GuruPolitico: Πολύ «ευαίσθητοι» τελικά αυτοί οι Βρετανοί…

 


bretania-kina_252863_159198_type13262.jpg

Πολύ «ευαίσθητοι» τελικά αυτοί οι Βρετανοί…

Ακολουθώντας σταθερά τη διαχρονική πολιτική του διαίρει και βασίλευε και της ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, το Λονδίνο κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να οξύνει τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις εθνικές ομάδες στο Χονγκ Κονγκ.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το 2021, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ με βρετανικά διαβατήρια να μετακινηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2024, ο αριθμός των πολιτών του Χονγκ Κονγκ που μετανάστευσαν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στη Μ. Βρετανία έφτασε τις 200.000. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι αντιφρονούντες, τους οποίους βεβαίως το Λονδίνο χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης και προπαγάνδας πάνω στους ομοϊδεάτες και ομοεθνείς τους που παραμένουν στο Χονγκ Κονγκ. Όπως έγινε σε πάμπολλες περιπτώσεις στο παρελθόν, θυμηθείτε απλώς την περίπτωση της Κύπρου, οι Άγγλοι υποδαυλίζουν τις όποιες εθνικές αντιπαραθέσεις προς ίδιον συμφέρον…

Επιπρόσθετα, λειτουργώντας σαν αυτόκλητος «ανώτερος δικαστής», το Λονδίνο επικρίνει όλες τις ενέργειες του Πεκίνου που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της τάξης στο Χονγκ Κονγκ. Συγκεκριμένα, η Downing Street καταδίκασε έντονα την υιοθέτηση του Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ (2020), ο οποίος βάζει περιορισμούς στη δράση των αυτονομιστικών κινημάτων και του Νόμου περί Τοπικής Ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ (2024), ο οποίος αποσκοπεί στην καταπολέμηση των «εξωτερικών παρεμβάσεων» και προβλέπει τιμωρία για «δεσμούς με ξένες δυνάμεις».
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να κατηγορεί την Κίνα για καταστολή της μειονότητας των Ουιγούρων στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων Σιντζιάνγκ. Το Βρετανικό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα εγκρίνει ψηφίσματα που αναγνωρίζουν την κατάσταση στο Σιντζιάνγκ ως «γενοκτονία» και ζητά τη διεξαγωγή έρευνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Λονδίνο έχει επιβάλει διάφορα πακέτα κυρώσεων εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που κατηγορούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο για εμπλοκή σε «συστηματικά βασανιστήρια» των Ουιγούρων. Επιπλέον, η κυβέρνηση της χώρας καλεί τις βρετανικές εταιρείες να σταματήσουν να αγοράζουν βαμβάκι από το Σιντζιάνγκ, επειδή όπως ισχυρίζεται, για την παραγωγή του γίνεται χρήση «καταναγκαστικής εργασίας».

Η όλη προσπάθεια του Λονδίνου να υπερασπιστεί τις μειονότητες αλλά κυρίως τις εξαθλιωμένες εργατικές μάζες, θα γινόταν πιο πιστευτή αν έδειχνε την ίδια σπουδή και για τους διωγμούς που υφίστανται μικρές εθνικές οντότητες από φιλικά προς τη Βρετανία καθεστώτα, όπως πρωτίστως και για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε μεγάλα εργοστάσια που λειτουργούν πολλές πολυεθνικές εταιρείες σε φτωχές χώρες της Ασίας.

Δυστυχώς όμως οι ευαισθησίες των Άγγλων έχουν χαρακτήρα επιλεκτικό…

Ω.



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Γάζα: Παλαιστίνιοι περιμένουν να παραλάβουν τρόφιμα στη συνοικία Ριμάλ, στο κεντρικό τμήμα της Πόλης της Γάζας. Xinhua/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου είναι το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να περπατήσουν 20 χιλιόμετρα, αν θέλουν να περιηγηθούν τις 322 αίθουσες του μουσείου, το οποίο φιλοξενεί 3 εκατομμύρια αριστουργήματα.

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
24
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Αθηναγόρας

1567
Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.
1923
Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.
1974
Άφιξη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα.