fbpx

ΟΧΙ κα. Γιολίτη. Το θέμα δεν είναι «λήξαν»! Του Λεόντιου Φιλοθέου


Κλείστε τα μάτια σας. Και κάντε εικόνα το εξής:

 

Τον Δεκέμβριο του 2020, στην Κύπρο, η Αστυνομία εξασφαλίζει ένταλμα έρευνας, μπαίνει σε σπίτι πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατάσχει κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικό υπολογιστή, επειδή… στην Υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, δεν άρεσε ένα τουίτ.

Όχι στο Ιράν. Όχι στην Τουρκία. Όχι στη Σαουδική Αραβία.

Σπίτι σας. Και σας κατάσχει ότι πιο – ευτυχώς ή δυστυχώς – προσωπικό έχει ένας άνθρωπος στις μέρες μας: το κινητό σας τηλέφωνο, τον υπολογιστή σας.

Αναλογιστείτε τώρα εσείς που διαβάζετε αυτές τις αράδες, τι σημαίνει για σας το κινητό τηλέφωνο. Τις φωτογραφίες που έχετε. Τις συνομιλίες. Tα μηνύματα σας, το messenger, το Viber, το WhatsApp. Εντάξει, ας μην κλείσουμε και σπίτια, απλά σκεφτείτε το. Και μετά σκεφτείτε τα δικά σας προσωπικά δεδομένα στα χέρια της αστυνομίας επειδή στην κυρία Γιολίτη δεν άρεσε ένα τουίτ από parody account.

Αλήθεια θα το ανεχτούμε;


Επειδή ενοχλήθηκε από parody account; Που έχει εκατομμύρια τέτοια. Που δεν ενοχλήθηκε από το δικό του ο Donald Trump. Ούτε ο Boris Johnson. Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος μας – αμαρτία εξομολογημένη είναι στιγμές που νομίζω πως είναι ο πραγματικό. Εδώ δεν ενοχλήθηκε ο ίδιος ο Θεός, που έχει το πιο κορυφαίο από όλα.

Σίγουρα δεν είναι αστείο.

Και σίγουρα δεν είναι απλά σοβαρό.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας. Για την ελευθερία του λόγου.

Είναι κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι και εξοργιστικό.


Κι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι που αφού έγινε ο σάλος «το θέμα θεωρείται λήξαν».

Κι είναι όλοι στη θέση τους. Υπουργός, Αρχηγός και παρατρεχάμενοι.


Επειδή έκανε η κυρία Γιολίτη ένα αποτυχημένο αστεϊσμό με ένα καλικάντζαρο κι επειδή μας ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά του parody account, σφύριξαν κι έληξε. Να τους πούμε και μπράβο δηλαδή. Και ευχαριστούμε. Που δεν θα φυλακίσουν τα parody accounts. Να πούμε ένα μπράβο, που απλά μπούκαραν σε σπίτι και πήραν υπολογιστές. Που και στο σπίτι φαίνεται να έκαναν λάθος.

Σίγουρα το θέμα δεν είναι λήξαν.  

Δεν μπορεί να κλείσει ένα θέμα με μια χαριτωμενιά και λίγη μηλόκρεμα, όταν παραβιάζεις τον νόμο και εισβάλεις στα σπίτια των πολιτών άνευ λόγου. Δεν μπορεί να κλείσει ένα θέμα όταν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας. Είτε της Υπουργού Δικαιοσύνης είτε της αστυνομίας. Δεν μπορεί να κλείσει ένα θέμα όταν ασκείται εκφοβισμός. Θεσμικός εκφοβισμός.

Δεν μπορεί να κλείσει μέχρι να δοθούν απαντήσεις: Ποιος εξασφάλισε το ένταλμα έρευνας; Και με ποια ένορκη δήλωση; Και τι περιεχόμενο είχε η δήλωση αυτή; Για ποιο αδίκημα; Κι αν έγινε παράπονο κατά παραδοχή της κυρίας Γιολίτη, γιατί ο εκπρόσωπος της αστυνομίας λέει ότι ενήργησαν αυτοβούλως; Και πόσο ζήλο ποια; Και γιατί για άλλα παράπονα που έχουν υποβληθεί, όχι για σάτιρα, αλλά, για ρητορική μίσους δεν εντοπίζονται IP. Και τα σπασμένα ποιος θα τα πληρώσει;  Και ποιοι νομίζετε πως είσαστε δηλαδή για να εισβάλλετε στις ζωές μας; Και στο τέλος της ημέρας, ποιος από όλους εσάς μας κοροϊδεύει;

Σίγουρα δεν έκλεισε το θέμα. Γιατί είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα δικά μου. Τα δικά σας. Τα δικά μας.

17/09/2020

«Όπου υπάρχει αμφιβολία, είμαστε υπέρ των προσωπικών ελευθεριών…αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να τα προασπίσουμε ενάντια στην πρόσκαιρη διάθεση της κοινωνίας, έστω κι αν κάποιοι πιστεύουν πως έτσι η κοινωνία γίνεται χειρότερη. Είναι το αβάσταχτο κόστος της ελευθερίας».

Συ είπας κυρία Γιολίτη.

Και καλή μας χρόνια.

Υστερόγραφο

"Θέλουμε αυτό το είδος μέσων να αφαιρεθεί εντελώς, να ελεγχθεί. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να κυνηγούμε αυτούς τους ποταπούς… Τώρα καταλαβαίνετε γιατί είμαστε αντίθετοι σε κοινωνικά μέσα όπως το YouTube, το Twitter, το Netflix; Για να εξαλείψουμε αυτές τις ανήθικες συμπεριφορές… θέλουμε το κοινοβούλιο μας να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση τέτοιων καναλιών μέσων κοινωνικής δικτύωσης".

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ιούλιος 2020.

Αν είναι να μαθαίνουμε, ας μαθαίνουμε τουλάχιστον από τους καλύτερους του είδους.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Υπάλληλος της κρατικής εταιρίας Alrosa της Ρωσίας δείχνει τα αποτελέσματα της εξόρυξης. Σπάνια πετράδια, μεταξύ τους και ένα ακατέργαστο διαμάντι 242 καρατίων που θα δημοπρατηθούν από την εταιρία με καμάρι καθώς είναι το μεγαλύτερο που έχει βρει αυτόν τον αιώνα. REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ήξερες ότι...

Οι άνθρωποι ευθύνονται για τον θάνατο περίπου 70 εκατομμυρίων καρχαριών το χρόνο.

Σήμερα


Τρίτη
2
Μαρτίου
2021

Γιορτάζουν : Ευθαλία, Θάλια, Θάλεια, Ευθαλίτσα, Ευθαλιώ, Θαλίτσα, Θαλιώ, Τρωάδιος, Τρωάδης, Τρωάδος, Τρωάς, Τρωάδα

1840
Η Ιονική Κρατική Τράπεζα, η μετέπειτα Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.
1969
Ειδικοί ανθρωπολόγοι συμπεραίνουν από το κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων ότι η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται 100.000 χρόνια στη Χαλκιδική.
1972
Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.
1990
Έπειτα από 27 χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, την κύρια οργάνωση των μαύρων που αγωνίζεται για την ισότητα και την ισονομία στη χώρα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy