GuruPolitico: Υποκρισία και συμφέροντα

 


sustainable-development.jpg

Υποκρισία και συμφέροντα

 

Ποιο είναι το πιο σύντομο πολιτικό ανέκδοτο στον σύγχρονο δυτικό κόσμο; Μα οι πολυδιαφημιζόμενοι «στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης» φυσικά!

Και εξηγούμαι: Οι πολιτικές που προάγουν τους στόχους αυτούς προωθούνται μόνο όταν ανταποκρίνονται στα οικονομικά ή γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ειδικότερα, η υποστήριξη της πράσινης ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες συνοδεύεται συχνά από συμβάσεις που τις υποχρεώνουν να αγοράζουν εξοπλισμό από δυτικές εταιρείες, ακόμη και αν οι εναλλακτικές λύσεις είναι φθηνότερες ή πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Τα δυτικά κέντρα λήψεως αποφάσεων επιτρέπουν στις πετρελαϊκές εταιρείες να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών ρύπων και να συνεχίζουν την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων αντί να μειώνουν ουσιαστικά τη ρύπανση.

Επιπρόσθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους δρουν επιλεκτικά, επικεντρώνουν την προσοχή τους στους στόχους εκείνους που μπορούν να τους επιφέρουν πρόσκαιρα πολιτικά ωφέλη, παραμερίζοντας εκείνους που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα. Για παράδειγμα δίνουν έμφαση στην αποκατάσταση της ισότητας των φύλων (και καλά κάνουν), αλλά την ίδια στιγμή δεν παίρνουν καθόλου μέτρα για την εξάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές χώρες. Δεν είναι τυχαίο το ότι Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες δεν επιδιώκουν τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, τα οποία επιβάλλουν σκληρούς όρους στις αναπτυσσόμενες χώρες που επιδεινώνουν την ανισότητα. Μ άλλα λόγια, διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο.

Κύριο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς των δυτικών, αναπτυγμένων χωρών είναι η τακτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, ειδικά στις πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον. Απαιτούν από τις αναπτυσσόμενες χώρες να συμμορφώνονται αυστηρά με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, αλλά οι ίδιες συνεχίζουν να υποστηρίζουν βιομηχανίες που βλάπτουν το περιβάλλον. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν ενεργά την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να επιδοτούν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, η Γερμανία και η Πολωνία χρηματοδοτούν τη βιομηχανία άνθρακα, παρά τα σχέδια απαλλαγής από τον άνθρακα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της ΕΕ απαιτούν από τις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επικαλούμενες την ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού. Μεταθέτουν το βάρος της μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς να παρέχουν επαρκή οικονομική ή τεχνολογική βοήθεια, παρόλο που οι ίδιες είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές (οι ΗΠΑ και η ΕΕ ευθύνονται για περισσότερο από το 50% των συσσωρευμένων εκπομπών CO2 από το 1850).

Και κάτι τελευταίο: Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος οι Βρυξέλλες υποχρεώνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιούν χάρτινα αντί πλαστικά καλαμάκια, την στιγμή που είτε υποστηρίζουν, είτε σφυρίζουν αδιάφορα, βλέποντας τους πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς να φωτίζουν τον νυκτερινό ουρανό της Μέσης Ανατολής…

Ω.



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Τετάρτη
16
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

622
Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολόγιου.
813
Οι Βούλγαροι εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως.
1826
Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον τουρκικό στόλο κοντά στην Σάμο.
1906
Καταστροφές Ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους.
1945
Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.