Η αποχή ευνοεί τα μεγάλα κόμματα ή τα μικρά; Του Γιώργου Σταματίου

 

apoxistamatiouΥπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η αποχή ευνοεί τα μεγάλα κόμματα. Αυτό δεν ισχύει πάντα.

Η αποχή ευνοεί το κόμμα που συσπειρώνεται περισσότερο από τα άλλα. Κάτι τέτοιο έγινε στις Ευρωεκλογές του 2014 με τον ΔΗΣΥ να παίρνει σχεδόν 38%.

Παρόλα αυτά στην περίπτωση των Βουλευτικών του 2016 υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που ευνοεί τα μικρά κόμματα.

Είναι ήδη γνωστό και απόλυτα φυσιολογικό ότι σε πραγματικούς αριθμούς οι περισσότεροι απέχοντες προέρχονται από τα δύο μεγάλα κόμματα. Σε δεύτερη φάση προέρχονται επίσης από τα δύο μεγάλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Αν αυτοί πήγαιναν να ψηφίσουν θα ήταν πιο πιθανόν να ψήφιζαν τα κόμματά τους, διότι αν πράγματι άλλαζαν πολιτικές θέσεις δεν θα απείχαν αλλά θα ψήφιζαν κάτι άλλο. Σε μια τέτοια περίπτωση η αποχή θα μειωνόταν δραστικά και έτσι για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή θα ήθελε περισσότερες ψήφους.

Για παράδειγμα το 2011 ένα κόμμα θα έπαιρνε το σημερινό εκλογικό μέτρο, το 3.6%, εάν έπαιρνε περίπου 15 χιλιάδες ψήφους. Τότε η αποχή ήταν περίπου 22%. Αν η αποχή όμως άγγιζε τα ποσοστά των Ευρωεκλογών του 2014, τότε ένα κόμμα θα πετύχαινε το ίδιο ποσοστό, το 3.6%, με πολύ λιγότερες ψήφους. Περίπου με 10 χιλιάδες. Με λίγα λόγια η αποχή αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες των μικρών κομμάτων να μπουν στη Βουλή και να εκλέξουν όχι ένα ή δύο αλλά μέχρι και 4 βουλευτές, ακόμα κι αν κάποιος δεν τα ψηφίσει και απλά απέχει.

Η αποχή στην τελική ευνοεί τα νεοσύστατα κόμματα όπως τη Συμμαχία Πολιτών και την Αλληλεγγύη αλλά και τα μικρότερα κόμματα Οικολόγους και ΕΛΑΜ. Οι πρώτοι δύο δεν έχουν ψηφοφόρους που απέχουν αφού δεν προϋπήρχαν στο κομματικό χάρτη των Βουλευτικών του 2011. Οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερη εκλογική βάση έτσι ώστε η αποχή να αποβεί καταστροφική γι' αυτούς.

Συμπερασματικά με την αποχή ενός Συναγερμικού ή Ακελιστή ή Δηκοϊκού ή Εδεκίτη κερδίζουν τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, ακόμα κι αν αυτοί δεν ψηφίζουν τα κόμματα αυτά.

Παρατηρείται έτσι η εξής παραδοξότητα: Όταν ένας Συναγερμικός απέχει ευνοεί για παράδειγμα το Γιώργο Λιλλήκα ή το Γιώργο Περδίκη ή αν ένας Ακελιστής απέχει ευνοεί την Ελένη Θεοχάρους ή το ΕΛΑΜ. Το ίδιο ισχύει για το Δηκοϊκό και τον Εδεκίτη.

Την ίδια στιγμή εφόσον τα μικρά κόμματα μπουν σύσσωμα στη Βουλή τότε αναπόφευκτα θα πάρουν τουλάχιστον 6 έδρες από τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα. Όσον παράξενο κι αν ακούγεται η αποχή ευνοεί τους μικρούς και μπορεί να αποβεί ζημιογόνα για ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Γράφει: Γιώργος Σταματίου




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Γάζα: Παλαιστίνιοι περιμένουν να παραλάβουν τρόφιμα στη συνοικία Ριμάλ, στο κεντρικό τμήμα της Πόλης της Γάζας. Xinhua/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου είναι το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να περπατήσουν 20 χιλιόμετρα, αν θέλουν να περιηγηθούν τις 322 αίθουσες του μουσείου, το οποίο φιλοξενεί 3 εκατομμύρια αριστουργήματα.

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
25
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα, Ευπράξιος, Εύπραξος, Ολυμπία, Ολυμπιάς, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Ολια, Ολυμπούλα

306
Ο Κωνσταντίνος Α ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας από το στρατό του.
1570
Ο Λαλά Μουσταφά πασάς αρχίζει την πολιορκία της Λευκωσίας.
1898
Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν το Πουέρτο Ρίκο μετά από μικρή αντίσταση.
1907
Η Ιαπωνία κήρυξε την Κορέα Προτεκτοράτο της.
1934
Ο Μπενίτο Μουσολίνι (Benito Mussolini) εξωθήθηκε σε παραίτηση από Δικτάτορας της Ιταλίας, θέτοντας έτσι τέρμα στο φασιστικό καθεστώς που είχε επιβάλει στους Ιταλούς, που όμως στην αρχή οι ίδιοι το είχαν αποδεχθεί.
1984
Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια (Svetlana Savitskaya) είναι η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα.
2000
Μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Ερ Φρανς Κονκόρντ (Air France Concorde). Υπερηχητικό Κονκόρντ αμέσως μετά την απογείωσή του από το Παρίσι καιγόμενο κατέπεσε παρασύροντας στο θάνατο και τους 109 επιβαίνοντες και 4 κατοίκους παρά το σημείο της πτώσης.