fbpx

Πόλεμος Ρωσίας Τουρκίας;; Μπα... Του Γιώργου Σταματίου

 

ertoputinnnΗ ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος είναι καταδικαστέα.

Εκείνο που διερωτάται κανείς είναι αφού υποτίθεται όλοι τάσσονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους τότε προς τι η κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους που μαχόταν εναντίον του ISIS. Προφανώς τα συμφέροντα σχετικά με το μέλλον της Συρίας αλλά και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μέσης Ανατολής είναι πολύ πιο σημαντικά για την Τουρκία απ’ ότι η αντιμετώπιση των φανατικών του ΙΚ.

Πέραν τούτων όμως είναι φανερή και η αδυναμία της Ρωσίας να μπει σε ένα ανοικτό πόλεμο με την Τουρκία, ακόμα και τώρα που υπήρξε μια τόσο σοβαρή επιθετική ενέργεια και παρόλη την κατακραυγή της ρωσικής κοινής γνώμης.

Παρόλο που κάποια πολεμοχαρή εθνικιστικά στοιχεία σε Ελλάδα και Κύπρο «προβλέπουν» ένα τέτοιο πόλεμο διότι θεωρούν εντελώς αυθαίρετα ότι αυτό θα ευνοήσει τον ελληνισμό, δείχνοντας έτσι την πλήρη άγνοιά τους για τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή, αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί.

Είναι πάντως λυπηρό πως υπάρχουν άνθρωποι που εύχονται να γίνει πόλεμος σε οποιοδήποτε μέρος της ανθρωπότητας. Αυτό δείχνει και τη μικροψυχία τους αφού αδιαφορούν για τα χιλιάδες θύματα αθώων ανθρώπων που συνεπάγεται ένας πόλεμος αλλά και ενδεχόμενους κινδύνους για τον κυπριακό λαό που θα βρίσκεται μια ανάσα από τέτοια καταστροφικά γεγονότα.

Όμως ο Πούτιν, σε αντίθεση με υποστηρικτές του σε Ελλάδα και Κύπρο, φαίνεται να πολιτεύεται με ορθολογισμό. Το 54,7% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας προέρχεται από τη Ρωσία. Επιπλέον η Ρωσία ανέλαβε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκιουγιου της Τουρκίας αξίας 19 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένας πόλεμος θα στερούσε από τη Ρωσία ένα σημαντικότατο οικονομικό αιμοδότη, ειδικά τώρα με τα προβλήματα που παρουσιάζει η ρωσική οικονομία λόγω και του οικονομικού εμπάργκο που επέβαλαν οι Δυτικοί μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία.  Την ίδια ώρα και οι δύο χώρες έχουν ανοικτά μέτωπα στην περιοχή και καμιά δεν θα ρίσκαρε να μπει σε ένα πόλεμο εναντίον της άλλης. Ειδικά η Ρωσία, αφού είναι αμφίβολο αν θα έβγαινε νικήτρια. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Λόγω αυτών των δεδομένων και άλλων παραμέτρων, όπως η επόμενη μέρα στη Συρία, η Ρωσία ουσιαστικά δεν μπορεί να αντιδράσει δυσανάλογα της τουρκικής πρόκλησης και η Τουρκία το γνωρίζει. Γι’ αυτό εξάλλου και το τόλμησε με σκοπό να δείξει και την ισχύ της στην περιοχή.

Αυτό που ίσως μπορεί να γίνει από πλευράς Ρωσίας είναι να επιδιώξει να ισοφαρίσει την Τουρκία με ανάλογη επιθετική ενέργεια για να σώσει έτσι το γόητρό της με επιπλέον κάποια πολιτικά και οικονομικά μέτρα που μπορεί να πάρει όπως για παράδειγμα να σταματήσει τη ροή ρώσων τουριστών στην Τουρκία.

Πάντως όσον αφορά την Κύπρο αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι ούτε η Ρωσία ούτε κάποιο άλλο μαγικό ραβδί μπορεί να απελευθερώσει την Κύπρο από τον τουρκικό στρατό. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με μια λύση ομοσπονδίας. Γι’ αυτό θα ήταν καλά να αφήσουμε τον ψευτοπατριωτισμό, τους μύθους και τον παραλογισμό και να πολιτευτούμε με ορθολογισμό και πατριωτισμό με στόχο μια λύση βιώσιμη και λειτουργική που να προσφέρει ασφάλεια.

Γράφει: Γιώργος Σταματίου


Φωτογραφία της ημέρας

tzitzikikkk

Καλοκαίρι. Τι θα ήταν η καυτή εποχή του χρόνου χωρίς αυτά. Πως θα εννοούσε κανείς το καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών;. Στην φωτογραφία ένας μεγάλος τζίτζικας από την Γαλλία. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Παρασκευή
23
Αυγούστου
2019
Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

Γιορτάζουν : Κανένας

1572
Η Νύxτα του Αγ. Βαρθολομαίου. Αρχίζουν οι άγριες σφαγές των Ουγενότων στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας.
1609
Ο Γαλιλαίος παρουσιάζει το τηλεσκόπιο..
1839
Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
1910
Η Κορέα προσαρτάται υπό την Ιαπωνία.
1916
Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ρουμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.
1944
Πτώση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους σε σχολείο στο Φρέκελτον της Αγγλίας, με 76 νεκρούς.
1969
Πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Γκάνα.
1976
Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μεγάλο σεισμό στην Κίνα.
1990
Η Αρμενία ζητάει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
1999
Εγκαθίσταται μόνιμα στο Βερολίνο η κυβέρνηση της Γερμανίας.
2004
Τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει τη διακίνηση προϊόντων από και προς την κατεχόμενη Κύπρο μέσω της Πράσινης Γραμμής

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy