Mary Rose. Sierra. Arian. Maricar. Κάτχα Ανού. Livia. Elena Natalia. Στη μνήμη σας. Του Λεόντιου Φιλοθέου


Το ημερολόγιο έδειχνε 14/4/2019.

 

Όταν τουρίστες εντόπιζαν τυχαία σε φρεάτιο στο μεταλλείο Μιτσερού ένα νεκρό σώμα. Το νεκρό σώμα της Mary Rose Tiburcio. Τυχαία. Κι έτσι τυχαία, μαζί με το νεκρό σώμα βγήκε στην επιφάνεια μια από τις πιο σκοτεινές και βρώμικες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία μας.

Ένας αρρωστημένος κατά συρροή δολοφόνος που κυκλοφορούσε ελεύθερος και εξαφάνιζε γυναίκες και παιδιά. Για μήνες. Για χρόνια. Που εκμεταλλεύτηκε την εγκληματική αδιαφορία. Τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό. Τη σκατοψυχιά. Το σεξισμό. Και που θα συνέχιζε να σκοτώνει αν κάποιος δεν εντόπιζε τη Mary Rose. Τυχαία.

Το ημερολόγιο έδειχνε 14/4/2019 και πρώτος ύποπτος "ο Ρουμάνος". Που τελικά δεν ήταν "ο Ρουμάνος". Αλλά ένας άλλος ύποπτος. Υπεράνω πάσης υποψίας. Οικογενειάρχης. Κυπραίος. Δικός μας. Νοικοκυραίος. Και μας χάλασε το βολικό αφήγημα.

Που δεν μπόρεσε να φτάσει σε αυτόν η αστυνομία την ώρα που εξαφανίζονταν η μία μετά την άλλη. Διότι η μια ήταν "ξένη με το κουπελλούδι της". Διότι "έτσι κάμνουν τούτες , 1000% φέφκουν που τα κατεχόμενα". Διότι ένας φάκελος θεωρήθηκε "μη αστυνομικής φύσης υπόθεση". Case closed.

Και μετά κι άλλο νεκρό σώμα. Κι άλλο. Κι άλλο. 7 στο σύνολο. Σε λίμνες. Φρεάτια. Πηγάδια. Σε βαλίτσες. Στα αζήτητα. Στον πάτο.
Στα αζήτητα γιατί ήταν "ξένες". Βλέπετε δεν ήταν "δικές μας" για να "συγκλονιστεί το παγκύπριο". Να βγουν δελτία. Ανακοινώσεις. Να αποκαλυφθούν επικοινωνίες. Να ασχοληθεί και το τελευταίο νισιάνι.

Ήταν "ξένες". Από αυτές που δεν κλείνουν μάτι για να προσέχουν τη γιαγιά. Που πλένουν τον παππού. Που "γλείφουν" το σπίτι. Που βγάζουν περίπατο το κατοικίδιο της σοσιαλιτέ κυράτσας. Που δουλεύουν σε συνθήκες και δουλειές που δεν θα αντέχαμε ούτε 1 ώρα.

Κι όχι απλά "ξένες". Αλλά και "ξένες" και φτωχές. Ας μην γελιόμαστε. Ταξικό είναι κι αυτό.

Γιατί αν είχαν μερικά εκατομμύρια, θα ήταν και ζωντανές και στα ζητούμενα. Και θα περίμενε η λιμουζίνα στο αεροδρόμιο. Και το διαβατήριο στο φάκελο. Και το κλειδί για τον διαμέρισμα στον πύργο στο χέρι.

2 χρόνια μετά, 2 μόνο παραιτήσεις, κι αυτές με το ζόρι.
2 χρόνια μετά, αυτουργός ένας. Ηθικός αυτουργός, κανένας.
2 χρόνια μετά, οι εγκληματικές ευθύνες στα αζήτητα.
2 χρόνια μετά, κι ακόμα πιάνουμε πάτο.
Αηδία.

Υστερόγραφο.

Mary Rose. Sierra. Arian. Maricar. Κάτχα Ανού. Livia. Elena Natalia.

Αιωνία σας η μνήμη.

Μια μνήμη που δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί μέχρι να τιμωρηθεί και ο τελευταίος ηθικός αυτουργός.

Λεόντιος Φιλοθέου
Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Λευκωσίας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πριν από 14 χρόνια δημιούργησε ο Καταλανός καλλιτέχνης Josep Moscardo την εικονιζόμενη διαφήμιση για τα κρασιά Encima στην επαρχία Leon. Το υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας έστειλε επιστολή στην εταιρία για την απόσυρση της διαφήμισης που σεξουαλικοποιεί το γυναικείο σώμα. EPA/ANA F. BARREDO

Ήξερες ότι...

Τα κάσιους ανήκουν στην οικογένεια των δηλητηριωδών κισσών.

Σήμερα


Πέμπτη
1
Δεκεμβρίου
2022
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Γιορτάζουν : Θεόκλητος, Ιακώβ,Ναούμ, Ναούμης, Φιλάρετος, Αρετή, Αρετούσα, Φιλαρέτης, Φιλαρέτη

1797
Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος μαζί με το συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.
1913
Η Κρητική Πολιτεία ενώνεται επισήμως με την Ελλάδα
1943
Διάσκεψη Τεχεράνης. Λήγει η 4ήμερη διάσκεψη των Ρούσβελτ - Τσώρτσιλ και Στάλιν στην οποία αποφασίστηκε η μετά τη συντριβή της Γερμανίας εξασφάλιση παγκόσμιας ειρήνης.
1981
Γιουγκοσλαβικό αεροπλάνο DC-9 συντρίβεται στην Κορσική: 178 νεκροί
1988
H Μπεναζίρ Μπούτο γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγέτης μουσουλμανικής χώρας στο Πακιστάν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy