Η Ντοούς είναι μόνη… Του Λεόντιου Φιλοθέου

 

dogusleo

Δυστυχώς η Ντοούς είναι μόνη. 

Διότι μόνη της στάθηκε στις 12 Αυγούστου του2013 σε ένα εχθρικό περιβάλλον  και έδωσε ένα όρκο συνείδησης ο οποίος αποτελεί την ουσία  της λύσης του Κυπριακού. Μόνη της ορκίστηκε κατά κάθε μορφής διακρίσεων. Μόνη της ορκίστηκε να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και μόνη της ορκίστηκε σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο.

Η Ντοούς είναι μόνη.

Διότι μόνη της τόλμησε να μιλήσει για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Ελληνοκυπρίων και τους βιασμούς των γυναικών από τον Τουρκικό στρατό το 1974. Διότι μόνη της τόλμησε να μιλήσει για τα γεγονότα αυτά όχι σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό περιβάλλον αλλά σε ένα καθεστώς στρατοκρατούμενο.

Η Ντοούς είναι μόνη.

Διότι μόνη της σήμερα δέχεται τις απειλές των ακροδεξιών στοιχείων. Τουρκοκυπρίων και εποίκων. Μόνη της έχει βάλει σε κίνδυνο, συνειδητά, την ίδια της τη ζωή για να πει αλήθειες που θα μπορούσαν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον στηριγμένο στην αλήθεια. Ένα μέλλον στηριγμένο στην ειλικρίνεια.

Η Ντοούς είναι μόνη.

Διότι για εμάς η ελευθερία του λόγου είναι αυτονόητη. Διότι εμείς μπορούμε να μιλούμε χωρίς να δεχόμαστε απειλές και να φοβόμαστε για τη ζωή μας.

Διότι εμείς εξακολουθούμε να ψάχνουμε την Ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο που αποτελεί απλά άλλοθι για να απορρίψουμε την ίδια τη λύση.

Διότι εμείς αντιδρούμε και μόνο στο άκουσμα της εισαγωγής της ομοσπονδίας ως μια διδακτική ενότητα στα πλαίσια απλά και μόνο ενός μαθήματος στα σχολεία.

Διότι εμείς αρνούμαστε να πούμε τις αλήθειες. Και όχι μόνο αρνούμαστε να παραδεχτούμε τα δικά μας εγκλήματα αλλά εξακολουθούμε να τιμούμε αυτούς που τα διέπραξαν.

Διότι εμείς δεν αντιδρούμε όταν ο κάθε βολεμένος που έχει ως μόνο λόγο ύπαρξης τη μη λύση του Κυπριακού πουλά πατριωτισμό και εθνικοφροσύνη.

Διότι εμείς δεν αντιδρούμε όταν μπροστά σε κάθε ευκαιρία για λύση κάποιοι σπέρνουν τον φόβο και την καταστροφή.

Διότι εμείς ακόμα κι αν δεν ανήκουμε στους πιο πάνω, ανήκουμε σε αυτούς που παθητικά τα ανέχονται. Και η ανοχή είναι συνενοχή.

Υστερόγραφο

Αναγκαίες οι διακηρύξεις. Και τα εντυπωσιακά status. Και τα ωραία tweets. Αλλά αν μείνουμε μόνο σε αυτά, η Ντοούς θα συνεχίσει απλά να είναι μόνη. 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_

Φωτογραφία της ημέρας

metrotrheatro

25 σκηνές. Το «Θέατρο κατεβαίνει στο Μετρό» αποφάσισε το Center Meyerhold και οι ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές του στήσαν τις σκηνές τους σε 25 σταθμούς της Ρωσικής πρωτεύουσας. EPA/YURI KOCHETKOV

Ήξερες ότι...

Τα σαρκοβόρα ζώα δεν τρώνε άλλο ζώο το οποίο έχει χτυπηθεί από αστραπή.

Σήμερα


Πέμπτη
20
Ιουνίου
2019
Παγκόσμια ημέρα για τους Πρόσφυγες

Γιορτάζουν : Κανένας

1214
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκτά καταστατικό χάρτη.
1605
Ο πρώτος Ψευδοδημήτριος εισέρχεται θριαμβευτικά στη Μόσχα.
1840
Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.
1938
Δημιουργείται η Σημαία της Αργεντινής.
1978
Στις 23:05 σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών Ρίχτερ συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 35 χλμ. Α-ΒΑ της Θεσσαλονίκης, στο χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη. Είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα και προκάλεσε πολλές ζημιές στην πόλη με αποκορύφωμα την κατάρρευση της οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Ο σεισμός άφησε πίσω του 40 περίπου νεκρούς και μια φοβισμένη πόλη.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy