fbpx

Γιατί πρέπει να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες; Της Κατερίνας Αντωνίου

refwelcomephotoΤο νέο hashtag που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ως αποτέλεσμα της αντίδρασης πολιτών ανά την Ευρώπη και τον κόσμο μας λέει #refugeeswelcome, δηλαδή καλωσορίσατε πρόσφυγες.

Αλήθεια, γιατί πρέπει να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες; Από τη μια, ακούμε ότι ήταν και οι γονείς και οι παππούδες μας πρόσφυγες που αναγκάστηκαν λόγω πολέμου να φύγουν από τη χώρα τους και να ξανακτίσουν τη ζωή τους από την αρχή σε μια νέα χώρα. Από την άλλη, έχουμε μάθει από μικροί ότι η ταυτότητα μας ως Ελληνοκύπριοι – ή Έλληνες Κύπριοι αν προτιμάτε – είναι πολύ σημαντική, και η επιβίωση μας ως κοινότητα βασίζεται στη δημογραφική σταθερότητα της Κύπρου και της διατήρησης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας ως πλειοψηφία.

Πόσο ρεαλιστικό, όμως, είναι να μιλούμε για δημογραφική σταθερότητα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Είναι εξίσου σημαντική η δημογραφική σταθερότητα όταν υποδεχόμαστε Ρώσσους μεγαλοεπενδυτές ή Έλληνες ηθοποιούς και καλλιτέχνες με όταν υποδεχόμαστε Σύριους πρόσφυγες, και γιατί το δεύτερο να πρέπει να είναι πιο δύσκολο; Ο λόγος δεν είναι οι οικονομικές δυνατότητες των δύο αυτών ομάδων, αλλά μάλλον η αδυναμία μας να δούμε την Κύπρο ως ένα πολυπολιτισμικό χώρο, που μπορεί να φιλοξενήσει τόσο παλιούς όσο και νέους Κύπριους που δεν ανήκουν κατ’ανάγκη στην ίδια θρησκευτική ή εθνική ομάδα.

Γιατί λοιπόν να καλοσωρίσουμε τους πρόσφυγες; Γιατί η εθνική ομοιογένεια και κατ’επέκταση η δημογραφική σταθερότητα είναι ρεαλιστική μόνο αν αλλάξουμε πλανήτη ή αν κλείσουμε αεροδρόμια, λιμάνια και το ίντερνετ. Η μεταναστευτική κρίση έχει καταφέρει να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της κρατικής δομής: αν για να κρατήσουμε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη δημογραφική σταθερότητα αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν έξω από κρατικά σύνορα, πόσο λειτουργικά και πόσο χρήσιμα είναι σε περιπτώσεις παγκόσμιων ανθρωπιστικών κρίσεων;

Καλοσωρίζουμε τους πρόσφυγες γιατί τα κράτη δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν τους ανθρώπους, όχι για να τους σκοτώνουν. Τους καλωσορίζουμε γιατί μπορούμε να παρέχουμε ασφάλεια σε αυτούς που κινδυνεύουν χωρίς να κινδυνεύσουμε εμείς. Τους καλωσορίζουμε, όχι γιατί άλλοι το έκαναν για τους πατεράδες και τους παππούδες μας, όχι γιατί αυτό θα θέλαμε αν είμασταν εμείς σε πόλεμο, αλλά γιατί έχουμε την παιδεία να αντιληφθούμε ότι οι υγιείς κρατικές δομές βάζουν την ανθρώπινη ζωή πάνω από δημογραφικές και εθνικές κατατάξεις.

Γράφει: Κατερίνα Αντωνίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ενα ρομπότ στο μπαρ. Σε πανέμορφο μπαρ στην Σεούλ τοποθέτησαν ένα ρομπότ όχι για να ακούσει τον πόνο σας όταν τα πιείτε αλλά για να λαξεύει ολοστρόγγυλα παγάκια! REUTERS/Kim Hong-Ji

Ήξερες ότι...

Ο Τζον Γουέιν κέρδισε κάποτε από τον ιδιοκτήτη του το κόλεϊ, που ενσάρκωσε τη θρυλική τηλεοπτική Lassie, σε μία παρτίδα πόκερ.

Σήμερα


Σάββατο
6
Ιουνίου
2020

Γιορτάζουν : Κανένας

1850
Ο Λιβάις Στράους παρουσιάζει για πρώτη φορά το παντελόνι τζιν.
1923
Στη Διάσκεψη της Λοζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση στην Ιταλία του Καστελόριζου.
1949
Ο Τζορτζ Όργουελ εκδίδει το «1984».
1995
Η Νότια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή.
1996
Βγαίνει στον αέρα το πρώτο μουσικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα, το MAD TV.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy