Για το καλό τους, Σωκράτη μου, για το καλό τους… Του Λεόντιου Φιλοθέου


 

leoreff

Να βάζουμε αγγελία Σωκράτη μου. Αυτό να κάνουμε. Να, εκεί στα παράλια της Συρίας να βάλουμε μια ταμπέλα.

«Αν είσαι πρόσφυγας ξεριζωμένος, και δεν έχεις στέγη, τροφή, νερό και στον ήλιο μοίρα, κι αν θα μπεις στο φουσκωτό με την ελπίδα να μην πνιγείς και τυχαία η θάλασσα σε ξεβράσει στην Νήσο των Αγίων, γνωστή και ως Κύπρο, φρόντισε να είσαι χριστιανός για να μπορούμε να σε εξυπηρετήσουμε».

Πως σου ακούγεται;

Για να είμαστε σίγουροι όμως, να βάλουμε και μια ταμπέλα στην εδώ μεριά. Στα δικά μας τα παράλια. «Εξυπηρετούνται μόνο χριστιανοί πρόσφυγες. Οι μουσουλμάνοι παρακαλούνται όπως παίρνουν το επόμενο φουσκωτό της γραμμής. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε για τον μετέπειτα πνιγμό σας».

Για το καλό τους δηλαδή.

Διότι οι χριστιανοί όπως σωστά το είπες θα έχουν εύκολη προσαρμογή. Με το που θα πατούν το πόδι τους στην Κύπρο, θα αντικρίζουν λογικά μια ντουζίνα καμπαναριά. Το ένα πιο ψηλά από το άλλο. Θα βλέπουν τις πλούσιες εκκλησίες μας. Και θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Θα νιώθουν σαν εμάς. Καλοί Χριστιανοί. Αυτό δεν είμαστε;

Ενώ οι Μουσουλμάνοι; Θα δυσκολεύονται στην προσαρμογή. Αφού δεν έχουμε την υποδομή. Άλλωστε δεν θέλουν φαγητό. Δεν θέλουν νερό. Δεν θέλουν στέγη. Ένα χώρο λατρείας θέλουν. Που να τους τρέχουμε τώρα στο Τεκκέ να προσευχηθούν; Κρίμα δεν είναι να ταλαιπωρούνται; Οπόταν να τους στείλουμε εκεί που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα.

Για το καλό τους.

Άλλωστε, εμείς είμαστε και εκλεκτικός λαός. Δεν είμαστε ότι κι ότι.

Εμείς θέλουμε Μουσουλμάνους με τις κελεμπίες τους. Με τα χρυσά τους. Με τις 35 γυναίκες τους. Από το Κατάρ. Τη Σαουδική, το Ντουμπάι. Αυτούς τους επενδυτές θέλουμε εμείς, δεν θέλουμε τους πρόσφυγες.

Εμείς θέλουμε τους Ρώσους που παρκάρουν τα γιοτ στη Μαρίνα της Λεμεσού. Αυτούς που κουβαλούν τα μαύρα με τα μαυροσάκουλα. Δεν  θέλουμε τις Ρωσίδες, τις Ουκρανές και τις Μολδαβές που είναι «για τα καμπαρέ».

Εμείς θέλουμε τους Κινέζους που έχουν να τσοντάρουν για βίλλα και residency. Δεν θέλουμε τους «άπλυτους» και τις «άπλυτες». Το πολύ-πολύ, στο σπίτι. Δουλικά. Κι όταν βγάζουν βόλτα, το πεκινουά να σταματά ο κάθε στερημένος κομπλεξικός για να κορνάρει και να κάνει την προσφορά του. 

Το ίδιο και τους πρόσφυγες μας. Τους θέλουμε όπως γουστάρουμε εμείς. Δεν θα επιλέξουν αυτοί.

Είναι  και το άλλο που είπες Σωκράτη μου. Έχουμε και οικονομικά προβλήματα, δεν έχουμε και λεφτά για να δεχτούμε και πολλούς πρόσφυγες.

Σωστά. Εμείς λεφτά είχαμε μόνο για να φάνε μια ντουζίνα τραπεζίτες 10 δις. Που να μείνουν λεφτά για να υποδεχτούμε και λίγους πρόσφυγες;

Γι’ αυτό. Μακριά από εδώ. Για το καλό τους…

Υστερόγραφο

Έτσι για τα πρακτικά, να θυμίσω ότι επιδιώκουμε λύση και συνύπαρξη με το σύνοικο μουσουλμανικό στοιχείο. Σε άλλα νέα, σε κάποια στιγμή είχες αναφερθεί στο παρελθόν σε «λαϊκιστές του κερατά». Για τους «χριστιανούς του κερατά» και τους «ρατσιστές του κερατά» έχεις ακουστά;

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy