Μετά και την έβδομη αξιολόγηση της Τρόικας. Του Γιώργου Σταματίου

 

troikastamatiΤρόικα ή...Θεσμοί!

Όταν θα έρχονταν δεν τους θέλαμε. Όταν ήρθαν δεν μας άρεσε. Κάποιοι λίγοι διαμαρτυρηθήκαμε. Μετά τους βλέπαμε. Ξυνίζαμε. Ποτέ δεν τους θέλαμε. Τελικά πέρασε ο καιρός, έγιναν μέρος της ζωής μας, καλύψαμε τα 3/4 του "προγράμματος" και χωρίς να το καταλάβουμε στην ουσία έγιναν πιο αποδεκτοί από ποτέ, αφού όλο και λιγοστεύουν οι φωνές για «έξοδο από το μνημόνιο». Ας δούμε όμως τα δεδομένα μας.

Μετά και την έβδομη αξιολόγηση, η Τρόικα αναφέρεται σε μια πετυχημένη πορεία του κυπριακού προγράμματος. Όμως για να θεωρείται ένα πρόγραμμα πετυχημένο θα πρέπει να επανέλθει η ανάπτυξη και η απασχόληση στον τόπο.

Αυτό δεν το βλέπουμε να γίνεται. Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων που έχουν ληφθεί κινείται προς μια μονόπλευρη κατεύθυνση, αυτής της λιτότητας.

Η κυπριακή οικονομία μετά τις θυσίες των συμπολιτών μας παρουσιάζει κάποια θετικά στοιχεία. Για παράδειγμα οι αποδόσεις των ομολόγων σταθεροποιούνται σε χαμηλά επίπεδα και οι υπόλοιποι δημοσιονομικοί δείκτες βελτιώνονται.

Από την άλλη όμως, η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, το ποσοστό της ανεργίας συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας και η κοινωνία δοκιμάζεται καθημερινά.

Επιπλέον το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και αποτελεί τροχοπέδη σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι αναδιαρθρώσεις δανείων και όπου είναι εφικτό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε ενίσχυση της χρηματοδότησης.

Εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ανάπτυξης, της ρευστότητας, της αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, τότε πολύ φοβάμαι ότι μπορεί το πρόγραμμα στους αριθμούς να είναι πετυχημένο, στην ουσία όμως και στην πράξη να έχει αποτύχει στους στόχους του.

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η επανατοποθέτηση της κυπριακής οικονομίας σε γερές βάσεις και η ενίσχυση των προοπτικών μια σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας και πλήρους απασχόλησης μακριά από εξαρτήσεις οποιονδήποτε πιστωτών που δε σέβονται την αξιοπρέπεια των λαών.

Γράφει: Γιώργος Σταματίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
26
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Γιορτάζουν :Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα, Γλαφυρός

1607
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην βόρειο Αμερική, στις ακτές της σημερινής Βιρτζίνια..
1902
Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Νιούτον Χιθ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
1933
Ιδρύεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία του ναζιστικού καθεστώτος.
1986
Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη, με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.
1994
Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy