Imagine. Του Λεόντιου Φιλοθέου


Imagine.


O τόπος εν ο άνθρωπος. Και η αριστερά οι άνθρωποι της. Τα πρόσωπα. Εμείς. Εσείς. Η πανδημία μας στέρησε τόπους. Μας στέρησε και ανθρώπους. Έκρυψε πρόσωπα και χαμόγελα πίσω από μια μάσκα. Γελάσαμε όμως με τα μάτια. Αντί χειραψία σμίξαμε γροθιές. Έστω για λίγο τα είπαμε. Σε αυτό το ταξίδι απόλαυσα την κάθε στιγμή. Την κάθε γνωριμία. Την κάθε κουβέντα.

Πρόσωπα.

Ακούσαμε ευχές. Προβλήματα. Κριτική. Εισηγήσεις. Και τα καλά. Και τα κακά. Είδαμε φτώχια και ανέχεια. Αυλάδες όμορφες, μυρωδάτες. Μπήκαμε σε σπιτικά φιλόξενα. Ένα δάχτυλο. Ένα πουρέκι. Λίγη σιαρλότα. Πόρτες ανοιχτές. Μπαίναμε κι από τις κουζίνες. «Ρέξετε έσσο για μια ζιβάνα». Που να αντισταθείς; Μπύρες, καφέδες, λεμονάδες. Πολλές λεμονάδες.

Τίνος είσαι; Πόθεν είσαι; Που κάθεσαι; Είμαι ερωτικός μετανάστης στο Αρεδιού είπα σε μια γιαγιά εκεί στην Παλλουριώτισσα. «Εν πέζουνος που είσαι γιε μου». Το αγάπησα. Πέζουνος.

Πρόσωπα.

Σε συλλόγους. Εκεί που χτυπά η καρδιά της αριστεράς. Σύλλογοι με δράση μορφωτική, αθλητική, με θεατρικά, χορούς, μέρος της κοινότητας. Με εθελοντική προσφορά. Κανονική, όχι πλαστή. Μια παρένθεση: στα πολύχρωμα Λύμπια εθελοντικά χτίζουν ένα κόσμημα στον ελεύθερο τους χρόνο. Ανθρώπινο μελίσσι. Η πρόοδος προσωποποιημένη. Σε μικρούς, νέους, μεγάλους.

Και το βράδυ ένα σουβλάκι, ένας μεζές. Ένα ποτό και μια καλή παρέα. Στην αυλή, στη βεράντα, κάτω από τις συκαμιές. Με πρόσωπα.

Πρόσωπα.

Σε συνοικισμούς. Εκεί που βρέθηκαν ξεριζωμένοι το 1974. Πρόσωπα γερασμένα. Αλλά με άσβεστο τον πόθο για επιστροφή. Γιατί η Λευκωσία δεν τελειώνει εκεί που η δική μας κυβέρνηση έβαλε το συρματόπλεγμα. Μόρφου, Γερόλακκος, Παλαίκυθρο, Κατωκοπιά, Αργάκι, Μια Μηλιά, Ζώδεια, Κυθρέα. H όλη Λευκωσία!

Πρόσωπα.

Νεανικά. O Κωνσταντίνος στη Δευτερά, ο Άκης στο Πέρα Χωριό. Αυτά που μου είπαν καρφώθηκαν στο μυαλό μου. Για σας θα αγωνιστούμε. Η Αφροδίτη, ο Κυριάκος, ο Στέλιος στο Ακάκι. Μιλήσαμε για την Προοδευτική. Το είχα απωθημένο να το πω: "εμείς τον τζιαιρό μας". Μια ζωή Προοδευτικάριος. Μια ζωή.

Πρόσωπα.

Η τρίτη ηλικία. Αυτοί που έχτισαν. Σεβασμός. H Άννα. Δασκάλα με Δ κεφαλαίο. Γεμάτη νιότη στα 80 της. Ένας παππούς στην Επισκοπή. Κατωκοπιά έγραφε στο ξωπόρτι του. Μόλις μας είδε δάκρυσε. «Δεν μπορώ να πάω να ψηφίσω, τα πόθκια μου». Δεν πειράζει παππού, πρόσφερες πολλά. Η γιαγιά στον Άγιο Δομέτιο. «Έσιεις τις ευτζιές μου, που μια γιαγιά καλή». Ανάβλυζε καλοσύνη.

Πρόσωπα.

Αυτό είμαστε. Η ιστορία μας. Οι αγώνες μας. Η προσφορά μας στον τόπο. Ακόμα και τα λάθη μας. Και πολλά πρόσωπα. Χιλιάδες πρόσωπα. Κι όχι μηδενικά.

Ελάτε να σηκώσουμε ανάστημα. Να υψώσουμε ξανά το κεφάλι.

Η αριστερά είσαστε εσείς, είμαστε εμείς, είμαστε όλοι. Η πρόοδος. Ο άνθρωπος. Η ελπίδα.

#ΠάμεΔυνατά. Ελάτε μαζί μας.
Υ.Γ. Ξεκίνησα με ένα Imagine, μια σέλφι κι ένα χαμόγελο. Έτσι κλείνω. Και κυρίως έτσι συνεχίζω.

Λεόντιος Φιλοθέου
Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ, Λευκωσία


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αμπιτζάν, Ακτή Ελεφαντοστού: Ένας πάγκος στο δρόμο εκθέτει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Η χώρα έχει ένα ποικιλόμορφο θρησκευτικό τοπίο, χωρίς κάποια θρησκεία να ασκείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Legnan Koula/EPA

Ήξερες ότι...

Ο όρος «Διαβήτης» αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Σήμερα


Κυριακή
22
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα

1807
Κατόπιν παρότρυνσης του Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.
1974
Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν για να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ παρεμένει υπό Γαλλική διοίκηση.
1989
Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy