράτος με συμμάζεμα αλόγιστων δαπανών, με περιορισμό και εξάλειψη κρατικών σπαταλών, με περικοπές προνομίων αξιωματούχων, με εξοικονομήσεις σε όλα τα επίπεδα κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών. Οι προϋπολογισμοί της σημερινής διακυβέρνησης είναι νοικοκυρεμένοι κατά εκατοντάδες εκατομμύρια σε σχέση με τους προϋπολογισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτά τα εκατομμύρια είναι εκατομμύρια που εξοικονόμησε η παρούσα κυβέρνηση προς όφελος των φορολογουμένων πολιτών. 

8. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποτελούν τεράστιας οικονομικής και εθνικής σημασίας οι ενεργειακές συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες. Ακόμη η τεράστια επιτυχία με την ταυτόχρονη ενίσχυση των σχέσεων μας με τη Ρωσία και την ενδυνάμωση των σχέσεων με Αμερική και Ε.Ε.

9. Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου σε θέματα Διαφάνειας, Δημόσιων Προσφορών και εκσυγχρονισμό του κράτους.

10. Παρά την οικονομική κρίση, παρά την στενότητα χρήματος η Κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει ευαίσθητους τομείς της οικονομίας όπως Μικρομεσαίους (Χαμηλότοκα δάνεια μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), Αγρότες (φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, κάλυψη παλαιότερων οφειλών) κ.α.

Αυτά και πολλά άλλα σημαντικά επιτεύχθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια από τη Κυβέρνηση χωρίς φυσικά να αμφισβητώ ότι υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις, ιδιαίτερα όταν αυτή η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε βρέθηκε ενώπιον του χάους της χρεωκοπίας και της καταστροφής.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
27
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design)

Γιορτάζουν :Λάζαρος, Λάζος

1810
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι "Für Elise".
1981
Κυκλοφορεί το πρώτο ποντίκι από την Xerox PARC.
1992
Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy