fbpx

«Κουτουλώντας» στην οροφή. Του Λεωνίδα Χατζηλοΐζου

  

anti-nazi77

Στην οροφή κτυπούν το κεφάλι τους εκπαιδευτικοί, μαθητές και το γενικότερο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.  

Όχι λόγω των δεκάδων περικοπών που έχουν επιβληθεί, των αλλαγών που μεθοδεύει η κυβέρνηση πίσω από κλειστές πόρτες για το σύστημα αξιολόγησης και το σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών, των πληγμάτων που έχουν δεχτεί οι νεαρότεροι εκπαιδευτικοίή τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Η οροφή στην οποία αναφέρομαι είναι μια διαφορετική οροφή, την οποία έχει θέσει η ΤΡΟΙΚΑ και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Η ΤΡΟΙΚΑ έχει θέσει ένα όριο στον αριθμό εκπαιδευτικών που δικαιούται να εργοδοτεί το Υπουργείο Παιδείας, ανεξαρτήτου αναγκών, μια οροφή. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που βιώσαμε πραγματικά τι σημαίνει αυτή η οροφή. Αφού «κουτουλήσαμε» στην οροφή όταν έγιναν όλοι οι εγκριμένοι διορισμοί, συνειδητοποιήσαμε πως η στελέχωση δεν ήταν ολοκληρωμένη και υπήρχαν ακόμη κενά στα Σχολεία. Υπήρχαν ακόμη μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς. Υπήρχαν τάξεις χωρίς δασκάλους. Ίσως διάφορες συγκυρίες να εξομάλυναν την κατάσταση φέτος, όμως μέχρι πότε θα μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να ελίσσεται κάτω από αυτή την οροφή; Ποιος μας εγγυάται πως η οροφή δεν θα χαμηλώσει αναπάντεχα να μας πλακώσει; Πώς θα ανταποκριθεί το Υπουργείο σε μία πιθανή αύξηση των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό; Θα χρειαστεί το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει και άλλα μέτρα για να ικανοποιήσει μελλοντικά την οροφή που έχει τεθεί; Ποιες οι επιπτώσεις αυτής της οροφής στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης; Πώς θα χειριστούν οι συντεχνίες και οι γονείς την οροφή αυτή;

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς και την ευρύτερη κοινωνία, οφείλουν, σαν μια γροθιά, να βροντοφωνάξουν προς όλες τις κατευθύνσεις, πως η Παιδεία δεν είναι ένας απλός αριθμός τον οποίο μπορείς να κόψεις, να ράψεις ή να περιορίσεις, με καμιά οροφή.

Γράφει:  Λεωνίδας Χατζηλοΐζου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Φθινοπωρινό κουτάβι. Οι εργασίες τελείωσαν και οι σκαλωσιές θα φύγουν καθώς το «Τεριέ» μπροστά από το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο απέκτησε καινούργιο τρίχωμα με λουλούδια για την νέα σεζόν. EPA/Luis Tejido

Ήξερες ότι...

Οι οδοντίατροι συνιστούν οι οδοντόβουρτσες να βρίσκονται 2 μέτρα μακριά από την λεκάνη της τουαλέτας για να αποφεύγεται η μετάδοση σωματιδίων μέσω του αέρα κάθε φορά που τραβιέται το καζανάκι.

Σήμερα


Πέμπτη
17
Οκτωβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy