fbpx

Η δήθεν «προδοτική» ομιλία του Μακάριου στο ΣΑ του ΟΗΕ (19 Ιουλίου 1974). Του Γιώργου Σταματίου

 

makariossaΚάθε χρόνο τέτοιες μέρες διάφορες ιστοσελίδες και όχι μόνο αναδεικνύουν τη δήθεν «προδοτική» ομιλία του Μακάριου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη νύκτα της 19ης Ιουλίου 1974, που σύμφωνα με ανιστόρητες μυθοπλασίες υπήρξε η αιτία για εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Υπό κανονικές συνθήκες κανείς δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το μύθο όμως εφόσον υπάρχει κόσμος που, καλοπροαίρετα, το πιστεύει θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα έτσι ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι η δήλωση αυτή έδωσε νομικά επιχειρήματα ή ότι οδήγησε στην τουρκική εισβολή ή ότι τάχατες «ο Μακάριος έφερε τους Τούρκους στην Κύπρο».

Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα, να συνειδητοποιούσε όλοι το λόγο για τον οποίον ο Μακάριος πήγε τότε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τότε, στόχος του Μακάριου ήταν να κινητοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας έτσι ώστε να επέμβει και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη, έχοντας υπόψη πως αν δε γινόταν κάτι τέτοιο θα ακολουθούσε τουρκική εισβολή. Για να κινητοποιήσει όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας έπρεπε το πραξικόπημα να μην φανεί ως εσωτερικό ζήτημα των Ελλήνων Κυπρίων αλλά ως επέμβαση μιας τρίτης οντότητας. Γι’ αυτό και ο Μακάριος μίλησε τότε για «εισβολή» της Χούντας (και όχι της Ελλάδας). Βέβαια μπορεί σήμερα, εκ των υστέρων, να θεωρούμε ότι ο όρος που χρησιμοποίησε να ήταν ιδιαίτερα βαρύς. Όμως η αλήθεια είναι ότι ήταν ο μόνος τρόπος να ενεργοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης που σήμαινε ταυτόχρονα και αποτροπή της τουρκικής εισβολής. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να συγκληθεί το ΣΑ, καθώς όπως είναι γνωστό το ΣΑ του ΟΗΕ κατά κανόνα δεν επεμβαίνει σε περιπτώσεις εσωτερικών υποθέσεων (ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι στην Ουκρανία αλλά και στη Συρία που θεωρήθηκαν εσωτερικές υποθέσεις των χωρών αυτών). Εξάλλου κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον ότι το πραξικόπημα πράγματι οργανώθηκε από τη Χούντα των Αθηνών.

Τα ίδια τα γεγονότα βέβαια δικαιώνουν την τεκμηριωμένη ιστορική αφήγηση και κονιορτοποιούν τη μυθοπλασία. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές η απόφαση για την τουρκική εισβολή αποφασίστηκε ήδη από τις 15 Ιουλίου 1974, μετά το ξέσπασμα του πραξικοπήματος. Η ομιλία του Μακάριου στο ΣΑ του ΟΗΕ έγινε 19 Ιουλίου 1974 στη Νέα Υόρκη, όταν στην Κύπρο κόντευε να ξημερώσει και τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν ήδη ξεκινήσει για την Κερύνεια. Επίσης σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις τους οι Τούρκοι για να δικαιολογήσουν την εισβολή επικαλούνταν αποκλειστικά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και όχι την ομιλία του Μακάριου. Ιδιαίτερα κατατοπιστικός σχετικά με την ομιλία του Μακάριου είναι ο συγγραφέας Γιάννης Λάμπρου στο βιβλίο του «Ιστορία του Κυπριακού. Τα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία 1960-2004».

Για επίλογο οφείλουμε να πούμε τα εξής: Στην Κύπρο ευδοκιμεί ιδιαίτερα η μυθοπλασία γύρω από διάφορα ιστορικά γεγονότα. Οι πλείστοι μύθοι εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς όμως είναι πιο γνωστοί και διαδεδομένοι από τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Ένα από τα αρνητικά της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της χρήσης του διαδικτύου είναι και η άκριτη διάδοση τέτοιων μύθων. Ας προσέξουμε λοιπόν το τι διαβάζουμε, το τι υιοθετούμε και το τι κοινοποιούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γράφει: Γιώργος Σταματίου


Φωτογραφία της ημέρας

vroximumbai

Εβρεξε και έχουν και στο Μουμπάι το στρούθο τους... Πλημμυρισμένοι δρόμοι μια όχι και τόσο ασυνήθιστη ημέρα στο Μουμπάι της Ινδίας. REUTERS/Francis Mascarenhas

Ήξερες ότι...

Το 1726 ο Σαρλ Σανσόν κληρονόμησε από τον πατέρα του τη θέση του Δημίου του Παρισιού, όντας μόλις επτά ετών.

Σήμερα


Δευτέρα
16
Σεπτεμβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος

Γιορτάζουν : Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Φούλα, Λουντμίλλα, Λουντμίλα, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα

1795
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατακτά το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.
1810
Το Μεξικό γίνεται ανεξάρτητο από την Ισπανία (εθνική εορτή).
1848
Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.
1908
Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors από τον Γουίλιαμ Ντιράντ.
1920
Βόμβα στη Γουόλ Στριτ των ΗΠΑ, με 300 τραυματίες.
1922
Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στα χρονικά σχηματίζεται κυβέρνηση, η οποία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες (Πρωθυπουργός για μία ημέρα διορίζεται ο Αναστάσιος Χαραλάμπης και σε λίγες ώρες σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό το Σωτήριο Κροκιδά).
1957
Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη.
1975
Η Παπούα Νέα Γουινέα γίνεται ανεξάρτητη από τη διοίκηση της Αυστραλίας (εθνική εορτή).
1978
Σεισμός 7 Ρίχτερ στο ανατολικό Ιράν, με περισσότερους από 11.000 νεκρούς.
1999
Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία το 98,6% εγκρίνει τη χορήγηση αμνηστίας σε ισλαμιστές (πρόταση του Προέδρου Μπουτεφλίκα).

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy