Η ειρωνεία των «Έξυπνων Συνόρων». Του Κυριάκου Τριανταφυλλίδη


775555544433332246476478kj0

Πολλά παράλογα συμβαίνουν κατά καιρό στα πολιτικά δρώμενα της ΕΕ, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών,  συζητάει πλέον την τελευταία επινόηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επίπεδο μεταναστευτικής πολιτικής, την νομοθετική πρόταση επονομαζόμενη "έξυπνα σύνορα". Ο οργουελικός αυτός χαρακτηρισμός θα μπορούσε να είναι αστείος, εάν η ΕΕ δεν διένυε την υπαρξιακή κρίση που διανύει, αν τόσες χώρες της ΕΕ δεν είχαν τα προβλήματα που έχουν τα οποία πολλαπλασιάζονται και βαθαίνουν.  Και για το λόγο αυτό πολλοί ήδη αντιδρούν στην προσπάθεια αυτή, υποστηρίζοντας δικαίως πως πρόκειται για μια ιδέα δαπανηρή, παρεμβατική και χωρίς ουσιαστικά οφέλη.

Η νέα φιλοδοξία λοιπόν της Επιτροπής και όσων υποστηρίζουν αυτήν την πρόταση, είναι με την βοήθεια της τεχνολογίας να δημιουργήσουν σύνορα τα οποία θα είναι τόσο "έξυπνα" που θεωρητικά θα απλουστεύουν την διέλευση συγκεκριμένου προφίλ αλλοδαπών, αλλά κυρίως θα καταγράφουν πλήρως ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται από τα σύνορα της ΕΕ. Πρόκειται λοιπόν για δύο συστήματα, αφενός ένα σύστημα καταχώρισης ταξιδιωτών, που θα επιτρέπει σε ορισμένους συχνούς ταξιδιώτες από τρίτες χώρες (όπως επιχειρηματίες) να εισέρχονται στην ΕΕ με απλουστευμένους ελέγχους; και αφετέρου ένα σύστημα εισόδου/εξόδου που θα καταγράφει σε μια τεράστια βάση δεδομένων πότε εισήλθε κάποιος στην ΕΕ,  πότε εξήλθε από πού.

Δικαίως έχει κανείς την αίσθηση πως ήδη ελέγχονται αυτά τα στοιχεία. Πράγματι, ήδη υπάρχει έλεγχος και σχετική βάση δεδομένων με τους υπηκόους τρίτων χωρών που ζητάνε βίζα, με εκείνους των οποίων γίνεται δεκτή και εκείνων των οποίων απορρίπτεται. Και όσο για τις εξόδους  ο έλεγχος γίνεται  χειρόγραφα με σφράγιση ταξιδιωτικών εγγράφων.  Οπότε η πρώτη υποτιθέμενη χρησιμότητα του συστήματος αυτού είναι στατιστική,  να έχει δηλαδή η ΕΕ μια ακριβή εικόνα των μετακινήσεων των υπηκόων τρίτων χωρών στην ΕΕ και κυρίως μία ακριβή εικόνα του πόσοι και ποιοι ενώ έπρεπε να έχουν αποχωρήσει δεν το έπραξαν, καθιστάμενοι συνεπώς παράνομοι. Γιατί σύμφωνα με την Επιτροπή μεγάλο ποσοστό παράνομων μεταναστών είναι άτομα που εισήλθαν μεν νόμιμα αλλά δεν έφυγαν όταν έπρεπε. Το σύστημα θα καταγράφει επίσης και εκείνους που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν και που θεωρητικά δεν αποτελούν κίνδυνο "παράτυπης μετανάστευσης".  Αλλά και εδώ η Επιτροπή διατηρεί τις επιφυλάξεις της, θεωρώντας πως αν διαπιστωθεί πως υπήκοοι συγκεκριμένης χώρας παραμένουν παράνομα τότε η χώρα αυτή θα μπορεί να μπει στην μαύρη λίστα με υποχρέωση για έκδοση βίζα, σενάριο ακραίο και απίθανο.

Μέχρι εδώ όλοι συμφωνούν πως το όφελος των στατιστικών δεν αξίζει τον προϋπολογισμό άνω του 1 δις ευρώ που υπολογίζεται και που σίγουρα θα ξεπεραστεί κατά πολύ, όπως συμβαίνει κάθε φορά με τέτοιου είδους εγχειρήματα. Εδώ η Επιτροπή αντιτείνει ότι και ο εντοπισμός ατόμων που παραμένουν παράτυπα  θα γίνει πιο εύκολος όταν η αστυνομία κατά τη διάρκεια  "τυχαίων ελέγχων" μπορεί τυχαίως να βρει κάποιον από αυτούς. Ερωτώνται λοιπόν πολλοί, ακόμη κι αν ήθελε κανείς να εντοπίσει αυτούς τους ανθρώπους, τι όφελος  θα υπήρχε στο να ξέρει απλώς τα ονόματα τους αφού μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στην ΕΕ;

Αυτό λοιπόν το εντελώς παράλογο σύστημα παρουσιάζουν ως "έξυπνο" και είναι διατεθειμένοι να δώσουν δισεκατομμύρια, την ίδια εποχή που η ανεργία μαστίζει τις χώρες μας, που η εκπαίδευση, η υγεία και η έρευνα πλήττονται από αλλεπάλληλες περικοπές, που τα δικαιώματα πετιούνται. Για ένα σύστημα που και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιχειρήσει ανεπιτυχώς και που στην εξίσωση πρέπει να προσθέσει κανείς το διοικητικό βάρος, ειδικά για μικρές χώρες, και φυσικά το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων έχει ήδη χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη την πρόταση και δυσανάλογη την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων προσωπικών δεδομένων σε μία ακόμα βάση δεδομένων για ένα πρόβλημα που λύνεται με υπάρχοντα συστήματα. Και σημείωσε την επικίνδυνη τάση πρόσβασης από τις αρχές σε προσωπικά δεδομένα ατόμων που δεν είναι καν ύποπτα διάπραξης παράνομων πράξεων. 

Το γιατί λοιπόν κάποιοι επιμένουν με την πρόταση αυτή και ποιοι θα επωφελούνται από την εφαρμογή της είναι άλλη ανάλυση, αλλά σε κάθε περίπτωση μία από τις βασικές αρχές νομοθέτησης εκ μέρους της ΕΕ είναι η αρχή της προστιθέμενης αξίας. Η αρχή αυτή εν προκειμένω απουσιάζει, ειδικά συσχετιζόμενη με το κόστος και τις συνέπειες σε επίπεδο προστασίας των δεδομένων και ποινικοποίησης των αλλοδαπών με υποτιθέμενο στόχο όλο και περισσότερο ασφάλεια. Έχουμε δηλαδή δαπανηρές λύσεις για προβλήματα που δεν ξέραμε ότι είχαμε, σε αντίθεση με ανεπάρκεια λύσεων στα προβλήματα που ξέρουμε πως έχουμε. 

Γράφει: Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σε μια προσωπική στιγμή «έπιασε» ο φακός τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Λίγο πιο μακριά από τους 40 ηγέτες όλου του κόσμου και τις συνοδείες τους στο εντυπωσιακό μουσείο Πράντο της Μαδρίτης, εκεί που παρέθεσε γεύμα ο Ισπανός πρωθυπουργός στους συμμετέχοντες στην σύνοδο του NATO. EPA/BALLESTEROS / POOL

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Παρασκευή
1
Ιουλίου
2022

Γιορτάζουν : Κοσμάς, Δαμιανός, Δαμιανή, Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα

1858
Στη Linnean Society του Λονδίνου γίνεται κοινή παρουσίαση των θεωριών του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας για την εξέλιξη των ειδών.
1863
Αμερικανικός εμφύλιος: Ξεκινά η μάχη του Γκέτισμπεργκ.
1960
Ανεξαρτησία της Σομαλίας.
1962
Ανεξαρτησία του Μπουρούντι.
1972
Αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι, και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.
2004
Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος κερδίζει στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου την ομάδα της Τσεχίας με 1-0 και προκρίνεται στον τελικό.To γκόλ πετυχαίνει στην παράταση ο Τραϊανός Δέλλας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy