Imagine... του Λεόντιου Φιλοθέου

ant3493920004

Αρχική δημοσίευση του άρθρου 14 Σεπτεμβρίου 2012.

 

Με ένα αφιέρωμα στον John Lennon και το τραγούδι Imagine επέλεξαν οι Βρετανοί να κλείσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με ένα τραγούδι-ύμνο ενάντια στο ρατσισμό, τη ξενοφοβία και το μίσος.

Ταυτόχρονα οι απανταχού «εκπρόσωποι της Ελληνικής Ψυχής» σε Ελλάδα και Κύπρο κατακεραύνωναν τους Βρετανούς για την απουσία μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας και πολιτισμού. Ισχυρίστηκαν οι Βρετανοί κάτι τέτοιο; Το αντίθετο, επέλεξαν να προβάλουν αυτά ακριβώς που διαθέτουν: βιομηχανική επανάσταση, κινηματογράφο, μουσική, διώροφα κόκκινα λεωφορεία, μαύρα ταξί και μόδα.

Την ίδια όμως στιγμή οι Βρετανοί επέλεξαν συνειδητά να προβάλουν και κάτι άλλο. Το σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα και όχι απλά την αποδοχή αλλά τη συμμετοχή του διαφορετικού και του ξένου.

Και κάπου εδώ ξεκινά δυστυχώς η σύγκριση.

Την ίδια ώρα που οι «χωρίς ένδοξη ιστορία» Βρετανοί τιμούν το Imagine, στην χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία (;) η αστυνομία υπό τον ομολογουμένως ευφάνταστο τίτλο «Ξένιος (φιλόξενος;;;) Ζευς» μεταφέρει μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία περιμένουν «πολιτισμένοι και φουσκωμένοι από ελληνική ψυχή» Χρυσαυγίτες για να τους επιτεθούν υπό την καθοδήγηση βουλευτή του «ναού της Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός της «απολίτιστης» Βρετανίας δηλώνει περήφανος για τον Mo Farah, ένα Σομαλό μετανάστη με Βρετανική υπηκοότητα και διπλά χρυσό ολυμπιονίκη, στη χώρα με τον μακραίωνο πολιτισμό ξεσπά «πόλεμος» κάθε φορά που ένας άριστος Αλβανός μαθητής τολμήσει να κρατήσει την Ελληνική σημαία!

Λίγο πιο ανατολικά, εκεί στην εξίσου «απολίτιστη και με βάρβαρη ιστορία» Γερμανία, τη χώρα που γέννησε τη χείριστη έκφανση του φασισμού θέτουν εκτός νόμου νεοναζιστικά κόμματα και ξεσπά σάλος για ναζιστικές σημαίες σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Από την άλλη, στην Ελλάδα, τη χώρα που υπέφερε τα πάνδεινα από το φασισμό, η Χρυσή Αυγή παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις ακόμα πιο ενισχυμένη και με προοπτική να προκύψει ως τρίτο κόμμα.

Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι το ένδοξο παρελθόν, η ιστορία και ο πολιτισμός δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για το παρόν και το μέλλον. Και δυστυχώς και σε Ελλάδα και σε Κύπρο έχουμε να διδαχτούμε πολλά στα θέματα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού από τους πλείστους Ευρωπαϊκού Λαούς τους οποίους με μια μονοκονδυλιά προσδιορίζουμε ως «απολίτιστους». Αναμφίβολα και σε αυτές τις χώρες υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να επιτευχθεί η αξιοπρεπής μεταχείριση κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας, θρησκείας και φυλής. Ο φασισμός και η ξενοφοβία κερδίζουν έδαφος παντού όμως μπορούμε να μάθουμε από αυτούς που έχουν πάθει και μάθει.

Και για να έρθουμε και στα δικά μας, το διαχρονικό «ανάγιωμα» γενεών εθνικιστών από τη Δεξιά (και όχι μόνο) παράταξη με φουσκωμένα μυαλά από ψευτοπατριωσμούς και «ελληνοχριστιανικά (σχήμα οξύμωρο) ιδεώδη», η ανοχή σε ναζιστικές ενέργειες στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι επικίνδυνες δηλώσεις από πολιτικούς ηγέτες (;) ενάντια στους ξένους και η κάλυψη των ακροδεξιών «καλών παιδιών» από τον Αρχιεπίσκοπο και τους πολιτικούς αυλοκόλακες του, όχι μόνο συντηρούν αλλά ενισχύουν τα φαινόμενα αυτά και θα έχουν μία και μοναδική κατάληξη: ότι γιορτή στην Ελλάδα, παραμονή δική μας.

Και καλό θα ήταν να καταλάβουν όλοι ότι, μπορεί ο φασισμός και η ακροδεξιά να έχουν στο στόχαστρο την Αριστερά αλλά δεν είναι μόνο εχθροί της Αριστεράς. Η Ιστορία δείχνει ότι αργά ή γρήγορα το μίσος τους επεκτείνεται και καταλαμβάνει ολόκληρη των κοινωνία. Καλό θα είναι αντιληφθούν όλοι ότι ο φασισμός και η ακροδεξιά είναι εχθροί της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, του Πολιτισμού, του μέλλοντος μας και των γενεών που θα ακολουθήσουν μετά από εμάς. Είναι εχθροί της ανθρωπότητας.

 

Υ.Γ. 1: You may say I am a dreamer, but I am not the only one...

Υ.Γ. 2: Το αρχικό κείμενο είχε μόνο το Υ.Γ.1. Μέχρι να σταλεί όμως προς δημοσίευση, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή είναι ήδη τρίτο κόμμα με ανοδικές τάσεις. Την ίδια στιγμή οι βουλευτές της υποκαθιστούν την αστυνομία ελέγχοντας τα χαρτιά των αλλοδαπών και διαλύουν πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών στα διάφορα πανηγύρια…

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Φωτογραφία της ημέρας

metrotrheatro

25 σκηνές. Το «Θέατρο κατεβαίνει στο Μετρό» αποφάσισε το Center Meyerhold και οι ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές του στήσαν τις σκηνές τους σε 25 σταθμούς της Ρωσικής πρωτεύουσας. EPA/YURI KOCHETKOV

Ήξερες ότι...

Τα σαρκοβόρα ζώα δεν τρώνε άλλο ζώο το οποίο έχει χτυπηθεί από αστραπή.

Σήμερα


Πέμπτη
20
Ιουνίου
2019
Παγκόσμια ημέρα για τους Πρόσφυγες

Γιορτάζουν : Κανένας

1214
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκτά καταστατικό χάρτη.
1605
Ο πρώτος Ψευδοδημήτριος εισέρχεται θριαμβευτικά στη Μόσχα.
1840
Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.
1938
Δημιουργείται η Σημαία της Αργεντινής.
1978
Στις 23:05 σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών Ρίχτερ συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 35 χλμ. Α-ΒΑ της Θεσσαλονίκης, στο χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη. Είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα και προκάλεσε πολλές ζημιές στην πόλη με αποκορύφωμα την κατάρρευση της οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Ο σεισμός άφησε πίσω του 40 περίπου νεκρούς και μια φοβισμένη πόλη.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy