Η Ντοούς είναι μόνη… Του Λεόντιου Φιλοθέου

 

dogusleo

Δυστυχώς η Ντοούς είναι μόνη. 

Διότι μόνη της στάθηκε στις 12 Αυγούστου του2013 σε ένα εχθρικό περιβάλλον  και έδωσε ένα όρκο συνείδησης ο οποίος αποτελεί την ουσία  της λύσης του Κυπριακού. Μόνη της ορκίστηκε κατά κάθε μορφής διακρίσεων. Μόνη της ορκίστηκε να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και μόνη της ορκίστηκε σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο.

Η Ντοούς είναι μόνη.

Διότι μόνη της τόλμησε να μιλήσει για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Ελληνοκυπρίων και τους βιασμούς των γυναικών από τον Τουρκικό στρατό το 1974. Διότι μόνη της τόλμησε να μιλήσει για τα γεγονότα αυτά όχι σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό περιβάλλον αλλά σε ένα καθεστώς στρατοκρατούμενο.

Η Ντοούς είναι μόνη.

Διότι μόνη της σήμερα δέχεται τις απειλές των ακροδεξιών στοιχείων. Τουρκοκυπρίων και εποίκων. Μόνη της έχει βάλει σε κίνδυνο, συνειδητά, την ίδια της τη ζωή για να πει αλήθειες που θα μπορούσαν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον στηριγμένο στην αλήθεια. Ένα μέλλον στηριγμένο στην ειλικρίνεια.

Η Ντοούς είναι μόνη.

Διότι για εμάς η ελευθερία του λόγου είναι αυτονόητη. Διότι εμείς μπορούμε να μιλούμε χωρίς να δεχόμαστε απειλές και να φοβόμαστε για τη ζωή μας.

Διότι εμείς εξακολουθούμε να ψάχνουμε την Ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο που αποτελεί απλά άλλοθι για να απορρίψουμε την ίδια τη λύση.

Διότι εμείς αντιδρούμε και μόνο στο άκουσμα της εισαγωγής της ομοσπονδίας ως μια διδακτική ενότητα στα πλαίσια απλά και μόνο ενός μαθήματος στα σχολεία.

Διότι εμείς αρνούμαστε να πούμε τις αλήθειες. Και όχι μόνο αρνούμαστε να παραδεχτούμε τα δικά μας εγκλήματα αλλά εξακολουθούμε να τιμούμε αυτούς που τα διέπραξαν.

Διότι εμείς δεν αντιδρούμε όταν ο κάθε βολεμένος που έχει ως μόνο λόγο ύπαρξης τη μη λύση του Κυπριακού πουλά πατριωτισμό και εθνικοφροσύνη.

Διότι εμείς δεν αντιδρούμε όταν μπροστά σε κάθε ευκαιρία για λύση κάποιοι σπέρνουν τον φόβο και την καταστροφή.

Διότι εμείς ακόμα κι αν δεν ανήκουμε στους πιο πάνω, ανήκουμε σε αυτούς που παθητικά τα ανέχονται. Και η ανοχή είναι συνενοχή.

Υστερόγραφο

Αναγκαίες οι διακηρύξεις. Και τα εντυπωσιακά status. Και τα ωραία tweets. Αλλά αν μείνουμε μόνο σε αυτά, η Ντοούς θα συνεχίσει απλά να είναι μόνη. 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_

Φωτογραφία της ημέρας

gennagirafe

Η γέννα. Πρέπει να είναι ότι πιο εντυπωσιακό μπορεί να δεις κανείς στην άγρια ζωή, σίγουρα όμως είναι το πιο εντυπωσιακό σε ένα ζωολογικό κήπο. Στις 4.11 λεπτά γεννήθηκε η μικρή καμηλοπάρδαλη από την Myeisha στον Ζωολογικό κήπο του Monarto στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. EPA/ZOOS SOUTH AUSTRALIΑ

Ήξερες ότι...

Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει. Βρέθηκε μέλι στους τάφους των Αιγυπτίων Φαραώ, το οποίο δοκίμασαν οι αρχαιολόγοι και δήλωσαν ότι ήταν βρώσιμο.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2019

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy