fbpx

Η αποχή ευνοεί τα μεγάλα κόμματα ή τα μικρά; Του Γιώργου Σταματίου

 

apoxistamatiouΥπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η αποχή ευνοεί τα μεγάλα κόμματα. Αυτό δεν ισχύει πάντα.

Η αποχή ευνοεί το κόμμα που συσπειρώνεται περισσότερο από τα άλλα. Κάτι τέτοιο έγινε στις Ευρωεκλογές του 2014 με τον ΔΗΣΥ να παίρνει σχεδόν 38%.

Παρόλα αυτά στην περίπτωση των Βουλευτικών του 2016 υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που ευνοεί τα μικρά κόμματα.

Είναι ήδη γνωστό και απόλυτα φυσιολογικό ότι σε πραγματικούς αριθμούς οι περισσότεροι απέχοντες προέρχονται από τα δύο μεγάλα κόμματα. Σε δεύτερη φάση προέρχονται επίσης από τα δύο μεγάλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Αν αυτοί πήγαιναν να ψηφίσουν θα ήταν πιο πιθανόν να ψήφιζαν τα κόμματά τους, διότι αν πράγματι άλλαζαν πολιτικές θέσεις δεν θα απείχαν αλλά θα ψήφιζαν κάτι άλλο. Σε μια τέτοια περίπτωση η αποχή θα μειωνόταν δραστικά και έτσι για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή θα ήθελε περισσότερες ψήφους.

Για παράδειγμα το 2011 ένα κόμμα θα έπαιρνε το σημερινό εκλογικό μέτρο, το 3.6%, εάν έπαιρνε περίπου 15 χιλιάδες ψήφους. Τότε η αποχή ήταν περίπου 22%. Αν η αποχή όμως άγγιζε τα ποσοστά των Ευρωεκλογών του 2014, τότε ένα κόμμα θα πετύχαινε το ίδιο ποσοστό, το 3.6%, με πολύ λιγότερες ψήφους. Περίπου με 10 χιλιάδες. Με λίγα λόγια η αποχή αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες των μικρών κομμάτων να μπουν στη Βουλή και να εκλέξουν όχι ένα ή δύο αλλά μέχρι και 4 βουλευτές, ακόμα κι αν κάποιος δεν τα ψηφίσει και απλά απέχει.

Η αποχή στην τελική ευνοεί τα νεοσύστατα κόμματα όπως τη Συμμαχία Πολιτών και την Αλληλεγγύη αλλά και τα μικρότερα κόμματα Οικολόγους και ΕΛΑΜ. Οι πρώτοι δύο δεν έχουν ψηφοφόρους που απέχουν αφού δεν προϋπήρχαν στο κομματικό χάρτη των Βουλευτικών του 2011. Οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερη εκλογική βάση έτσι ώστε η αποχή να αποβεί καταστροφική γι' αυτούς.

Συμπερασματικά με την αποχή ενός Συναγερμικού ή Ακελιστή ή Δηκοϊκού ή Εδεκίτη κερδίζουν τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, ακόμα κι αν αυτοί δεν ψηφίζουν τα κόμματα αυτά.

Παρατηρείται έτσι η εξής παραδοξότητα: Όταν ένας Συναγερμικός απέχει ευνοεί για παράδειγμα το Γιώργο Λιλλήκα ή το Γιώργο Περδίκη ή αν ένας Ακελιστής απέχει ευνοεί την Ελένη Θεοχάρους ή το ΕΛΑΜ. Το ίδιο ισχύει για το Δηκοϊκό και τον Εδεκίτη.

Την ίδια στιγμή εφόσον τα μικρά κόμματα μπουν σύσσωμα στη Βουλή τότε αναπόφευκτα θα πάρουν τουλάχιστον 6 έδρες από τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα. Όσον παράξενο κι αν ακούγεται η αποχή ευνοεί τους μικρούς και μπορεί να αποβεί ζημιογόνα για ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Γράφει: Γιώργος Σταματίου


Φωτογραφία της ημέρας

vroximumbai

Εβρεξε και έχουν και στο Μουμπάι το στρούθο τους... Πλημμυρισμένοι δρόμοι μια όχι και τόσο ασυνήθιστη ημέρα στο Μουμπάι της Ινδίας. REUTERS/Francis Mascarenhas

Ήξερες ότι...

Το 1726 ο Σαρλ Σανσόν κληρονόμησε από τον πατέρα του τη θέση του Δημίου του Παρισιού, όντας μόλις επτά ετών.

Σήμερα


Δευτέρα
16
Σεπτεμβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος

Γιορτάζουν : Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Φούλα, Λουντμίλλα, Λουντμίλα, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα

1795
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατακτά το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.
1810
Το Μεξικό γίνεται ανεξάρτητο από την Ισπανία (εθνική εορτή).
1848
Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.
1908
Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors από τον Γουίλιαμ Ντιράντ.
1920
Βόμβα στη Γουόλ Στριτ των ΗΠΑ, με 300 τραυματίες.
1922
Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στα χρονικά σχηματίζεται κυβέρνηση, η οποία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες (Πρωθυπουργός για μία ημέρα διορίζεται ο Αναστάσιος Χαραλάμπης και σε λίγες ώρες σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό το Σωτήριο Κροκιδά).
1957
Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη.
1975
Η Παπούα Νέα Γουινέα γίνεται ανεξάρτητη από τη διοίκηση της Αυστραλίας (εθνική εορτή).
1978
Σεισμός 7 Ρίχτερ στο ανατολικό Ιράν, με περισσότερους από 11.000 νεκρούς.
1999
Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία το 98,6% εγκρίνει τη χορήγηση αμνηστίας σε ισλαμιστές (πρόταση του Προέδρου Μπουτεφλίκα).

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy