fbpx

Γιατί πρέπει να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες; Της Κατερίνας Αντωνίου

refwelcomephotoΤο νέο hashtag που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ως αποτέλεσμα της αντίδρασης πολιτών ανά την Ευρώπη και τον κόσμο μας λέει #refugeeswelcome, δηλαδή καλωσορίσατε πρόσφυγες.

Αλήθεια, γιατί πρέπει να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες; Από τη μια, ακούμε ότι ήταν και οι γονείς και οι παππούδες μας πρόσφυγες που αναγκάστηκαν λόγω πολέμου να φύγουν από τη χώρα τους και να ξανακτίσουν τη ζωή τους από την αρχή σε μια νέα χώρα. Από την άλλη, έχουμε μάθει από μικροί ότι η ταυτότητα μας ως Ελληνοκύπριοι – ή Έλληνες Κύπριοι αν προτιμάτε – είναι πολύ σημαντική, και η επιβίωση μας ως κοινότητα βασίζεται στη δημογραφική σταθερότητα της Κύπρου και της διατήρησης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας ως πλειοψηφία.

Πόσο ρεαλιστικό, όμως, είναι να μιλούμε για δημογραφική σταθερότητα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Είναι εξίσου σημαντική η δημογραφική σταθερότητα όταν υποδεχόμαστε Ρώσσους μεγαλοεπενδυτές ή Έλληνες ηθοποιούς και καλλιτέχνες με όταν υποδεχόμαστε Σύριους πρόσφυγες, και γιατί το δεύτερο να πρέπει να είναι πιο δύσκολο; Ο λόγος δεν είναι οι οικονομικές δυνατότητες των δύο αυτών ομάδων, αλλά μάλλον η αδυναμία μας να δούμε την Κύπρο ως ένα πολυπολιτισμικό χώρο, που μπορεί να φιλοξενήσει τόσο παλιούς όσο και νέους Κύπριους που δεν ανήκουν κατ’ανάγκη στην ίδια θρησκευτική ή εθνική ομάδα.

Γιατί λοιπόν να καλοσωρίσουμε τους πρόσφυγες; Γιατί η εθνική ομοιογένεια και κατ’επέκταση η δημογραφική σταθερότητα είναι ρεαλιστική μόνο αν αλλάξουμε πλανήτη ή αν κλείσουμε αεροδρόμια, λιμάνια και το ίντερνετ. Η μεταναστευτική κρίση έχει καταφέρει να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της κρατικής δομής: αν για να κρατήσουμε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη δημογραφική σταθερότητα αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν έξω από κρατικά σύνορα, πόσο λειτουργικά και πόσο χρήσιμα είναι σε περιπτώσεις παγκόσμιων ανθρωπιστικών κρίσεων;

Καλοσωρίζουμε τους πρόσφυγες γιατί τα κράτη δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν τους ανθρώπους, όχι για να τους σκοτώνουν. Τους καλωσορίζουμε γιατί μπορούμε να παρέχουμε ασφάλεια σε αυτούς που κινδυνεύουν χωρίς να κινδυνεύσουμε εμείς. Τους καλωσορίζουμε, όχι γιατί άλλοι το έκαναν για τους πατεράδες και τους παππούδες μας, όχι γιατί αυτό θα θέλαμε αν είμασταν εμείς σε πόλεμο, αλλά γιατί έχουμε την παιδεία να αντιληφθούμε ότι οι υγιείς κρατικές δομές βάζουν την ανθρώπινη ζωή πάνω από δημογραφικές και εθνικές κατατάξεις.

Γράφει: Κατερίνα Αντωνίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Το κέντρο μας. Με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε αλλάζει και το κέντρο της Ευρώπης που πια βρίσκεται στο Gadheim κοντά στο Wuerzburg, της Γερμανίας που οριοθετείται με ένα στύλο τρεις σημαίες και ένα παγκάκι. EPA/RONALD WITTEK

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Σήμερα


Τρίτη
21
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής

1789
Τυπώνεται στη Βοστώνη η πρώτη αμερικανική νουβέλα, με τίτλο "The Power of Sympathy: or the Triumph of Nature Founded in Truth".
1830
Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1911
Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο το ράλι αυτοκινήτων της ομώνυμης πόλης.
1924
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος προαναγγέλλει δημοψήφισμα για το πολιτειακό.
1925
Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακηρύσσει τη χώρα σε Δημοκρατία. Πρώτος πρόεδρος της είναι ο Αχμέτ Ζόγου.
1989
Η Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.
1996
Στην Ελλάδα σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy